Creștinii Ortodocși din Bucovina ocupată de Ucraina sunt bătuți și izgoniți. România tace

Încă o dovadă că România nu are un aliat în Ucraina, ci un vecin dușmănos, și că zonele din țara vecină în care locuiesc etnici români nu au nici o protecție. În satul Zadubrovca, care aparține de Eparhia Cernăuților și Bucovinei, apărătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost bătut de cei care se pretind reprezentanții falsei Biserici Ortodoxe a Ucrainei care ia bisericile cu forța și îi agresează pe credincioși și pe preoți. Astfel, în noaptea spre 13 martie a.c., în satul Zadubrovca, regiunea Cernăuți, șase susținători ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei nou create, necanonice, rezultat al uneltirilor politice, nu al cursului firesc al credinței, l-au bătut sever pe enoriașul în vârstă de 63 de ani al bisericii Sfântului Arhanghel Mihail al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Vasile Hașiuc. Anunțul incidentului dramatic a fost făcut chiar de Eparhia Cernăuților și Bucovinei.

Potrivit relatării parohului bisericii Sfântului Arhanghel Mihail, preotul Vitalii Durov, aceasta era ziua de veghe a lui Vasile, el a preluat serviciul la 12 noaptea, dar deoarece în biserică erau oameni, iar a doua zi dimineața el trebuia să meargă la muncă, l-au lăsat să plece acasă. „La orele 00.30 Vasile a ieșit din biserică. Unul dintre susținătorii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei l-a întâlnit la 300 de metri de la biserică. A izbucnit un conflict verbal. S-au apropiat alte cinci persoane, toți tineri, până la 20 de ani. Răposatul bunic al unuia dintre atacatori era în conflict cu fostul paroh al bisericii, părintele Leonid. Drept urmare, Vasile a primit o comoție cerebrală și hematome multiple”, a spus preotul paroh al bisericii din Zadubrovca. Acesta a mai precizat că victima, Vasile Hașiuc, este un om liniștit și non-violent, așadar nu putea să îi provoace pe atacatori.

Dar acesta nu este un caz singular. Eparhia Cernăuților și Bucovinei amintește că atacatorii care l-au agresat pe Hașiuc i-au bătut și pe enoriașii Bisericii Ortodoxe Ucrainene în luna mai a anului trecut. Statul ucrainean se face că nu vede, pentru că el a inventat o nouă biserică pentru a rupe Biserica Ortodoxă Ucraineană, istorică și canonică. Dar ce face statul român, aliat al Ucrainei, pentru că mulți din cei care au de suferit sunt etnici români, și iată că au căzut la mijloc într-un conflict în care Kievul calcă peste cadavre doar să își impună politica proprie de deznaționalizare și de „ucrainizare” a nordului Bucovinei, încercând, de această dată, să preia și controlul asupra bisericilor.

În paralel, inițiatorii acestei schisme a bisericii din Ucraina încearcă să obțină de la Patriarhia Română o recunoaștere falsă, pe care însă, din fericire, până acum, nu le-a fost acordată de Biserica Ortodoxă Română. În timp ce susținătorii rupturii bisericești din Ucraina fac diligențe și presează Bucureștiul să le recunoască dreptul de a inventa o nouă biserică, iată ce se petrece departe de ochii publicului român: în Bucovina, creștinii ortodocși, mulți dintre ei români, sunt prigoniți, bătuți, amenințați, că să nu mai țină de biserica lor istorică, ci să treacă forțat la biserica inventată de clasa politică de la Kiev![1].

În Bucovina românească din Ucraina, o biserică ortodoxă a fost atacată de trei ori.

Nu doar că Ucraina ocupă în mod samavolnic partea de Bucovina luată de la România, dar desfășoară și o prigoană împotriva etnicilor români și a bisericilor acestora. Astfel, biserica din satul Mihalcea a fost luată cu asalt de trei ori de către fanaticii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, biserica schismatică inventată de statul ucrainean cu sprijin american doar pentru a rupe Ortodoxia.

