Ne adresăm autorităților din România, îndrituite să decidă poziția României în actualul conflict ruso-ucrainean, precum și opiniei publice românești, cu propunerea ca România să adopte o poziție politică dictată de tradițiile istorice ale statului statului român, de interesele firești ale poporului român, precum și de situația de fapt de pe teatrul de război.  

Informațiile pe care le avem privitoare la acest război regretabil sunt contradictorii și nu ne permit să distingem clar cine sunt vinovații pentru cele ce se petrec în vecinătatea noastră.  În asemenea situații vinovații se află deseori de ambele părți ale conflictului. Dar nu intră în menirea noastră, de vecini, să stabilim gradul de vinovăție a fiecărui combatant. Avem un singur interes: încetarea ostilităților, înainte ca acestea să capete o amploare și mai mare. Casa vecinului este cuprinsă de flăcări și primul gest la care ne îndeamnă conștiința umană este să participăm la stingerea imediată a incendiului.

Considerăm că prima noastră grijă, ca români, este să identificăm posibilitățile României de a interveni pentru încetarea ostilităților, pentru a tempera elanul războinic al beligeranților și pentru a impune soluția negocierilor între adversari. Indiferent cum se va încheia acest război, capitolul final va fi al negocierilor de pace. Considerăm că aceste negocieri trebuie declanșate fără întârziere, pentru a pune capăt sacrificiilor absurde și inutile de vieți omenești și pagubelor materiale atât de însemnate. Propunem autorităților românești să conceapă gestul, modalitatea prin care să recomande guvernelor de la Moscova și Kiev imperativul negocierilor urgente.

Instaurarea păcii în Ucraina este în interesul întregii planete, dar în mod deosebit sunt interesate statele care au graniță cu statul ucrainean. De aceea propunerea românească ar trebui să conțină oferta de participare a acestor state la negocierile ce vor urma după încetarea focului. Suntem state care avem pe teritoriul ucrainean importante minorități etnice, de zeci și sute de mii de persoane, ale căror interese trebuie avute în vedere la negocierile care vor stabili viitorul Ucrainei. Va exista în cadrul negocierilor ruso-ucrainene un moment în care statele vecine vor trebui să intervină pentru a impune Ucrainei un regim corect al minorităților etnice din Ucraina, atât de abuzate în ultimii ani.

E foarte bine că noi, românii, la toate nivelurile, am sărit să ajutăm umanitar poporul ucrainean. Este important să nu intervenim însă cu ajutoare militare, prin care conflictul să escaladeze. Ar însemna să turnăm gaz peste foc! Oricare ar fi alianțele noastre militare, inclusiv în cadrul N.A.T.O., scopul acestor aranjamente este unul defensiv. Acest lucru nu trebuie uitat nicio clipă! 

Propunerea grupului de parlamenatri români ca aceste negocieri să de desfășoare la București ni se pare realistă și rezonabilă.

Doamne, ajută!

Ion Coja
Uniunea Vatra Românească