În data de 5 mai 2021, într-un cadru emoționant, la sediul Batalionului 6 Rachete Sol-Aer „Șoimii Bărăganului”, în prezența colonelului Ion Moise, locțiitorul comandantului Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, alături de personalul activ al unității, invitații rezerviști și oficialitățile locale, reprezentanți ai localităților limitrofe garnizoanei Adâncata, s-a desfășurat ceremonialul militar de predare a comenzii și a Drapelului de Luptă al Batalionului 6 Rachete Sol-Aer „Șoimii Bărăganului”, cu ocazia trecerii în rezervă a comandantului unității, colonelul Marinică Dumitru.

Absolvent al Școlii Militare de ofițeri de artilerie și rachete antiaeriene „Leontin Sălăjan” Brașov, promoția 1989, a urmat toate treptele pregătirii militare, licență, masterat, cursuri de specialitate și postuniversitare. Cu o experiență încununată în cei peste 32 de ani în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a ocupat funcții de conducere de la comandant de pluton, comandant grup radiotehnic, comandant baterie radiotehnică, șef al pregătirii pentru luptă, șef al operațiilor și instrucției, șef de stat major, locțiitor al comandantului, culminând cu cei 13 ani pe funcția de comandant al Batalionului 6 Rachete Sol-Aer „Șoimii Bărăganului”.

Pe tot parcursul carierei sale, a coordonat o multitudine de exerciții militare și misiuni încununate cu succes, dintre care amintim exercițiile de trageri de rachete de luptă cu sistemul de rachete SA2, în poligonul Capu Midia, participarea cu unitatea la exercițiile multinaționale Tobruq Legacy împreună cu alte state membre N.A.T.O. în 2017 la Capu Midia, 2018 Ungaria-Varpalota, 2019 Polonia - poligonul Utska de la Marea Baltică, exercițiu încheiat cu lansări de rachete sol-aer MIM-23 ale sistemului HAWK, fiind o premieră în armata română, prin faptul că a fost prima unitate de rachete sol-aer, din 1989 pană în prezent, care a scos propria tehnică peste granițele țării și a executat trageri reale pe teritoriul altui stat.

Cu ocazia trecerii în rezervă a colonelului Marinică Dumitru, i-a fost conferită de către Ministrul Apărării Naționale, „Emblema de Merit în Serviciul Armatei României” Clasa I, pentru rezultate deosebite în specialitatea militară rachete sol-aer în cei peste 30 de ani de activitate.

A predat comanda și Drapelul de Luptă domnului Lt. col. Georgescu Eduard, promoția 2001 a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov și a masterului de comandă Conducere Interarme - Forțe Aeriene, în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” promoția 2017, cu o bogată experiență în domeniul planificării și conducerii acțiunilor militare. Îi urăm succes deplin în activitatea următoare.

Colectivul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” vă mulțumește pentru întreaga activitate, să aveți parte de pensie cât mai lungă și multă sănătate alături de cei dragi.

Avem onoarea să vă salutăm, domnule colonel!

Foto: Mm.I - Ciobanu Vlad, Bg.1 RSA
Aranjament grafic - I.M.