„Exportarea democrației” prin acte de subversiune și infiltrare

 N.A.T.O. condusă de americani a atacat Serbia și Muntenegru cu avioane militare între martie și iunie 1999. Modul adesea nediscriminatoriu al bombardamentelor N.A.T.O. a dus la peste 1.200 de morți civili, conform Comitetului iugoslav pentru cooperare cu U.N.I.C.E.F.; dar, de fapt, numărul real al victimelor civile a fost semnificativ mai mare și s-ar fi putut ridica la între 5.000 și 5.700 de vieți civile pierdute ca urmare a mai puțin de trei luni (11 săptămâni) de raiduri aeriene N.A.T.O.

Ingerința occidentală în Serbia a avut loc cu ani înainte de 1999.

S.U.A. și Uniunea Europeană au canalizat zeci de milioane de dolari în activități antiguvernamentale care vizează liderul sârb Slobodan Milosevic, a cărui sfidare era inacceptabilă pentru politicienii occidentali, în special pentru administrația Bill Clinton de la Washington. Milosevic ducea politici externe și interne independente, dintre care ultima includea refuzul său de a implementa programele neoliberale atât de puternic susținute de americani și aliații lor europeni.

În cele 18 luni înainte de încheierea președinției lui Milosevic în octombrie 2000, SUA și U.E. au cheltuit aproximativ 80 de milioane de dolari în domenii precum mass-media de opoziție din Serbia. Finanțarea occidentală se întindea mai în urmă, până la mijlocul anilor 1990, când sume mari de bani S.U.A. și U.E. au început să intre în Serbia. Washingtonul a urmat această politică mai ales prin U.S.A.I.D. și „National Endowment for Democracy” (N.E.D.), care sunt strâns legate de Casa Albă.

Fondurile americane și europene au ajutat grupuri politice antiguvernamentale precum Otpor, care avea sediul în capitala sârbă, Belgrad, și dorea să-l răstoarne pe președintele Milosevic. Paul McCarthy, un ofițer superior de program pentru N.E.D. în Europa Centrală și de Est, a dezvăluit că, după prăbușirea Republicii Socialiste Federale Iugoslavia în 1992, N.E.D acorda ajutor organizațiilor antiguvernamentale din Serbia, Muntenegru și Kosovo, inclusiv Otpor. . În 1999, Otpor a primit aproape 2 milioane de dolari de la un alt grup finanțat de Washington, Institutul Republican Internațional (IRI).

N.E.D. desfășura activități subversive alături de Fundațiile Soros Open Society, înființate în urmă cu trei decenii de bogatul om de afaceri George Soros , care este un amestecator notoriu, susținător al liberalismului și expansiunii imperialiste occidentale. Acțiunile lui Soros sunt adesea compatibile cu politica guvernului S.U.A. N.E.D. și fundațiile Soros s-au infiltrat în organizații media, think tank-uri, sindicate etc. După 1990, Soros a cheltuit peste 100 de milioane de dolari pentru sprijinirea grupurilor anti-Milosevic, cu Otpor printre beneficiari. Soros a investit 50 de milioane de dolari în efortul de a cumpăra minele și fabricile Trepca, situate în principal în Kosovo.

S.U.A. și-au promovat „exportul de democrație” prin organizații precum N.E.D., U.S.A.I.D., C.I.A., Freedom House și fundațiile Soros. Ele ar servi drept front pentru schimbarea regimului în țări independente de politica occidentală. Metoda nu a fost foarte diferită de înlăturarea guvernului lui Mohammad Mosaddegh din Iran în 1953, după ce prim-ministrul iranian a naționalizat firmele petroliere britanice din țară.

C.I.A. și M.I.6 au finanțat demonstrații antiguvernamentale la Teheran, cu scopul de a forța Mosaddegh de la putere și de a readuce Iranul sub dominația occidentală. Mai recent, Soros s-a folosit în mod regulat de „activiști”, punându-i pe statul său de plată, iar apoi aceștia stârnesc neliniște într-o anumită națiune desemnată pentru schimbarea regimului.

