Către,
M E M O R I U
Noi, ofițerii activi și în rezervă, întruniți în ședința din 6 August 2018 împuternicim președintele și/sau secretarul Asociație să angajeze și să ne reprezinte la toate nivelurile interesele. Noi, suntem cei care am constituit Asociația „Mihai Viteazul”, ce a dobândit personalitate juridică, prin Sentința Civilă nr. 34/4 Mai 1992, și care și-a fixat ca obiectiv ridicarea statuii ecvestre a Voievodului Mihai Viteazul, în Oradea. Pentru atingerea obiectivului s-au făcut toate demersurile legale de avizare și edificare astfel:
Toate aceste avize și aprobări, precum și rata ridicată a inflației ne-au împiedicat ca dezvelirea să aibă loc la 400 de ani de la urcarea pe tron a Voievodului Mihai. Din cotizațiile membrilor Asociației, sponsorizări atrase și voluntariat s-a reușit, în perioada 1992-1995, să se adune fonduri și să se achite toate lucrările, iar monumental să fie dezvelit pe 19 August 1994!, exact în ziua în care viteazul a fost asasinat mișelește pe Câmpia de la Turda. Vrea cineva ca după 417 ani de la asasinat să-l mai omoare odată?, prin mutarea din locul în care a fost eternizat în bronz? După cum se poate constata din toate documentele anexate: Statuia a fost construită din iniţiativa şi contribuţia membrilor asociaţiei, ca unic beneficiar! Fie și numai din aceste motive, ținem să ne reafirmăm răspicat punctual de vedere: Statuia Voievodului a fost aşezată acum 24 de ani în Piaţa Unirii din Oradea pentru totdeasuna, așa cum noi am cerut și edilii orașului au aprobat.
O precizare absolut necesară: Foarte curios și interesant este faptul că Primăria Oradea a renunțat la „mutarea statuii Mihai Viteazul” în Cimitirul Olosig, (peste oseminte străine) sau într-un parc marginal în urma atacării cu plângere prealabilă a H.C.L., depusă de Asociație, și de către autori lucrării - Alexandru Gheorghiță și Geta Caragiu -, (ale căror drepturi de autori s-ar fi încălcat prin mutare!). Pentru că s-a iscat un scandal mediatic local, și au apărut și pretențiile U.D.M.R. de relocare, cum zice domn primar, a statuii regelui Ladislau, dacă tot rămâne locul liber și se pune problema cine a fost mai înainte?!, scandal aplanat prin anularea respectivei H.C.L. Oradea, din decembrie 2014! Chestiunea, după cum constatăm cu stupoare, a fost reluată tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, și încă după un alt procedeu imaginat de domnul primar Ilie Bolojan, prin „manevra” de amenajare urbanistică, la care s-a adăugat inventatul termen de relocare, necuprins în Legea 50, și omisiunea faptului dat: acolo există statuia Voievodului Mihai, realizată din fonduri private, nu publice!
S-a propus Comisiei zonale de monumente Nr.6, pe baza Certificatului de Urbanism (4055/18.07 2018), eliberat în scop de „relocare”, la care s-a atașat un studiu de evaluare urbanistic - studiu care își concluzionează și propune să se refacă ceea ce există, adică: ansamblul arhitectural creat de Duiliu Marcu, în 1924! Pentru necunoscători, şi în vremea când obeliscul sovietic acel ansamblu a fost acolo şi atunci şi acum! Un simplul clic pe seit-ul Primăriei Oradea, Instituția Arhitectului șef și veți vedea: ansamblul Duiliu Marcu și Statuia Mihai Viteazul Oradea există, după cum pe toate fotografiile turistice ale orașului este! Iar Comisia zonală nu aviza mutarea statuii, ci exprima un acord cu o posibilă amplasare deodată cu construcțiile din Piața Gojdu! În 2015 când s-a solicitat Comisiei punctul de vedere de mutare a statuii Mihai Viteazul în cimitirul Olosig, avizul a fost negativ! De ce s-a omis oare din toate planurile actuale de urbanism a se trece Statuia Mihai Viteazul? De ce nu e figurată pe planurile cadastrale întocmite pentru recent renovata Piață a Unirii din Oradea acest monument de for public?, întrebări la care ar trebui să răspundă domnul primar Ilie Bolojan.