General Mr. (r) Dr. Dumitru prunariu, art-emisMembru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Membru al Federaţiei Aeronautice Române (1981) şi al Comisiei de Astronautică a Academiei Române. Membru corespondent, apoi plin al Academiei Internaţionale de Astronautică (1992, 2007). Membru al Comitetului naţional C.O.S.P.A.R. (1994). În anul 1985 a fost unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (A.S.E.) din care fac parte în momentul de faţă peste 270 de astronauţi şi cosmonauţi din 33 de ţări. Din anul 1993 este reprezentant permanent al ASE la sesiunile C.O.P.U.O.S. Pe parcursul a două termene (1995-2001) a fost ales membru în Comitetul Executiv al ASE,a fost Preşedintele Comitetului de Politici şi Relaţii Internaţionale al A.S.E.(1996-1999). În anul 2003 a fost ales, prin consensul a 65 de state membre, preşedinte al Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al C.O.P.U.O.S., pentru perioada 2004-2005. Din mai 2002, este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe înregistrată în California (S.U.A.). Cosmonautul, Generalul Dumitru Prunariu a fost primul român (din păcate, singurul - n.r.) care a efectuat un zbor în spaţiul cosmic, afirmă că ar mai îndrăzni să se aventureze încă o dată într-un zbor în cosmos, dar nu s-ar mai încumeta să candideze pentru o funcţie politică. (Redacţia ART EMIS)

Prefer să mă iubească întreaga ţară decat să mă înjure jumătate din ţară”
 
„Am avut o tentativă în 2008, când am candidat la Senatul României din partea municipiului Braşov, dar am avut ocazia să constat cât de murdar sunt organizate alegerile, cât de multe implicaţii care pun într-o lumina proastă imaginea unui politician sunt şi am decis, de atunci, să rămân cosmonautul Prunariu, cel care se ocupă de activitatea ştiinţifică, cel care reprezintă România în forumuri internaţionale şi sper că o fac cu succes. Prefer să mă iubească întreaga ţară decat să mă înjure jumătate din ţară”,a declarat Prunariu într-un interviu acordat pentru Agerpress.[1]
 
Referitor la zborul său, cosmonautul consideră ca „Tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost unic, a fost deosebit” şiPrunariu-ipostaze reprezentă „o pagină de istorie atât pentru România, cât şi pentru cosmonautica internaţională [...] În primul rând tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost unic, a fost deosebit, începând cu lansarea în spaţiul cosmic, cu racheta care ne-a împins în nouă minute cu o viteza 28.500 km/h spre orbita circumterestră, apoi toată perioada dinaintea joncţiunii cu laboratorul spaţial în care a trebuit să testam toate instalaţiile, aparatele, echipamentele de zbor, în zbor real, în timp real, echipamente care nu au fost testate decât la sol”, a relatat cosmonautul.

Dumitru Prunariu a rememorat evenimentele din 14-22 mai 1981, evidenţiind satisfacţiile şi sacrificiile pe care le-a implicat zborul. Totodată, el a vorbit despre activitatea Agenţiei Spaţiale Române în plan european şi internaţional, despre activitatea personală din prezent în diferite organisme internaţionale în domeniu. Fostul cosmonaut consideră că o posibilă repetare a performanţei sale de către un român ar putea fi posibilă abia peste 20 de ani, din cauza schimbării condiţiilor istorice, şi a faptului că geopolitica are noi valenţe, s-au creat în lume noi alianţe, noi parteneri, iar marile puteri colaborează acum pentru Cosmosul paşnic.

„De Cosmos îmi este dor. Desigur, la vârsta aceasta - 62 de ani -, nu ştiu cine mă mai trimite în Cosmos.
Desi John Glenn, primul astronaut american, cel care a realizat trei orbite zboruri complete, a efectuat al doilea său zbor la 77 de ani. A fost un zbor cu multe conotaţii politice la acea perioadă, el fiind senator de Ohio şi susţinând foarte mult activitatile spaţiale, iar acel zbor, pe lânga testele făcute pe un organism care a ajuns la o vârstă respectabilă a inclus şi o recompensă pentru activitatea lui de până atunci. Mi-e greu să spun că cineva mă va mai trimite. Dar dacă mi se va mai propune, cred că voi face tot posibilul să revin la parametrii normali pentru a zbura în Cosmos”, a precizat Dumitru Prunariu.
 
După tăierea pensiei, ce i-a rămas îi ajunge să platească două luni întreţinerea la bloc
 
În 2011, când au fost ajustate pensiile, Dumitru Prunariu, general şi pensionar militar, făcea haz de necaz după ce s-a trezit fără 70% din pensie dintr-un motiv halucinant spunea el: pentru cei trei ani cât a durat pregătirea în U.R.S.S. pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei. În martie 1978 a fost trimis în misiune în Oraşelul Stelar de lângă Moscova, pentru a efectua pregătirea completă de specialitate necesară realizării zborului cosmic. În perioada 14-22 mai 1981, a efectuat la bordul navei cosmice Soiuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durată totală de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Dumitru Prunariu, a povestit că a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat, hartiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister. Întrebat ce pensie are, a precizat că, după tăiere, ce i-a rămas îi ajunge să platească două luni întreţinerea la bloc.A mai precizat că beneficiază şi de un salariu pentru activitatea de cercetare, ca angajat al unei asociaţii ştiinţifice, care are contract cu Agenţia Spaţială.[2]
Grafica - Ion Măldărescu
----------------------------------------