Sergiu Nicolaescu - montaj foto, art-emisSergiu Nicolaescu - una din personalităţile importante ale României ultimelor decenii - a încetat din viaţă la venerabila vârstă de 82 de ani.. Viaţa sa a fost un melanj misterios, alcătuit din elemente nu totdeauna compatibile: eleganţă, sobrietate, talent, măiestrie artistică, mister şi inflexibilitate, spirit de aventură şi, nu în ultimul rând, o dedublare a personalităţii amplasată între artă, conspiraţie şi taină prin omisiune. A plecat „dincolo" aşa cum i-a plăcut să trăiască, în lumina reflectoarelor, ascunzând cu grijă detalii ale scenariului propriei vieţi. Ieşirea sa din scenă, derulată însă după o regie care nu-i mai aparţine, întreţinută de o mass-media avidă de senzaţional s-a dovedit a fi la fel de „spectaculoasă" ca şi filmele sale.

Presa internaţională subliniază multiplele faţete ale personalităţii marelui dispărut: regizor, scenarist, actor, realizator de producţii de referinţă şi unul dintre cei mai activi cineaşti la nivel mondial, neocolind chestiunile controversate din biografia sa. Din păcate, mass-media românească a transformat „ultimul spectacol" într-o respingătoare reprezentaţie de circ ieftin. Agenţiile de presă sunt unanime în aprecierea că Sergiu Nicolaescu a fost bine cunoscut prin filmele sale istorice, pentru care a primit recunoaştere internaţională:

„Născut în 1930, Sergiu Nicolaescu şi-a făcut debutul în 1962 cu un documentar, după care a realizat, în 1966, filmul « Dacii », o coproducţie grandioasă româno-franceză, ce urma să inaugureze o serie de filme istorice [...]". (AFP).

„Sergiu Nicolaescu a fost un regizor român prolific, cunoscut pentru epopeele sale istorice...[...] Filmul său « Mihai Viteazul », din 1979, este considerat un clasic cinematografic în România". (Associated Press și France Presse)

„Un „Charlton Heston sau un Clint Eastwood român, „un regizor prolific și popular". (Revista online europeană „Cafebabel.com")

„Filmul „Mihai Viteazul" s-a clasat pe locul al treilea într-un clasament realizat de, la categoria « Filme istorice » producţia sa devenind cel mai vizionat film românesc la nivel mondial". (Internet Movie Data base)

„Regizorul, scenaristul şi actorul român Sergiu Nicolaescu este autorul a peste 60 de filme în 50 de ani de carieră". (France Presse).

„Regizorul şi actorul Sergiu Nicolaescu a murit la vârsta de 82 de ani, după o carieră de patru decenii în care a regizat peste 60 de producţii cinematografice. Filmul « Mihai Viteazul » i-a adus recunoaşterea profesională şi i-a ridicat notorietatea la maximum [...]". (Magyar Nemzet şi Magyar Hirlap).

„Un număr de 12 filme ale sale au fost realizate în coproducție cu regizori din Germania, Franța și S.U.A.. Pentru postul german de televiziune ZDF el a realizat, in 1971, cele patru episoade ale producției « Lupul Mărilor » și filmul « Chemarea Aurului », pentru care a colaborat cu regizorul Wolfgang Staudte. Ambele producții au fost filmate în mare parte în România. La începutul anilor 90 a lucrat şi la punerea în scenă a spectacolului « Karl May » pentru festivalul de la Bad Segeberg". (Portalul german de știri Rheinische Post)

În mod sigur, viaţa marelui regizor şi actor, a omului Sergiu Nicolaescu are multe taine. Ce se află în culise, nu se ştie. Ştim doar că a pierdut o mare valoare, un om căruia nu-i pot fi ignorate nici meritele, nici greşelile.

„Dumnezeu să-l odihnească! "