„Fie pâinea cât de rea, tot ţi-o fură cineva!”

Un grup de intelectuali, participanţi la Masa Rotundă cu Statut Permanent (M.R.S.P.) „Reîntregirea” a lansat ideea organizării a două evenimente: convocarea unei conferinţe ştiinţifice cu tema „Pactul Molotov-Ribbentrop  - verde pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial” şi organizarea unui miting de comemorare a victimelor regimului comunist de ocupaţie - manifestări organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani din data semnării odiosului document.

Este nefiresc ca într-o zi să fie comemorate victimele unui regim totalitar, iar a doua zi să fie sărbătoriți cei care i-au masacrat.

Pe data de 7 august, la I.P.N., noi, un grup de intelectuali (Nicolae Dabija, Ion Negrei, Vasile Costiuc, Zinaida Boloboceanu, Alecu Reniţă, Daniela Vacarciuc şi subsemnatul) am organizat o conferinţă de presă, la care am lansat un Apel către cetăţeni de a participa la aceste evenimente[1]. În conformitate cu deciziile luate, miercuri, 21 august, Centrul de Excelență Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, Institutul de Istorie, Chișinău, Academia Oamenilor de Știință din România (A.O.Ş.R.), Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Conferința științifică cu genericul „Pactul Molotov-Ribbentrop  - verde pentru declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial”, manifestare științifică organizată cu prilejul împlinirii a 80 de ani din data semnării odiosului document.

Profesori universitari, cercetători ştiinţifici, atât din Republica Moldova, cât şi din România au prezentat comunicări în care au expus toate aspectele actuale ale problematicii date (referitoare la 23 august 1939 şi 24 august 1944), au răspuns la diversele întrebări, înaintate autorilor de comunicări. În programul Conferinţei, cu o importantă comunicare, s-a implicat şi dl conf. univ. dr. Octavian Ţâcu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. La Conferinţă au fost prezente peste 80 de persoane. Înainte de încheierea Conferinţei, organizatorii au chemat lumea la mitingul din 23 august, convocat în Scuarul Europei (în faţa Aleii Clasicilor, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”)[2].

Privind organizarea mitingului, noi am stabilit ora 12, în Scuarul Europei. Timpul (de la ora 12 la ora 18) a fost schimbat la Izvorul Mureşului de către unii co-organizatori ai evenimentului. Noi, restul membrilor comitetului de organizare a mitingului, am căzut de acord cu ora 18. Privind locul desfăşurării: toţi membrii grupului de organizare am fost de acord să desfăşurăm mitingul în Scuarul Europei, asta pentru că 23 august, conform unei decizii a Parlamentului  European din 2008 este „Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare”. În rezoluţia Parlamentului European se aminteşte faptul că în secolul al XX-lea ţările europene s-au confruntat cu două regimuri totalitare - nazist şi comunist, în timpul cărora „au avut loc genocide, s-au încălcat drepturile şi libertăţile omului, au fost săvârşite crime de război şi crime împotriva umanităţii”. Este important să subliniez că egalarea esenţei nazismului şi bolşevismului nu a fost uşoară; adepţii condamnării crimelor comunismului au depus eforturi deosebit de mari pentru a promova rezoluţia respectivă. Asta pentru că Europa occidentală electoratul este, în fond, de stângă şi nu a cunoscut sau nu a putut crede mult timp ce crime uriaşe a comis comunismul mondial, în special cel sovietic.

Pe data de 23 august, dl Valentin Dolganiuc, membru al grupului de organizare a mitingului, ne-a convocat în şedinţă pentru ora 13. La această şedinţă operativă a fost aprobat scenariul mitingului: au fost numiţi moderatorii, am stabilit să ţinem un minut de reculegere, am aprobat lista vorbitorilor etc. şi am decis să aprobăm un Apel la acţiune întru refacerea unităţii naţionale (propunerea dlui V. Dolganiuc).

În jurul orei 18, în Scuarul Europei erau deja aduse boxele, microfoanele, cablurile pentru conectare la energia electrică etc., dar nu era lume. În schimb, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare s-a adunat lumea, iar cei care „se porăiau” în faţa monumentului erau Ion Leşcenco şi Vlad Bileţchii. Împreună cu dl Vasile Costiuc am încercat să-l convingem pe dl Ion Leaşcenco să mutăm mitingul din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare în Scuarul Europei, la nici 50 de metri, acolo, unde a fost stabilit de comitetul de organizare a mitingului. În pofida acestei rugăminţi, Ion Leaşcenco a început „mitingul”. La scurt timp, cuvântul i s-a oferit deputatului în Parlamentul României Constantin Codreanu. Acesta a îndemnat oamenii din faţa sa să cadă în genunchi, fapt ce s-a şi întâmplat. Oare puţin ne umileşte Igor Dodon? Oare puţin ne umilesc şovinii ruşi? Trebuie oare noi, nesiliţi de nimeni, să cădem în genunchi?

