Viitorul sună bine! Dacă înainte de 1989 se raportau producțîi record la hectarul de grâu, azi, astăzi, după 30 de ani de speranțe prăbușite, se raportează câți români au mai murit din cauza coronavirusului! La nivel național există deja un Top al orașelor infectate!
Are cineva nevoie de „bombe”? Ordonanțele curg, măsurile se revarsă. Avem spitale sub comandă militară, avem convoaie de români îndreptate spre avioane care pleacă aiurea, avem contracte oneroase, cu multe zerouri, avem și apeluri repetate pentru donațîi pentru sănătate! Rezervele naționale dispar pe zi ce trece.
Realitatea devine tot mai cruntă! Psihologia se reconfigurează. Economia se prăbușește odată cu sănătatea românilor! Anormalitatea devine, în fapt, normalitate, după cum spunea recent prietenul Vlad Dumea. Schizofrenie socială? Paronoia instituțională? Oamenii nu mai știu să zâmbească! Singurătatea în doi se amplifică! Frământările accentuează depresia! Ipohondria devine un stil de viață! Dintr-un popor afectuos, oapitalier, cu dragoste față de frumos, ajungem încet, dar sigur, un popor speriat de boală și amețit de frică de moarte!
România de mâine
Să fie împrumuturile externe anunțate calea cea mai directă pentru o Românie normală? Prezentul este dur. Datoriile au rămas deja neplătite. Dobânzile cresc! Utilitățile costă tot mai mult. Apă va costă și mai mult. Coerciția, confundată cu simțul civic al omului de rând, ne încuie în casă! Frică salvează România? Cine are nevoie de panică? Tineri absolvenți din școlile mandatate să apere cetățeanul și ordinea publică excelează cu un nedorit sânge rece în aplicarea de sancțiuni dure. Cu de la sine putere, uneori, aplică amenzi amețitoare pentru omul simplu, de la 1.000 la 20.000 lei. Câți țîn seama că bătrânul sau bătrână legitimat sau legitimată pe stradă îi poate fi părinte? Câți dintre cei investiți cu obligația să apere cetățeanul țîn seama că poate și nevoia îi scoate din casă pe români? Sunt convins că majoritatea gândesc la cetățean, dar ce facem cu cei care se cred mai presus de Dumnezeu?
Nimic nu rămâne neplătit!
Însoțirea unui decedat pe ultimul drum a fost sancționată cu 20.000 lei. Plimbarea cățelului în scară de bloc a vecinului a fost pedepsită cu 1.000 lei. Aprinderea unei lumânări la mormintele celor dragi o costat numai 10.000 lei. Cine câștigă? Bugetul crește, însă, ipotetic. Cei 8 milioane de euro, anunțați din amenzi, sunt adunați, în mare parte, numai pe hârtie.Cine are puterea să plătească?
Lege pentru toți?
Cu siguranță că multe dintre amenzile neplătite vor fi transformate, prin hotărâri de instanța, în zile de muncă în folosul comunitățîi! Cine „candidează" la adunat hârtiile de pe stradă? România are nevoie de justiție! România are nevoie de adevăr! Măsurile anti Covid-19 îndeamnă la prudență! Respect decizia autorităților, dar că cetățean român rog să avem mai mult în vedere decentă. Declarațîi belicoase anunță lavoare mobile! Stau și mă întreb, oare când o să avem și toiletele publice împinse pe roți? Realitatea socială nu este deloc ușoară. Măsurile sunt binevenite, fie că vorbim numai de o gripă de sezon. Cetățeanul nu trebuie încuiat în casă! Copiii plâng cu dorința de a alerga sub soare, părinții gândesc neputincioși la ziua de mâine, în timp ce poliția veghează pe stradă!
Închiși în casă, românii consumă! Greutatea poate să crească, odată cu datoriile! Într-o Românie închisă, consumatoare de grâu și zahăr din export, cartofii se anunță o raritate, în timp ce roșiile și brânză cunoscute drept „mâncarea saraculu au devenit o delicatesă regală! Salam cu soia? Cine își mai permite un astfel de produs? Nevoia ne învață! În ultimii ani am trăit tot mai bine! Resturile încarcă burtă romanului și îi tulbură somnul!
Drumul către soare rămâne departe! Din 15 mai, circa 1,5 milioane de români rămân fără șomajul tehnic! Câți dintre semenii noștri vor rămâne fără locuri de muncă?
Analfabetism de masă?
Universitățile rămân închise. Liceele, școlile primare și gimnaziale, grădinițele rămân cu lacătul pe uşă. Consecințele pe termen mediu? Analfabetismul funcțional va fi ridicat, cu sau fără voia noastră, la rang de virtute! Examene online, admiteri online, licențe online. Se vorbește deja de schimbarea examenului de licență! În curând se va prezența și susține lucrarea de licență fără nicio altă proba de verificare a cunoștințelor! Trebuie reținut că o astfel de regulă nu a fost aplicată nici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial! Timpul nu ne așteaptă! Cine va răspunde în față D.I.I.C.O.T.-ului și a organelor de cercetare penală pentru posibilă fraudare a examenelor? Exemplele sunt multiple pe surse deschise.
Tehnologizarea simplifică efortul!
Nenea „gooagle” a devenit deja bibliotecă universală. Oamenii nu mai citesc literatură. Cine mai cumpără o carte? Cine gândește că starea Covid -19 va avea efecte secundare greu de anticipat? Pe zi ce trece, constat tot mai mult că nu numai românii obișnuiți au uitat să mai zâmbească! Privesc la televizor, din ce în ce mai rar și văd figuri și autorități crispate. Războiul se ascunde după ușa ? Nu ! E peste tot Indiferent de criză prin care trecem, fie această și un adevărat război, siguranță autorităților înseamnă și siguranță cetățeanului. Acțiunile haotice consumă energia și întunecă mintea românilor!
Fără să gândesc că supăr, amintesc că avem nevoie de un zâmbet! Avem nevoie se speranța! Avem nevoie de o vorba bună! Avem nevoie să nu uităm că suntem oameni, indiferent de grade și funcții! Să ne aducem mereu aminte că puterea politică trece, așa cum trecem și noi. Datoriile rămân, însă! Cine plătește dobânda? Cine va stinge lumina? Coronavirusul? Coronavirusul poate dispare, dar datoriile rămân.
România are nevoie de români! România încotro?