Festival romano-elen 201613-15 mai 2016 - Manifestări în Atena și Aspropyrgos

Un festival cu diverse manifestări închinate prieteniei româno-elene se desfăşoară pe durata a trei zile în Grecia. Organizatori: Uniunea Elenă din România, Institutul de Studii Europene de Sud-Est al Academiei Române, Societatea Culturală Bizantină și Primăria din Ploiești, împreună cu Primăria Aspropyrgos, Asociația de Prietenie Eleno-Română Sfinții Constantin și Elena din Aspropyrgos și Asociația Femeilor Românce din Grecia, cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzache al Ministerului de Externe al României, al Secției Atena a Consiliului Internațional al Dansului din cadrul U.N.E.S.C.O., al Primăriei Atena și al altor instituții și organisme culturale. Manifestările de la Atena și în Aspropyrgos conțin un bogat program cultural și educațional - Simpozion științific cu tema Elenismul, componentă a culturii române, expoziții, prezentări de cărți și reviste, spectacole teatrale, muzicale și de dans și în cadrul Zilei Mondiale a Dansului - finalizându-se cu semnarea Protocolului de Înfrățire între Aspropyrgos și Ploiești. La manifestări participă reprezentanți ai instituțiilor culturale din ambele țări, precum și reprezentanți ai conducerii locale. Programul celor trei zile de manifestări :

Vineri, 13.05.2016

- 9.30-12:00 Aula de Est a Academiei din Atena, Simpozion Ştiinţific cu tema: „Elenismul, componentă a culturii româneşti";
- 19.00, Biblioteca Asociației Femeilor Românce din Grecia, „Artişti români pe scenele europene, artişti străini pe scenele româneşti"
- Expoziţie de fotografii şi afişe din secolul al XIX lea din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române Iaşi, găzduită la Atena în perioada 13 - 15 mai 2016.

Sâmbătă, 14 mai 2016

- 18:30-20:30 Piața Monastiraki,
- 18:00-18:50 Teatru de copii „Ţăndărică" - „De-ale lui Păcală
- 19:00-20:30 Spectacol de muzică populară, dansuri româneşti şi greceşti - Ziua mondială a dansului.

Duminică, 15.05.2016 Aspropyrgos

- Semnarea Protocolului de Înfrățire între oraşele Aspropyrgos și Ploiești urmată de un eveniment artistic cu muzică populară și dansuri tradiționale românești și grecești.

Corespondenţă din Grecia