Grupurile susținute de guvernul SUA au susținut, de asemenea, „revoluțiile de culoare”, cum au avut loc acum 20 de ani în Georgia, care împarte o graniță de peste 500 de mile cu Rusia și este o fostă republică sovietică. Istoricul Moniz Bandeira a scris: „După ce administrația Clinton și-a părăsit mandatul, conducerea Pentagonului a început să elaboreze politici pentru a folosi Georgia ca un jucător cheie în politica de neo-ilimitare. Scopul a fost să împiedice Rusia să domine încă o dată regiunea Caucaz”.

Între 2002 și 2004, administrația lui George W. Bush a conceput un proiect numit Georgia Train and Equip Program (G.T.E.P.), care a implicat pregătirea militară americană a trupelor georgiene; și din 2005, Programul de Operațiuni de Susținere și Stabilitate din Georgia (G.S.S.O.P.), care implică trimiterea de trupe ale Forțelor Speciale ale Armatei S.U.A. (Green Berets) și ale Corpului Marin pentru pregătirea ulterioară a personalului militar georgian. Soldații georgieni au fost implicați în războaiele conduse de S.U.A. din Afganistan și Irak și au participat la activități militare din Kosovo.

După cum sa menționat, în noiembrie 2003 în Georgia aveau loc proteste antiguvernamentale, numite în Occident revoluția Trandafirilor. The Wall Street Journal a recunoscut că au participat la demonstrații „organizații neguvernamentale... susținute de fundații americane și alte fundații occidentale”.

Printre cei care au intervenit în Georgia s-au numărat grupuri finanțate de Washington, precum U.S.A.I.D., N.E.D., Freedom House și Institutul Republican Internațional. Fundațiile Soros, inevitabil, au fost implicate în instigarea tulburărilor în Georgia, iar din august până în octombrie 2003 Soros a cheltuit 42 de milioane de dolari în încurajarea activităților antiguvernamentale acolo.

Fundațiile Soros au finanțat grupul de opoziție Kmara din Georgia, așa cum a făcut cu Otpor din Serbia. Kmara a fost susținută și de organizațiile sus-menționate finanțate de guvernul S.U.A. Mai mult, ambasadorul S.U.A. în Georgia, Richard Miles, a avut un rol considerabil în planificarea și organizarea „revoluției Rose” prin Washington. Americanii s-au temut, dacă evenimentele ar lua o întorsătură nedorită pentru ei în Georgia, că țara va căuta legături mai strânse cu vecina ei, Rusia.

Georgia era considerată a fi un stat important din punct de vedere strategic de către Occident, parțial din cauza locației sale în Caucazul de Sud, lângă Rusia și parțial pentru că era un coridor pentru combustibili fosili. Strategia de securitate națională a SUA pentru un nou secol a declarat în decembrie 1999, „Un Caucaz și Asia Centrală stabile și prospere vor facilita dezvoltarea rapidă și transportul către piețele internaționale a resurselor mari de petrol și gaze din Caspic, cu participări comerciale substanțiale ale S.U.A. Rezolvarea conflictelor regionale precum Nagorno-Karabah și Abhazia este importantă pentru crearea stabilității necesare dezvoltării și transportului resurselor caspice”.

Tot în 1999, Congresul S.U.A. a sancționat Legea Strategiei Drumului Mătăsii, pentru a promova interesele americane și influența economică în Caucazul de Sud și Asia Centrală și pentru a se opune ambițiilor Rusiei, Iranului și Chinei în regiuni. Actul Strategiei pentru Drumul Mătăsii a subliniat că Caucazul/Asia Centrală ar putea furniza cantități majore de petrol și gaze naturale Americii, reducând în același timp dependența națiunii de resursele din Orientul Mijlociu.

