3-6 aprilie 1942 - Paştele pe frontul din Crimeea!

Vineri, 3 aprilie 1942. A 286 zi de război!

La Simferopol, în Vinerea Mare, ,,într-o atmosferă sobră dar înălţătoare” preotul căpitan Ştefan Burghelea cântă, împreună cu militarii Regimentului 33 dorobanţi, ,,dulcile şi duiosele cântări ale prohodului Domnului”. Răspunsurile la slujba Învierii au fost date de un cor ostăşesc, în prezenţa mareşalului Ion Antonescu. Datorită zborurilor efectuate de avioanele inamice citirea Evangheliei s-a făcut în clar de lună. După ce generalul Gheorghe Avramescu a rostit câteva cuvinte s-au ciocnit cu ostaşii ouă roşii „într-un spirit de adevărată camaraderie”.

Militarii Batalionului 3 vânători de munte sfinţesc troiţa din cimitirul eroilor de la Kutsky, în prezenţa generalului Constantin Vasiliu-Răşcanu, comandantul Diviziei 1 munte.

Sâmbătă, 4 aprilie 1942. A 287-a zi de război!

La Simferopol, pe stadion, în prezenţa mareşalului Ion Antonescu, are loc o defilare militară, urmată de decorarea militarilor din Divizia 18 infanterie.

La Suli, creştinescul „Hristos a înviat!” se transmite către ostaşii din linia întâi prin telefon.

Noaptea Învierii este serbată de militarii Batalionului 3 vânători de munte „fiecare pe unde poate, în tranşee, în cazemate, la posturile înaintate de pândă sau la Uppa cu acelaşi dor de casă ca şi de Crăciun”.

Duminică, 5 aprilie 1942. A 288-a zi de război!

Pe front, în prima zi de Paşte, unii comandanți ordonă ca popotele să nu funcționeze, ofițerii și subofițerii urmând a servi meniul trupei din acea zi: dimineața – cafea, 2 ouă, rachiu; prânz - 2 ouă, rachiu, ciorbă cu carne, cartofi cu paste, carne de porc cu orez, brânză, vin, cozonac; seara - rachiu, ciorbă de carne, paste cu orez.

La Melitopol, Batalionul 2 jandarmi distribuie daruri celor 125 de prizonieri aflați în lagărul din localitate.

Comandanţii de batalioane din Grupul 2 vânători munte trec pe la fiecare ostaş în parte, în tranşee, pentru a ciocni tradiţionalul ou roşu.

În sectorul Batalionului 3 vânători de munte, ziua de Paşte trece „monotonă, în tranşee, fără bunătăţi sau distracţii”.

Din reşedinţa episcopală din Alba Iulia, episcopul armatei P.S. dr. Partenie Ciopron transmite către ostaşii de toate gradele şi din toate armele ,,har, milă şi pace de la Dumnezeu şi Mântuitorul Iisus Hristos, iar de la Noi binecuvântare arhierească”. Apoi, prin Pastorală se adresează ostaşilor: „Dumnezeu să vă ocrotească, să vă întărească braţele şi armele, să vă binecuvânteze munca şi străduinţa, să vă ajute şi să vă încununeze cu biruinţă. Din toată inima vă spun încă odată: Hristos a înviat!”.

Ion Antonescu, vizitează Aluşta şi Ialta, după care ia masa la Divizia 4 munte, ciocnind ouă roşii cu vânătorii de munte.

Luni, 6 aprilie 1942. A 289-a zi de război!

În ziua a doua de Paşte, maiorul Vasile Scârneci se deplasează la subunităţile din linia întâi, unde ciocneşte ouă roşii cu ostaşii. Apoi consemnează în Jurnal: „Ce bine este afară, la aer, la lumină, la soare cald şi prietenos. Cât de rece, cât de întuneric este în cazemata noastră de ciment, care ne-a supt din ochi atâta lumină şi din trupurile noastre trudite atâta sănătate, timp de aproape patru luni. Cât vom mai rămâne în acest cavou lugrubu? Cât vom vieţui în această hrubă înnegrită de fum, împuţită de şoareci, şobolani şi de trupurile noastre nespălate de luni de zile şi pe deasupra căreia pluteşte în fiecare clipă moartea goală, hâdă, haină”.