Veteranul de la Cotul Donului - Nică Paiu - din Soci-Miroslăvești, județul Iași, cu multe răni la Stalingrad, după opt decenii a ajuns cu bine la vârsta de 100 de ani !

Și cum puteam eu să lipsesc la omagierea acestui Om, Bărbat și Ostaș, care-mi zice mie Tată, iar eu lui ...Bune ! El mie – Tată, pentru că odată cu apariția în 2012 a primei ediții a cărții „Cotul Donului-1942” , Nenea Nică Paiu, s-a născut a doua oară... Iar eu lui îi zic Bunelu, pentru că e mai în vârstă ca mine cu exact 28 de ani, ambii fiind din zodia Tăurașilor...

I-am cunoscut  baștina sociană acum 21 de ani, căutând acolo urmele răs-străbunului meu, Ioan Năvrăpescu-Șoimaru, ispravnicul de Huși al lui Alexandru Lăpușneanu... Dar „Bunicul” Paiu s-a născut în 21, iar la vârsta de 21 de ani a plecat prin Cernăuți la Cotul Donului, fiind rănit de multe ori, dar a rezistat până acum cu rănile de atunci, aproape 80 de ani, fără vreo atenție din partea Statului care l-a trimis la Cotul Donului, astfel ca în anul 21 din secolul 21, să serbeze cu succes centenarul de la naștere...

În 2011 la aniversarea celor 90 de ani i-am făcut cadou o sticlă-sabie a lui Ștefan cel Mare cu coniac „Moldova” zicându-i că poate-i prinde bine, și Sabia și Coniacul, în caz că esticii vor dori să ne mai „elibereze” odată... Ieri, i-am donat Bunicului o sticlă-revolver cu Coniac „Ștefan Vodă”, amintindu-i încă odată că poate prinde bine, și... revolverul și coniacul, în caz de aceeași necesitate!

Multe, foarte multe, s-au întâmplat ieri la Soci, dar despre ele vor vorbi fotografiile atașate, câte o mie de cuvinte fiecare!

LA MULȚI ANI, Bunele Nică Paiu și te rog să te mai ții de cuvânt o dată și să ciocnim un păhărel la 19 noiembrie 2022, în ziua când se vor împlini opt decenii de la începerea marii tragedii române de la Cotul Donului. Tot atunci vor bate și cele șapte clopote românești instalate acolo în memoria celor 159.000 de oșteni români prăpădiți la Cotul Donului, Stalingrad și Stepa calmucă, în noiembrie 1942-februarie 1943.

Pe curând, nea Nică!

Aranjament grafic - I.M.