Abramburica Andronescu, această Suzana Gâdea a vremurilor noi, cea care a desființat școlile profesionale ca să nu mai aibă politicienii concurență pe listele parlamentare, vrea ca la fiecare mandat ministerial să uimească lumea cu soluțiile ei privind „salvarea. învățământului românesc”. Constatând ea că România se golește de capete luminate prin plecarea absolvenților peste hotare, iar în țară rămân proști cu diplome și doctorate luate la fără frecvenţă în facultățile de partid, proști care au pretenția să ajungă și ei politicieni de succes, a clocit soluțiile.

Prima soluție este salvarea învățământului primar unde săracii profesori nu pot formă viitor de aur, pentru că nu îi pot lasă repetenți pe copii și dacă nu rămân repetenți cum să ajungă ei șefi ai Camerei Deputaților precum colegul lui MIhai Viteazul? Așa că va da doamna Kati o lege, o O.U.G. ceva, prin care copiilor să li se asigure șansa de a deveni deputați încă din clasele 1-3. Ei, așa da, așa mai merge ! Asta înseamnă egalitatea de șanse și formarea politicianului nou, loial partidului. Ideea i-a venit, sigur, după ce a intrat în guvernul Viorica, auzind-o pe această cum vorbește și citește, realizând că dacă ar fi rămas repetentă din clasa întâi, ar fi putut ajunge președinte.

A două măsură propusă de coana Caterinka, este legată de polul opus, respectiv învățământul universitar, care duce lipsă de repetenți de profesie, acolo legea, nescrisă, fiind să se lase cât mai mulți corijenți pe toamna, dar nu repetenți, ca să poată și universitățile și profesorii să mănânce și ei o pâine albă din plata re re re… examinărilor. Aici doamna Kati rezolva problema plecării elevilor deștepți afară, prin aducerea studenților din afară,  că să nu descompleteze clasele și să nu își piardă facultățile clasele și licența.  Doamne, cum  se gândește ea la „binele învățământului românesc” ?! Îmi dau lacrimile. În felul asta vom avea nu numai suficienți studenți analfabeți, dar și profesori incompetenți și coruptibili. Doamneeee, ce bine, vin vapoarele din nou prin căminele studențești și facultăți.

Iată ce o îngrijorează pe doamna ministru: „M-am uitat puţin pe cifrele pe care le avem acum în învăţământul preuniversitar. Dacă în anul 2003 aveam 4,3 milioane de elevi în învăţământul preuniversitar, astăzi avem 2,65 milioane. Adică este o cădere absolut dramatică. Cred că este cea mai mare problemă cu care se confruntă România. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70.000 de absolvenţi de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universităţile noastre? Una dintre soluţii este să încercăm să aducem studenţi străini. Realizăm odată cu aducerea studenţilor străini mai multe deziderate. Răspundem internaţionalizării, aducem şi taxe, şi fără îndoială ne asigurăm că păstrăm toate programele de studiu. Acesta este un motiv care ne determină să ne grăbim cu internaţionalizarea”.

Asta este cea mai mare problema a României şi a învățământului românesc, faptul că zecile de universități de partid la care se studiază pupilele politicienilor de patru clase, nu vor mai avea clienți, iar ei, profesorii de azi vor rămâne fără obectul muncii, fără șpăgi și titluri universitare.  Argumentele doamnei ministru nu mai lasă nici o îndoială privind grijă față de calitatea actului educative; asta nu contează. Să fie cât mai mulți și proști, indiferent ai cui, români, internaţionalizaţi, dar să fie. Probabil clientela se va rechiziționa la început din tinerii emigranți pe care ambasadorul S.U.A. îi recomandă românilor pentru potențialul lor…. cultural și antreprenorial, apoi din țări care nu au ce avem noi, adică profesori analfabeți, dar șpăgari și norocoși. Și uite așa, șpaga se va internaționaliza, proaspeții studenți vor duce la ei în țară binefacerile sistemului românesc și așa vor avea și ei profesori, judecători, ingineri, medici, coruptibili și corupți.  Și când lumea se va umple de astfel de oameni de știință și politicieni,  să vedem cine va mai învinui România de corupție. Ei,  nu că e gândită treaba? Gaudeamus igituuur!

Crafica - I.M.

-------------------------------------