- Gut! Gut!”.
A doua zi a venit iar neamțul și mi-a zis:
- Pleci și aduceți un rus!”.
Neamțul venise cu un translator din Ardeal, altul decât cel din munți, din Caucaz. Ăsta mi-a spus ce-a raportat neamțul la comandamentul german. Zicea că m-a lăudat. Am plecat cu inima cam îndoită, eu cu neamțul, și, spre norocul nostru, am venit înapoi cu mâna goală, cum s-ar spune. N-am prins nimic. După „isprava” asta, nemții ne-au băgat pe linia întâi, pe mine și încă alți trei români. Mi-am dat seama că au făcut-o intenționat.
Ne-au dat armament și muniție; am stat vreo două zile; apoi ne-au mutat în altă parte. Au venit pionierii și au deminat, ca să putem trece dincolo. Au scos nemții minele din fața noastră și au ocupat poziție către mare.
Într-o zi, stând în tranșeu și râzând, că mai făceam și glume, odată văd că se uită un rus la noi. Fugi repede în gropi și pune mâna pe armament, dar rusul s-a dus în mă-sa. Era cercetaș. Aunci, când a văzut rusul, de spaimă, un neamț a călcat pe o mină și a murit pe loc, în fața ochilor noștri. I-a zburat căpățâna în niște bălării. Eu i-am zis unuia să mă acopere cu pușca-mitralieră, ca să mă duc să iau mantaua și sacul cu merinde al neamțului, că nu-i zburase decât capul; în rest, era întreg. M-am dezbrăcat rapid, am sărit din tranșeu, am luat alea ale neamțului și-am sărit iar în tranșeu. După asta, au început rușii să bubuie la noi. Ne-au dat peste cap și a trebuit să fugim spre aeroport, în vale.
Aici, pe malul mării, am stat până ce s-a apropiat frontul din spate. Nemții se retrăgeau grupe-grupe. Vasele se apropiau de ei. Nemții puneau scânduri și se urcau pe vas. Atunci am văzut un român care s-a dus și el să se suie pe vas, dar nemții l-au aruncat în apă. În clipa aia, când l-am văzut pe român cum se îneca, mi-am dat seama că nemții ne abandonează. Când mă uitam cum se lupta românul ăla cu apa, să nu se înece, au dat rușii două proiectile. Ceilalți, de erau cu mine, n-au mai înaintat spre vas, că-l văzuseră și ei pe român înecându-se; ei au fugit îndărăt. Eu însă am luat-o spre vas.
Mi-am zis că, poate, vreunul dintre nemții ăia și-o aduce aminte de mine, de ce făcusem în munți, și nu mă vor arunca în mare. În plus, aveam pe mine mantaua neamțului și era posibil să creadă că și eu eram tot neamț. Așa că, am luat-o la curaj spre vas și m-am băgat și eu printre nemți. Când a început aviația sovietică să bombardeze și nemții să dea cu fumigene, să nu se mai vadă vapoarele din ceața aia artificială, am luat-o și eu la picior pe scândurile alea și m-am suit pe vapor. Vaporul a pornit apoi, iar eu nu știam unde să mă ascund, ca să nu mă simtă nemții că nu sunt de-al lor; îmi venea să și vomit, că nu mai mersesem până atunci cu vaporul pe mare.
Rușii, cu aviația, bombardau mereu, mereu; se învârteau avioanele pe sus ca berzele deasupra limanului mării; fleoșc! câte o bombă. În timpul ăsta vedeam îngrozit cum se scufunda un vapor și cum săreau ostașii din el, ca s-o ia înot și să vină la vaporul nostru. Stam aplecat și vomitam în mare; și mațele din mine credeam că le-am vomitat. Atunci, ridicând un pic capul și ștergându-mă la gură, am văzut ceva care m-a făcut să-mi blestem ochii cu care m-am născut: trei-patru inși, care săriseră de pe vaporul ce se scufunda, încercau să se agațe de un altul, care era complet în pielea goală; ținea în dinți cuțitul și înota, înota spre noi. Ăia, trei-patru, grămadă pe el, că nu știau să înoate, iar ăsta le-a spintecat burta, fiecăruia, pe rând, iute de tot. Era dat în mă-sa! I-am văzut ăia cum au înroșit apa și cum s-au scufundat.
În timpul ăsta, rușii au îngăurit vaporul. Poate că s-o fi lovit de vreo mină, cine știe, dar până la urmă au astupat spărtura. După ce a venit de la comandantul vaporului, românul ăsta m-a bătut pe umăr și mi-a zis că nu se întâmplă nimic până la Constanța. Așa a și fost. După opt zile de mers pe mare (uneori mai și stăteam, chiar o zi) am ajuns la Constanța, pe pământ românesc. Era în 12 mai 1944. De pe vapor am văzut că orașul Constanța era rău de tot bombardat.