În timpul care a trecut, dependența Americii de petrol, deja monumentală, a crescut și mai mult. În 2012, în S.U.A. erau 248 de milioane de vehicule. Până în 2022, în SUA era aproape un vehicul pentru fiecare persoană (291 de milioane de vehicule pentru 335 de milioane de oameni), în timp ce în China, la sfârșitul lui 2022, existau aproximativ 415 milioane de vehicule în țară pentru 1,41 miliarde de oameni. În mod clar, în China există mai multe vehicule în comparație cu America, dar pe cap de locuitor rămân cu mult în urma americanilor. În 2020, majoritatea gospodăriilor din China încă nu dețineau o mașină, deși acest lucru se va schimba cu siguranță până în 2030 atât în ​​zonele urbane, cât și în cele rurale din China. În America, 91,7% din toate gospodăriile dețineau cel puțin o mașină până în 2021, aproximativ 60% dintre gospodăriile americane având două mașini sau mai multe.

Per capita, S.U.A. continuă să fie națiunea care este cu ușurință cel mai mare consumator de combustibili fosili din lume, ceea ce a fost cazul de zeci de ani. Armata S.U.A. arde pe cont propriu prin mai mulți combustibili fosili în fiecare an decât țări întregi precum Danemarca sau Portugalia, care nu sunt nici state sărace.

La un an după protestele din Georgia, a avut loc o altă „revoluție de culoare” de data aceasta în Ucraina, în noiembrie 2004, care a fost intitulată Revoluția portocalie de către mass-media occidentală. Bandeira a remarcat „la fel cum în Georgia, mișcarea [în Ucraina] a fost declanșată de activiști, militanți ai organizației «PORA» (E timpul) și ai altor O.N.G.-uri americane și europene, inclusiv Vidrodzhenya (Renașterea), sponsorizată încă o dată de George Soros, Freedom House, Inițiativa de Cooperare Polonia-America-Ucraina, U.S.A.I.D. și «National Endowment for Democracy», care au susținut campania candidatului opoziției, Viktor Iuşcenko”.

Din 1991, S.U.A. au cheltuit multe miliarde de dolari în încercarea de a alinia fostele republici sovietice cu Occidentul, precum Ucraina. Acest lucru a implicat, de obicei, finanțarea mass-media pentru a permite operațiunile de război psihologic. Pentagonul a urmat o astfel de politică prin Comandamentul pentru afaceri civile și operațiuni psihologice ale armatei Statelor Unite (U.S.A.C.A.P.O.C.), Departamentul de Stat și grupuri precum Freedom House și N.E.D.

Bandeira a scris: „Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că conflictul din

Ucraina a fost declanșat prin presiuni externe, pentru a forța Kievul să ia o decizie în favoarea Occidentului”. Ucraina a căpătat o importanță sporită pentru Occident în acest secol, pe măsură ce N.A.T.O. a continuat extinderea sa nesăbuită și provocatoare către est. Pe parcursul a doi ani, 2003 și 2004, guvernul lui Bush a cheltuit peste 65 de milioane de dolari în sprijinul grupurilor politice subversive din Ucraina, inclusiv într-un turneu condus de candidatul la președinție Iuşcenko, pentru ca acesta să se întâlnească cu autoritățile de la Washington pentru a le convinge că va a câștigat alegerile din 2004 împotriva lui Viktor Ianukovici.

Institutul Republican Internațional, supravegheat de senatorul american John McCain , a sponsorizat și campania lui Iuscenko. Soția lui Iuscenko, Kateryna Yushchenko, este cetățean american și a lucrat la Casa Albă în Biroul de legătură cu publicul în timpul președinției lui Ronald Reagan în anii 1980. Iuşcenko însuşi lucrase într-un think tank de extremă-dreapta, Heritage Foundation, în timp ce soţia sa era director la think tank neoconservator, New Atlantic Initiative. McCain și Soros au avut afaceri împreună și erau prieteni. La moartea lui McCain în 2018, Soros a scris că a fost „un războinic curajos pentru drepturile omului, care s-a ridicat împotriva represiunii și torturii”. Soros a uitat cumva că McCain a sprijinit o serie de războaie neprovocate ale SUA, inclusiv împotriva Afganistanului, Irakului și Libiei.

