În parteneriat cu Uniunea Elenă din România[1], în zilele de 5-8 septembrie 2019, la București, Ministerul Educației Naționale, și Ministerul Culturii și Identității Naționale a organizat a șasea ediție a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, sub înaltul patronaj al Parlamentului României și Republicii Elene. Competiția s-a înscris în preocuparea Ministerului Educației Naționale de a stimula excelența în cadrul învățământului preuniversitar și de a susține afirmarea identității culturale și lingvistice a minorităților naționale din România.

Olimpiada Internaţionale a Elenismului a reunit elevi din 13 țări: Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Portugalia, România, Serbia, Turcia, Ucraina și Ungaria. Deschiderea festivă a competiției a avut loc în data de 6 septembrie 2019, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu (nivel P, corp C1), iar festivitatea pentru decernarea premiilor s-a desfășurat în ziua de 7 septembrie 2019, între orele 10.00- 12.30, la Palatul Parlamentului, Sala de ședințe a Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport (nivel 3, corp B4)[2].

Organizarea și desfășurarea Olimpiadei Internaționale a Elenismului sunt co-finanțate de Ministerul Educației Naționale din România și Uniunea Elenă din România. Membrii comitetului de selecție sunt cadre didactice din învățământul superior și gimnazial din România și din învățământul superior din Grecia. Concursul reunește elevi din învățământul secundar public și privat, care provin din țări în care funcționează comunități grecești, școli sau alte instituții în cadrul cărora este predată limba greacă. Din fiecare țară, pot participa până la cinci elevi însoțiți de un adult (părinte, profesor etc.). Concursul constă într-un examen scris de trei ore care tratează teme concrete de gramatică, ortografie și compunere.

În timpul liber, participanții participă la diferite activități (vizite la muzee, monumente istorice, seară culturală grecească), legate de elenismul din România.
În fiecare an, tot mai mulți participanți din diferite țări se adaugă la Sărbătoarea limbii elene din București.
---------------------------------------
[1] Uniunea Elenă din România (U.E.R.) este o organizație non-politică și non-profit, care își propune să păstreze și să promoveze limba și moștenirea culturală greacă din România. Acest lucru este realizat la nivel instituțional prin reprezentarea populației elene din România de către un parlamentar-deputat ales. Membrii organizației sunt greci și filoeleni care trăiesc pe teritoriul României.

O realizare specială a activității U.E.R. a fost iniţiativa legislativă a deputatului Dragoș Gabriel Zisopol privitor la sărbătorirea limbii elene la data de 9 februarie și votul acesteia de către Parlamentul României. Așadar, începând cu 2018, Ziua Limbii Elene - 9 februarie este sărbătorită oficial în toată țara. Această mare recunoaștere a importanței și valorii limbii elene este rezultatul eforturilor îndelungate și a unei bune cooperări cu Ministerul Educației din România. O parte a acestui efort este organizarea Olimpiadei Limbii Moderne Elene la nivel local, național și internațional.

[2] https://www.faptdivers.ro/stiri/18905-%C3%AEncepe-olimpiada-interna%C8%9Bional%C4%83-a-elenismului.html?fbclid=IwAR0wT4AeFK2UD7-yCq_YRc7p9pyHXL188lj7e5M0kPudKYvuy08jOschc2U