Baba a fost cumsecade. M-a întrebat cum mă cheamă, cu ce unitate am fost, tot, tot, tot. După asta, s-a dus la Centrul militar Constanța și mi-a adus o foaie de drum și o foaie de cort cu alimente: pâine, brânză, șuncă, salam, conserve, din care i-am dat și babei câte ceva. Cei din Constanța m-au trimis la Brașov. Acolo, au vrut să mă trimită iar pe front. Când le-am spus însă că am făcut parte din divizia a unsprezecea, și-au dat seama că divizia asta a fost decimată, și atunci m-au trimis acasă, la vatră. Era în 13 mai 1944.
Când mai aveam un pic și ajungeam acasă, au și venit jandarmii cu bicicletele. Mi-au pus bicicletele în față. Se înserase bine. Mi-au cerut ordinul de serviciu sau biletul de voie. Eu m-am făcut că-l caut în buzunar, și când mă-ntorc și-i dau una unuia din ei, îl arunc cu bicicletă și cu cracii în sus în șanț. Celălalt jandarm a luat-o la fugă. Tocmai atunci a venit și tata, că nu știu cine îl anunțase. Jandarmul ăla din șanț s-a ridicat și, al dracu', i-a făcut un brânci lui tata, de l-a dat grămadă. Atunci, iar am sărit pe el și dă-i! dă-i! dă-i! de l-am căpiat. Bătaie ca aia cred că n-a luat el în viața vieților lui. L-am lăsat în șanț și i-am luat bicicleta. Nici n-am făcut câțiva pași, că s-a și ridicat și-a luat-o, măi nene, la fugă, de ziceai că-l aleargă o companie de draci!...
Când s-au făcut concentrările, s-au răzbunat pe mine, nenorociții ăia de jandarmi, și m-au trimis șase luni la Gâtul Berbecului, în munți, dar de acum eram pe pământul meu, beam apă din izvoarele noastre, mâncam zmeură din munții noștri, și brânză, caș și urdă de la ciobanii noștri, și dormeam pe cetină de brad, și mă tăvăleam prin brândușe, stând pe spate printre ele și privind cerul nostru. Mai ales noaptea îmi era drag să văd cum sticleau stelele și cum răsare luna nouă, mare, peste crestele munților și peste brazi, și să mă gândesc departe, la alți munți, acolo în Caucaz, la tătăroaica aia care mi se atârna de gât, ușoară ca o păpădie negricioasă și fierbinte, la Ianka, frumoasa Ianka, pe care, precis, au deportat-o rușii în Siberia, după război, pe ea și toată familia ei, pentru că fratele ei se înrolase voluntar la nemți și pentru că ei colaboraseră cu nemții și cu noi. Pe acolo, prin gerurile Siberiei, mi-o închipuiam plângând și înotând prin nămeți.
Venise toamna. Stam în brândușe, întins pe spate, și parcă o vedeam cum venea repede la poartă și-mi făcea cu mâna, când treceam cu grupa la câmpul de instrucție. Dar cel mai mult îmi plăcea să mi-o imaginez cum, seara, stând brațe-n brațe, ascultam cântarea tânguitoare a imamului, sus, în geamie. Dacă îmi pare rău de ceva pentru tot ce mi s-a întâmplat în timpul războiului, nu sunt morții pe care i-am trimis pe sub pământ, tineri ca și mine, nevinovați ca și mine, ci rău îmi va părea mereu de tătăroaica aceea de șaisprezece-șaptesprezece ani care, în mintea mea, la fel mai este și acum. Ea nu a îmbătrânit și nici nu va îmbătrâni vreodată! Marama ei străvezie o mai simt, parcă, și acum, mai ales primăvara, când merg pe cal și adie vântul.
Nu știu de ce, dar mireasma de primăvară mereu îmi aduce aminte de ea!... Vara, când mai merg pe la Mănăstirea dintr-un Lemn și văd curtea largă, plină de fel de fel de flori, parcă sunt din nou în valea aceea roșie ca sângele, de lângă Caucaz, mirosind până în cer numai a trandafiri! Atunci, mi se pare că o văd pe ea, pe tătăroaică, așa cum călca, galeș, cu tălpile goale pe bobocii trandafirilor, în timp ce cântecul imamului se pierdea în cerul fără de sfârșit...
(Ionescu C. Gheorghe, născut la 7 mai 1921, în satul Coșani, comuna Frâncești, județul Vâlcea)
Notă - Fragment din „Prizonierii infernului”, vol. 1, Râmnicu Vâlcea, Editura „Antim Ivireanul”, 1998 - Ediție tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului Gherasim, Arhiepiscop al Râmnicului.