După dezintegrarea Uniunii Sovietice din 1991, Fundațiile pentru Societatea Deschisă a lui Soros au turnat zeci de milioane de dolari în Ucraina și au investit bani în alte republici ex-sovietice, astfel încât să le facă „deschise” și „democratice”, cu alte cuvinte deschise exploatării occidentale. Din 1991 până în 2011, fundațiile Soros au renunțat la 976 de milioane de dolari în statele din estul Europei și țările din fostul Pact de la Varșovia. Unii dintre cei mai mari beneficiari ai acestor bani au fost editorii, împreună cu grupurile academice și culturale.

În timpul unui interviu acordat „C.N.N.” în 2014, Soros a spus că în 1989 a oferit fonduri dizidenților din națiuni precum Polonia și Cehoslovacia, când aceștia erau încă parte din Pactul de la Varșovia. Soros a recunoscut că înainte de separarea Ucrainei de Uniunea Sovietică, el a creat o fundație în Ucraina care era complet operațională. Bandeira a scris că mai târziu această fundație Soros „a jucat un rol important în protestele care au izbucnit în Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței) după noiembrie 2013 și au determinat răsturnarea președintelui Ianukovici”.

În ceea ce privește Siria, președintele Bush, printr-o autorizație sau o constatare în mai 2007, a permis C.I.A. să implementeze acțiuni ascunse pentru a submina și a răsturna guvernul lui Bashar al-Assad din Damasc. Dorința de a-l înlătura pe președintele Assad a continuat din 2009 în administrația succesorului lui Bush, Barack Obama , acesta din urmă a încercat să semene dizarmonie în Siria, în timp ce a cerut în mod repetat demisia lui Assad.

Obama a fost susținut în declarațiile sale de lideri europeni precum Angela Merkel din Germania . Anterior, ea a oferit un sprijin puternic pentru invazia S.U.A. a Irakului din 2003, în ciuda îndoielilor din partea majorității publicului german și din partea propriului ei partid, Uniunea Creștin Democrată.

Unul dintre motivele cheie pentru dorința Washingtonului de a-l înlătura pe Assad a fost că el a respins propunerea lor pentru o conductă de gaz care să treacă prin pământul sirian, care urma să se alăture în cele din urmă gazoductului Nabucco planificat, care a fost desemnat să transporte gaz din Marea Caspică către Marea Caspică. Orientul Mijlociu și Europa. Assad urma politici independente de ordinea liberală occidentală și, parțial din această cauză, liderul sirian a fost demonizat de politicienii americani și europeni care doreau schimbarea regimului în Siria.

Bibliografie selectivă

- Luiz Alberto Moniz Bandeira, Al doilea război rece: geopolitica și dimensiunile strategice ale SUA (Springer; prima ediție, 23 iunie 2017)
- „China înregistrează 415 milioane de vehicule cu motor, 500 de milioane de șoferi”, Xinhua,  8 decembrie 2022
- Elizabeth Rivelli, „Care este kilometrajul mediu pe an?”, Caranddriver,  24 februarie 2023
- Luiz Alberto Moniz Bandeira, The World Disorder: US Hegemony, Proxy Wars, Terorism and Humanitarian Catastrophes (Springer; prima ediție, 4 februarie 2019)
- Charlotte Potts, „Merkel vorbește; DW verifică faptele”, Deutsche Welle,  30 iulie 2016
- Jacob Grandstaff, „George Soros, John McCain, and Immigration”, Capital Research Center,  10 iulie 2017 

 

Aranjament grafic - I.M.

------------------------------------