Hiroshima - explozia primei bombe atomice 1945În vara anului 1945 Japonia militaristă îşi prelungea, neputincioasă, agonia. Deşi zilele războiului „cald" erau numărate, Statele Unite ale Americii au decis să demonstreze întregii planete noua sa capacitate de distrugere. Luni, 6 august 1945, un bombardierul „Enola Gay", un B-29 Superfortress, modificat pentru o misiune specială, a decolat din Tinian, o insulă din Pacificul de Nord, aflată la 1500 mile sud, de Japonia, cu un echipaj de 12 oameni la bord. „Little Boy" (Băieţelul), aşa a fost botezată prima bombă atomică, a fost creată folosind izotopul radioactiv uraniu-235, iar pentru cercetare şi producerea acesteia s-au investit două miliarde dolari. „Little Boy", lansat în dimineaţa zilei de 6 august 1945, la Hiroshima", nu era chiar aşa de micuţ cum sugerează numele; avea 4,25 m lungime şi cântărea cam 4.500 de kilograme. Explozia „băieţelului" a dezvoltat o energie echivalentă cu cea a cca. 25.000 tone de trinitrotoluen. Efectele bombei i-au făcut să se cutremure şi pe creatorii ei: profesorul Oppenheimer, generalul Groves, laureatul premiului Nobel, Enrico Fermi şi pe mulţi alţii, care abia atunci au perceput adevărata noţiune a apocalisei.

Little Boy - Hiroshima - 6 august - 1945Ora 8, 15 minute, 17 secunde. A izbucnit o lumină, un fulger care a orbit 300.000 de oameni şi a făcut să dispară orice umbră chiar şi din cele mai întunecate unghere. După globul de foc a urmat explozia, dar aceasta n-a putut fi auzită decât la 40-50 de km de Hiroshima, pentru cei aflaţi mai aproape, ea transformându-se în tăcere veşnică. Suflul provocat de explozie a atins o viteza de 1300 de km pe oră dinspre sfera de foc, smulgând din temelii, pe o raza de mulţi km patraţi, casele care mai rămăsesera în picioare. Vântul de foc care se pornise, se întorcea către centrul exploziei pe măsură ce deasupra oraşului aerul devenea irespirabil, iar apa râurilor s-a evaporat... Rezultatele bombardamentului de la Hiroshima: 78.150 morti, 13.983 dispăruţi şi 37.425 răniţi (fără a-i include pe cei care au pierit, în chinuri, zeci de ani după explozie). Pe o raza de 2,5 km de la centrul exploziei toate clădirile au fost distruse, făcând loc deşertului atomic, pe o suprafata de 11 km patraţi (17.000 de victime pe km patrat dintre care 8000 morţi şi dispăruţi). (Castelani Gigante, 6 august 1945-„Istoria bombei atomice", Bucureşti, E.P.,1968).

JaponiaLa verticala centrului exploziei (hypocentru), temperatura a crescut la aproximativ 7.000 de grade F. Impactul termic creat a fost atât de mare încât hainele s-au aprins pe oameni. Explozia bombei „Little Boy" a generat emiterea de raze Alfa, Beta şi Gamma. Radiaţiile Alfa şi Beta au fost absorbite de aer, dar razele Gamma şi neutronii emişi de explozie au ajuns la sol. Efectele acestora au fost distrugătoare. Cei care s-au aflat în raza de acţiune a exploziei au decedat la câteva zile mai târziu, alţii au suferit consecinţele decenii de-a rândul, cu o medie de 8500 decese pe an. Se estimează că cca 200.000 de oameni au murit ca rezultat al bombardamentului de la Hiroshima. În timp ce Japonia încearca să înţeleagă ce se petrecuse, trei zile mai târziu, la 9 august, Statele Unite au lovit din nou. Încă o bombă atomică americană, „Fat Man" a fost lansată asupra oraşului Nagasaki.

Fat Man - 9 august 1945- NagasakiCunoscutul cotidian „Le Figaro" scria, la 10 august 1945, sub semnătura lui François Mauriac: „Astăzi, după anunţarea celor petrecute la Hiroshima, lumea ştie că materia poate să piară într-o zi în care un om, chiar unul singur, va fi luat în sinea lui o asemenea hotărâre."
Notă:
- Echipajul avionului care a bombardat Hiroshima, la 6 august 1945: Col. Tibbets, Cpt. VanKirk, cpt. Lewis, Sgt. Caron, Sgt. Stiborik, Sgt. Duzenbury, Sgt. Shumard
- Echipajul avionului care a bombardat Nagasaki, la 9 august 1945: Cpt. Beahan, Cpt. Van Pelt Jr., lt. Albury, lt.Olivi, mr. Sweeney, Sgt. Buckley, Sgt. Kuharek, Sgt. Gallagher, Sgt. DeHart, Sgt. Spitzer