Cinghiz Abdulaev-Stanculescu VictorAdevărurile lui Cinghiz Abdulaev despre „răscoala din decembrie 1989"

Cinghiz Abdullaev este unul dintre mai mulții „scriitori" din fosta Uniune Sovietică, aflați în misiune la București, ca ofițeri ai K.G.B./G.R.U., în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Generalul Cinghiz Abdullaev reprofilat ca romancier este autorul volumului „Beznă sub soare", recenzat de genearalul Victor Atanasie Stănculescu, care l-a propus și ca martor în procesul său. Avocatul generalului Stănculescu declara: „În dosar există materialul dat de generalul G.R.U., Cinghiz Abdullaev - un general sovietic care în Revoluţie a condus un comando de 22 persoane în Timişoara. Generalul este dispus să vină să dea declaraţii în România şi să aducă şi poze, filme. [...] E foarte bine că au început această cercetare, pentru că generalul Stănculescu poate spune lucruri pe care nu le-a spus pînă acum pentru că n-a fost întrebat cum trebuie" (Avocat Vasile Pantea).

Stănculescu despre misiunea scriitoricească a generalului Abdullaiev: „Este plăcut, interesant şi chiar stresant pentru mine să prezint cititorilor români romanul lui Cinghiz Abdulaev „Beznă sub soare" în traducere din limba rusă, făcută cu multă aplecare asupra fiecărui cuvînt şi frază a textului original şi condimentat cu pertinente note de subsol ale traducătorului, cu referiri la principalii actori ai momentului, descifraţi cu numele lor real. Romanul, care se vrea un interesant episod al acţiunilor K.G.B. după începerea destrămării sistemului socialist post Înţelegerea de la Malta între Preşedintele S.U.A. Bush şi Gorbaciov are ca principală acţiune încercarea de a scoate din joc un ultim bastion comunist monitorizat până atunci de U.R.S.S. - Cuba, în perioada anilor '90. Principalii actori ai romanului sînt foşti membri ai serviciilor secrete, în principal ai K.G.B., printre care şi autorul romanului care descrie acţiunile, locurile, momentele şi personajele care se interesectează într-o luptă surdă (războiul subteran) a serviciilor secrete din mai multe ţări pe teritoriile unor ţări europene, sud-americane şi în final în Cuba unde se petrece ultima parte a acţiunii romanului. Pentru noi, cititorii din România sînt deosebit de interesante interferenţele, cu dezvăluiri care ajută la aflarea altor feţe ale « Adevărului », pe care neiniţiaţii la acţiunile din decembrie 1989 le cer cu insistenţă şi azi, după 18 ani! [...]. Pentru noi, romanul începe şocant, cu trecerea rapidă în revistă a acţiunilor din decembrie '89 în România pe care autorul le defineşte la un moment dat « Răscoala din decembrie '89 » în descrierea agentului care a acţionat pe teritoriul nostru în special în Bucureşti şi Timişoara.

Plecând de la Dosarul 8796 « Domnitorul » cu care se deschid primele pagini ale romanului sunt subliniate momente ca anticiparea unor mişcări de masă, opoziţia serioasă faţă de regimul Ceauşescu şi o scurtă prezentare a Generalului-colonel Stănculescu care poate, în opinia lor, în nişte circumstanţe date, să săvârşească o lovitură de stat şi să instaureze în ţară o dictatură de centru stînga. De remarcat faptul că unele grupuri speciale au sosit în România la ordinul dat de preşedintele K.G.B. de atunci Krucikov. Pentru pastrarea secretului deosebit al acestor acţiuni se subliniază, ca un fapt deosebit, că « despre sosirea lor în România nu ştia nimeni, nici chiar ambasadorul sovietic la Bucureşti şi nici chiar rezidentul K.G.B. în România ». Iată deci un argument puternic pentru a afirma că nici noi nu am reuşit să aflăm despre aceste acţiuni decît cu mult timp mai târziu. Misiunea lor era marcată, de sublinierea pe care o face autorul, de genul « îţi dai seama ce vor scrie ziarele din întreaga lume dacă un singur om de-al tău va eşua sau va rămîne lungit pe caldarîm, în rol de cadavru » sau executarea unor misiuni, ca provocarea dezordinii şi chiar amestecul în mulţimea care participă la mitingurile respective. Este de reţinut conţinutul misiunii, descrisă de principalii agenţi care acţionau la noi, de a-l înlocui pe Ceauşescu cu o persoană mai puţin odioasă şi loială ţării lor. Dialogul între unii din cei ce acţionau în România cuprinde şi fraze de genul « presupuneţi că poate avea loc şi eliminarea fizică a soţilor Ceauşescu' şi « analiştii noştri nu exclud şi o asemenea posibilitate ».

În «Amintiri » se arată că acţiunile grupului «Funcţionarul » care s-a alăturat, de la început, unităţilor de poliţie cînd oamenii « Funcţionarului » au deschis focul împotriva manifestanţilor români provocîndu-i pe aceştia la noi acţiuni mai dinamice împotriva ordinii existente. Este descrisă cu multă precizie degringolada care a cuprins pe conducătorii comunişti din România, inclusiv perechea Ceauşescu. [...] Cu unele referiri la acţiunile de la Târgovişte unde se descrie executarea soţilor Ceauşescu, se trec în revistă nume sonore, ale unor personaje de prim rang, ucise « în numele revoluţiei »: Carol I în Anglia, Ludovic al XVI-lea cu soţia şi numeroşi nobili francezi în Franţa, Ţarul cu întreaga sa familie în Rusia [...], Personal mulțumesc autorului, pe care nu-l cunosc, pentru referirile făcute la România, în special la decembrie 1989 şi la persoana mea. General (r) Victor Stănculescu"
- Va urma -