Sărbătorită la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântul Ilie, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene îl celebrează astfel pe ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. De Ziua Aviaţiei Române, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor a avut loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori. Mai multe aeronave aparţinând Forţelor Aeriene, Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) şi Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), precum şi aerionave ale S.U.A., au survolat monumentul.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, notează volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare" (2010), potrivit Agerpres. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913[1]. În 1915 a luat fiinţă Corpul de Aviaţie, aviaţia devenind astfel armă de sine stătătoare, iar în 1917, a fost înfiinţată Direcţia Aeronauticii din Marele Cartier General român, ulterior Aeronautica română participând la marile bătălii purtate de armata română în sudul Moldovei (Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz).

În anul 1923, s-a înfiinţat Inspectoratul General al Aeronauticii din Statul Major General, în 1932 a luat fiinţă Subsecretariatul de Stat al Aerului din Ministerul de Război, iar la 16 noiembrie 1936 - Ministerul Aerului şi Marinei. În perioada 1941-1945, aviaţia şi artileria antiaeriană române au participat la toate campaniile purtate de armata română în cel de-al Doilea Război Mondial. În 1950, aviaţia militară a primit denumirea de Forţele Aeriene Militare.

Între 1951 şi 1960, în dotarea Forţelor Aeriene Române au intrat avioanele cu reacţie, elicopterele, staţiile de radiolocaţie şi rachetele sol-aer, Forţele Aeriene cunoscând, astfel, o etapă importantă de dezvoltare şi de modernizare. În anul 1977, Forţele Aeriene Militare sunt redenumite, primind numele de Aviaţia Militară, la 1 mai acelaşi an fiind înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Militare.

În 1965, aviaţia civilă a fost trecută în subordinea M.Ap.N., în cadrul căruia fusese înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Civile. „TAROM a trecut sub conducerea armatei după ce unul din avioanele Il 18 - respectiv IMM-ul cu care urma să se efectueze o vizită la nivel înalt la Moscova - a avut o defecţiune (nu a ieşit decât o roată a trenului de aterizare) şi s-a crezut că e sabotaj. Imediat, conducerea TAROM a devenit militară, au au fost aduşi piloţi militari, care au luat licenţe de zbor pe aparatele de la aviaţia civilă (între care coloneii Băcanu - Puiu şi Tavi, maiorul Caragea, colonelul Damian şi mulţi alţii. Tata, care era pilot militar din 1942, îi cunoştea pe toţi cei veniţi, pentru că le fusese multora instructor. IMM-ul încă zboară, a fost vândut undeva în Africa..." (Carmen Rădulescu).

TAROM şi-a încetat activitatea în 1976, în locul său fiind creat Departamentul Aviaţiei Civile, în cadrul aceluiaşi minister. Un moment important în acest domeniu l-a constituit participarea, între 14 şi 22 mai 1981, a cosmonautului român Dumitru Prunariu, la misiunea Soiuz-40. Împreună cu Leonid Popov, acesta a realizat experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatura realizată în România.

După anul 1989, Forţele Aeriene au cunoscut un amplu proces de reorganizare, astfel că, în 1993, s-a înfiinţat Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, devenit în anul 2000 Statul Major al Forţelor Aeriene, ce are menirea de a coordona apărarea spaţiului aerian al României. După ce România a semnat aderarea la „Parteneriatul pentru Pace" (1994), un pas important către integrarea în structurile euro-atlantice, capacitatea de luptă a Forţelor Aeriene Române a fost îmbunătăţită prin programe de modernizare a tehnicii existente şi, începând cu anul 2005, Forţele Aeriene Române au participat la misiuni în diverse teatre de operaţii, cum ar fi Althea (Bosnia, 2005), Kaia (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007).

Grafica - I.M.

--------------------------------
[1] Sursa: Agerpres şi http://www.roaf.ro/