Așa au ajuns credincioșii din Mihalcea să facă de pază la biserica lor în ultimii doi ani, ca pe vremea invaziilor tătare. Pentru că cei care atacă bisericile din Bucovina nu sunt cu nimic mai buni decât păgânii care atacau creștinii în Evul Mediu. Ultimul atac împotriva bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Mihalcea, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, a avut loc pe 12 decembrie 2020. Invadatorii  au venit ia cu forța lăcașul Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice și istorice, iar în acest scop au avut cu ei arme albe, bâte, și chiar gaze lacrimogene.

Ortodocșii din Mihalcea resimt din plin aceste agresiuni, dar autoritățile ucrainene nu îi bagă în seamă. Având în vedere că printre ei sunt mulți etnici români, și statul român ar trebui să se implice și să îi apere, atrăgând atenția ”aliatului” Ucraina care calcă în picioare orice drepturi ale omului încălcând libertatea religioasă și de asociere și desfășurând o adevărată campanie de asimilare și înrobire a minorităților din această țară.

„Astăzi se împlinesc un an și zece luni de când am început să ținem veghea de rugăciune. Astăzi a avut loc un nou atac asupra bisericii noastre de către un grup alcătuit din străini și locuitori ai satului Mihalcea, susținători ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei schismatice. Au pulverizat gaze lacrimogene, ne-au bătut cu cozi de lopeți. Priviți ce au făcut cu biserica noastră - nu sunt oameni, sunt niște vandali”, au declarat creștinii ortodocși din Mihalcea, indicând și vinovatul represiunilor: așa zisa biserică inventată de Bartolomeu I al Fanarului în cârdășie cu fostul președinte Petro Poroșenko, marcând cea mai dură intervenție a unui stat împotriva Bisericii Ortodoxe.

Ortodocșii din Mihalcea spun că atacul din decembrie a fost al treilea și că, după atacurile precedente, credincioșii  au fost nevoiți să își păzească biserica tot timpul. Dar sistemele de supraveghere a bisericii au fost distruse în ultimul atac în timpul căruia vandalii au făcut tot posibilul să îi oprească pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice să intre în curtea bisericii. Nici preotul paroh nu a avut parte de un tratament mai bun, el fiind atacat cu bâtele de schismatici și doborât la pământ.

„Ei se numesc patrioți ai Ucrainei. Și ce fel de patrioți ei sunt, din moment ce își distrug biserica? De la unul dintre ele au fost confiscate articulații de aramă, mulți le ascundeau sub mănuși. Acesta nu este primul atac cu astfel de arme împotriva bisericii noastre, dar Dumnezeu are milă de noi. Astăzi a venit cu un baros de fier, un braț de bâte pe care le pregătiseră pentru a bate oamenii. Poliția a filmat, de asemenea, petarde și bombe de fum”, au relatat credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Mihalcea.

Presiunea asupra bisericilor ortodoxe din Bucovina ocupată de Ucraina este atât de mare încât încă din 10 februarie 2019, comunitatea religioasă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din satul Mihalcea ține o veghe de rugăciunea neîntreruptă pentru pace în Bucovina și pentru apărarea dreptului libera mărturisire a credinței ortodoxe, credincioșii fiind obligați să își păzească locașul de cult de invadatori.

În timpul unei încercări precedente de acaparare, activiștii au spart ușa bisericii cu un berbec, iar credincioșii se simt amenințați. Acesta este efectul intrării samavolnice a statului ucrainean peste treburile bisericii, dar și al desconsiderării de către Ucraina al drepturilor minorității române, prinse la mijloc în acest conflict.

De ce tace statul român când minoritatea românească din Ucraina este sub asediul Kievului?[2].

Nota redacției - „Apel la neuitare” - Vă rugăm să vizionați filmul „Katynul românesc de la Fântâna Albă” în care comentează Marin Gherman - dr. în științe politice, Petru Grior - Directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți și martori ai crimei sovietice din aprilie 1941[3].

-------------------------------------------------
[3]
- 27 aprilie 2017