Stalingrad-Volgograd-Rossoska-2017-1Cu Ion Cristoiu în Rusia

Ca urmare a autodenunțului făcut de numitul Cristoiu Ion vreau să aduc în atenție următoarele: Subsemnatul Bichir Gh. G. Florian, fiul lui... și al..., domiciliat în strada... posesor al C.I... țin să vă aduc la cunoștință următoarele:
- În data de 13 septembrie 2017 am fost apelat pe numărul meu de telefon (0722...) de domnul secretar general al Ministerului Apărării Naționale, Codrin Munteanu, care m-a invitat să particip la o manisfestare din Federația Rusă, respectiv 75 de ani de la bătălia de la Stalingrad. Țin să menționez că domnul ministru a crezut că plata deplasării va fi decontată de instituția la care lucrez, fapt pe care l-am negat cu înverșunare.
- Recunosc că în aproximatix 30 de secunde l-am sunat pe Cristoiu Ion (ziarist, domiciliat în..., număr de telefon...) pentru a-l întreba cum e treaba cu Stalingrad-ul. Vă aduc la cunoștință că numitul Cristoiu Ion este cel mai bun istoric român în acest domeniu. Trebuie să semnalez că numitul Cristoiu Ion a fost refractar la întrebările mele. Redau din memorie (sper să existe înregistrarea): Bine, măi Bichire, dar pe mine de ce nu mă iau? Maestre cred - aici am ținut cu Ministerul - că le-a fost rușine, ori s-au gândit că ați mai fost o dată în 2015.
- După o oră şi 35 de minute, domnul secretar general Codrin Munteanu l-a sunat pe numitul Cristoiu Ion și l-a invitat la manifestare. Menționez că numitul Cristoiu Ion a solicitat, ba chiar a insistat, ca el să își plătească deplasarea.
- Recunosc că m-am mai întâlnit cu numitul Cristoiu Ion la Biblioteca Academiei Române, unde acesta mi-a oferit cea mai bună carte despre Stalingrad al lui Antony Beevor. În acel moment am și achitat valoarea transportului cu avionul (1.010 euro). Neliniștea numitului Cristoiu Ion era cum se face că doar doi cretini (ziariști) sunt interesați de un loc „banal" Stalingrad - unde au murit 120.000 de ostași români.
- Din informațiile pe care le am, numitul Cristoiu Ion este un om dificil, capabil de valoarea sa, deloc influențabil și fără mize superficiale.
- Prin mediul pe care îl am pot legenda faptul că numitul Cristoiu Ion a fost chemat la Moscova de președintele Putin, pentru că urmează o campanie electorală.
- Numitul Cristoiu Ion nu poate fi corupt și are o adevărată afecțiune față de Patrie. E dezinteresat de lumea contemporană și oricum va intra în istorie.
- Recunosc că regret fapta și îmi pare rău că pe banii mei m-am înhăitat cu numitul Cristoiu Ion pentru a aduce un omagiu celor 120.000 de români care și-au dat viața la Stalingrad.

Atât declar, susțin și semnez, Bichir Gh. G. Florian[1]

În Rusia. Note de călătorie (1)

Sunt un țăran român. Nu sunt nobil și nici nu aspir la așa ceva. Am primit o invitație să merg la Stalingrad. Unde au murit 150.000 de țărani de-ai mei. Am strâns bani. Am luat de la gura copiilor. Am plâns! Și nimeni nu îmi poate lua acest drept, că eu, Bichir Florian, nu mi-am făcut datoria față de Neamul meu.
Scriu sub impresia, sub presiunea unei mari țări. A unui Imperiu. Rusia nu poate fi învinsă. Redau câteva gânduri:
- Am văzut Rusia. Până acum o cunoșteam din cărți. Am plâns la Volgograd/Stalingrad când s-a auzit un zgomot. Țărâna era aruncată peste niște cutii unde erau strânse un femur, un craniu...
- Toate oficialitățile m-au rugat să nu le laud, că vor fi date afară. Din acest punct de vedere vreau să-l „înjur" pe lepra asta de Codrin Munteanu, care în loc să fure ceva din bugetul M.Ap.N. m-a invitat în Rusia. (Sper să-l dea afara ca să fie agitatorii din M.Ap.N. muțumiți). Și nu, în ultimul rând, trebuie executat ambasadorul Soare. Nu se poate ca un individ ca acesta să supere Ministerul Afacerilor Externe. Să aibă propuneri, impresii, idei.
- Nu voi iubi niciodată Rusia. Am un doctorat în domeniu.
- Mă doare, dar nu pot vorbi despre Rusia în termenii pe care o face Depardieu, deşi poate mi-aş fi dorit. Francezii n-au o Basarabie şi Bucovină, n-au sute de mii de români îngropaţi în Siberia, n-au simţit dragostea muscalului şi nici cravaşa sa civilizatoare.
- Cine nu a auzit de Kiseleff, de această şosea care străbate una dintre cele mai frumoase şi mai respectabile zone din Bucureşti? Numele oficial al şoselei este cel de şoseaua General Pavel Dimitrievici Kiseleff şi puţină lume ştie cine a fost acest personaj. Contele Kiseleff (1788-1872) a fost comandantul trupelor ruseşti care au ocupat cele două principate româneşti, dar şi preşedinte al Divanului (1828-1834). Numele său se leagă indiscutabil de „Regulamentul Organic", în fapt o primă Constituţie a Ţărilor Române. Generalul rus şi-a câştigat recunoştinţa românilor.

