23 octombrie2018

Am ajuns la Volgograd, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka, inaugurat la 25 octombrie 2015 în premieră în Rusia, unde alţi 633 de ostaşi români căzuţi în bătălia de la Cotul Donului-Stalingrad aşteaptă să fie reînhumaţi pe 25 octombrie 2018, alături de camarazii lor, după tradiţie. Astăzi le-am facut şi lor o slujbă de pomenire... după 76 de ani.
Să-i odihnească Dumnezeu!

25 octombrie 2018 - Ziua Armatei României

633 militari români căzuţi în timpul luptelor de la Cotul Donului şi Stalingrad vor fi înhumaţi în Cimitirul Militarilor Români de la Rossoska" [1].
Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă

Să nu-l uităm pe românul basarabean Vasile Şoimaru care, în 2012 a pus pentru prima data după şapte decenii o cruce şi un Tricolor improvizat (foto coperta cărţii Cotul Donului 1942, autor Vasile Şoimaru) pe locul unde, deasupra mormintelor militarilor români erau doar buruieni. De atunci şi până astăzi (2018) a făcut cinci drumuri până la Rossoşka, Cotul Donului şi Volgograd (Stalingrad), Gromki, Golovski, actualele Perelazovski, Jirkovski, Bolșaia Osinovka, Verhne Cerenskii,Ivanușenskii, Ievstratovskii, Perekopskaia și la Mănăstirea Kremenskaya, Raspopinskaya, Novo și Starogrigorievskaya, Sirotinskaya... pentru cinstirea şi neutarea eroilor-martiri căzuţi sub Tricolor (uitaţi de guvernele României vreme de peste şapte decenii). Spre marea noastră ruşine, pentru a copia gestul germanilor, italienilor (care au adus rămăşiţele martirilor lor acasă la ei) şi al ungurilor, a fost nevoie să fim sensibilizaţi şi ajutaţi - într-un fel, chiar umiliţi - de către foştii inamici de pe Frontul de Est, ruşii. Efortul Excelenţei Sale Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă este o obligaţie şi o datorie morală împlinită... Parafrazând : Mulțumim din toată inima noastră de români domnului ambasador Vasile Soare. Sperăm sa nu fie rechemat „acasă"[2].

Aranjament graphic - I.M.

--------------------------------------
[1] https://www.facebook.com/vasilesoare
[2] Ibidem, Florian Bichir

Rossoska 2018