Mulţi s-au grăbit să-l declare mai patriot decât românii. Când Regulamentul a fost gata, a fost convocată o adunare extraordinară de boieri. Preşedintele legal, Mitropolitul, a fost exilat. Karl Marx, în „Însemnări despre români", aduce o gravă acuzaţie, prezentată şi de alţi istorici: „Toţi (adică şi alţi boieri) muriseră că din întâmplare în aceeaşi săptămâna, înainte de închiderea Obstestei Adunări". Cu alte cuvinte, asasinate. Şi Marx adaugă: „Chiar în această Adunare, Kiseleff a găsit cu cale să introducă pe furiş un articol pe care nu l-a făcut cunoscut niciunuia dintre subscrişi (un fals în acte publice). Pe ultimul sfert al ultimei pagini s-a adăugat următorul articol, prin care se răpea ţării dreptul de autonomie".
- Voi scrie despre Rusia în zilele următoare. Despre mituri, Rusia profundă, și experiența mea.
- Am ajuns, bine sănătos, nu m-au omorât rușii[2].

Rusia, cimitirul ostașilor din Stalingrad

Despre reînhumarea în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd, a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a scris maestrul Ion Cristoiu pe larg în trei ample materiale documentare. Care n-au fost preluate de nimeni, deși la fața locului nu s-au aflat decât doi jurnaliști: eu și Ion Cristoiu. Reticient, pentru că eram la prima călătorie în Federația Rusă, nu mi-am luat cu mine mai nimic, cu excepția unui banal telefon. Maestrul Cristoiu, deși va împlini la anul 70 de ani, arăta ca un RoboCop: cameră de luat vederi, laptop, tabletă, telefon cu net. Inclusiv pe ceas primea mailuri și informații. Bașca un rucsac de vreo 8 kilograme cu toate cărțile importante despre Stalingrad. Și vreo trei hărți, să fie. Jurnalist pur sânge! Vă voi povesti toate amintirile într-un reportaj pe care sper să-l termin zilele acestea. Vă asigur că sunt fabuloase.

Revenind la eveniment trebuie spus că articolele lui Ion Cristoiu nu au fost băgate în seamă de nimeni din țară. Sau n-au vrut să intereseze. Nu mai pun la socoteală că domnul corespondent al TVR din Moscova, nu și-a mutat fundul să vină la acestă ceremonie unică, deși e plătit din bani publici. Deci evenimentul se anunța cum se spune în limbaj gazetăresc un mic fiasco, o fâsâială mediatică. Ei bine s-a găsit un scrib sau mai mulți (că jurnaliști nu pot să-l numesc) care să scrie că rămășițele ostașilor români au fost reînhumate în cutii de carton pentru pantofi. Atât a trebuit presei noastre google-zate (sper să prindă termenul). Revoltă pe toată linia. Lacrimi și indignare! Așa ne tratați morții?... Imediat ministrul M.Ap.N. a anunțat o anchetă.

Prostia nu doare!

Asta este procedura standard, internațională. Așa procedează și germanii, și ungurii etc. Reînhumarea se face în cutii de carton. Dacă erau reînhumați în sicrie de mahon nu ne ajungea spațiul pentru că cimitirul are doar 6.000 de metri pătrați. Reînhumarea s-a făcut cu preot, conform tuturor canoanelor ortodoxe! Într-un text admirabil Ion Cristoiu a luat apărarea organizatorilor. Am făcut-o și eu la Realitatea Tv și B1Tv. Acești ziariști nu știu, nu s-au informat, sau nu-i interesează ce eforturi, inclusiv financiare s-au făcut. Quid prodest? Dincolo de iresponsabilitatea unora, de câștigat au doar cei din Federația Rusă. De acum înainte autoritățile române vor merge în vârful degetelor când vor auzi de reînhumări. Și de unde bani? Că toată lumea se bate cu cărămida în piept, dar când e vorba de bani, întorc capul?

-----------------------------------------------------
[1] http://evz.ro/exploziv-cu-ion-cristoiu-in-rusia.html
[2] http://evz.ro/in-rusia-note-de-calatorie.html