În semn de protest, împreună cu Ion Negrei am părăsit mitingul, organizat de noi, dar „confiscat” de aceşti tineri, autoproclamaţi „unionişti”. Ce a urmat în lipsa noastră a scris prof. univ., dr. hab. dl Valeriu Dulgheru, prezent la numitul „eveniment”. Citez: „în loc să fi fost mii de oameni], din păcate, eram aproximativ 100 de persoane în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi apoi în Scuarul Europei, fără sonorizare bună şi fără o organizare pe potrivă a evenimentului. De fapt eram o turmă fără baci. Nu ştia dreapta ce face stânga. Tinerii (liderii organizaţiilor de tineret B.U.N., Tinerii Moldovei şi O.D.I.P., I. Leşcenco şi V. Bileţchi), care şi-au luat asupra lor organizarea evenimentului”. Din cele expuse mai sus devine clar că nu ei (sau – doar ei) erau organizatorii mitingului; de fapt, ei au monopolizat fără scrupule desfăşurarea evenimentului, înlăturându-i pe ceilalţi organizatori.

Şi dl profesor continuă: „Dar tocmai tinerii lipseau cu desăvârşire la acest eveniment, prezente fiind aceleaşi persoane de vârsta a treia care încă mai speră la minunea Reunirii…”. Domnul profesor V. Dulgheru consideră că aceşti „lideri” ai tineretului „pentru a câta oară calcă pe aceiaşi greblă?” şi ne aminteşte - o face foarte bine! - „cum un an în urmă mitingul dedicat Marşului (Unirii) Chişinău-Alba-Iulia, care a avut un început destul de promiţător cu multă lume şi artişti, a fost compromis (evidenţierea sa) atunci, când tinerii organizatori au hotărât să facă un marş […] Până la urmă mulţimea a fost dispersată, iar efectul (evenimentului) absolut nul” (evidenţierea sa).

Dar iată că scenariul se repetă. V. Dulgheru: „Şi de această dată propunerea tinerilor (I. Leaşcenco, V. Bileţchi ş.a.) de a merge în marş până la Ambasada Rusiei, nefiind coordonată cu alţi organizatori, a fost un fiasco” (evidenţierea sa). Aşadar, mitingul de comemorare a victimelor regimului totalitar de ocupaţie a eşuat. Cei care au torpilat evenimentul au fost deja nominalizaţi:

Ion Leaşcenco, lider al Blocului Unităţii Naţionale (B.U.N.)[3]. Conform DEX, bloc înseamnă „alianţă între state, partide, grupări etc.” Afară de dl Ion Leaşcenco, cine mai face parte din numitul „bloc”? Numiţi 2-3 persoane.

Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „UNIREA-ODIP”, câţi membri are în asociaţie? Din câte îl cunosc, dl V.B. este nedisciplinat, nu se ţine de cuvântul dat. Ambii se proclamă unionişti. Problema constă în faptul că în Republica Moldova nu doar ei doi sunt unionişti; mai există lume, cu mult mai multă inteligenţă şi experienţă ca cei doi şi Constantin Codreanu, al treilea.

Concluzii:

- deşi nu am toate probele, dar cred că „băieţii” sunt puşi să compromită ideea şi eforturile oamenilor oneşti din Republica Moldova în reîntregirea Neamului Românesc;

- nu poţi să „greşeşti” la nesfârşit („să calci pe aceeaşi greblă”, cum afirmă profesorul Valeriu Dulgheru); nu, cauza servită de Iurie Roşca mai există şi va exista atâta timp cât în RM vor fi adepţi ai Reîntregirii naţionale şi integrării europene. De asta are grijă Kremlinul: să nu ne scape din mâini.

- Dl prof. V. Dulgheru (dar şi foarte mulţi alţii) consideră că unioniştii trebuie să se unească între ei; iată că şi alegerile locale se vor desfăşura degrabă. Dar domnule Profesor, foarte tare mă tem, că votându-l, de pildă, pe Constantin Codreanu în funcţia de primar general al municipiului Chişinău, la scurt timp el ne va obliga să cădem în genunchi în faţa lui Dodon, Putin, Vlah, Şoigu şi lista poate continua.

Dar să las ironiile la o parte: nu poţi realiza o expediţie, un proiect, o Unire etc. cu oameni care, deşi declară că susţin o idee nobilă, de fapt o compromit.

Iată de ce, nu putem cere personajelor, care, prin acţiunile lor, compromit idealul Reîntregirii să se unească într-un singur bloc; cei care, cu bună ştiinţă, pricinuiesc un rău cauzei, trebuie marginalizaţi/eliminaţi din peisajul politic autohton. Altfel nu asigurăm progresul şi nu realizăm idealul nostru naţional.

Reacţii la textul prezentat

„Am citit cu durere reflecţiile dvoastră, stimate domn Anatol Petrencu. Probabil nu aţi prevăzut deturnarea, dar era de aşteptat ca cineva să dea lovitură sub centură bunelor dvoastră intenţii.  Aceste lovituri fac parte din arsenalul de zi cu zi a Rusiei. Totuşi, nu trebuie să dispreraţi în acest război inegal. Veţi învăţa să fiţi altădată mai prudenţi, dvoastră şi cei din comitet. Deocamdată aţi procedat foarte bine că aţi luat atitudine difuzând aceste reflecţii.
Am rămas jenată şi jignită, şi eu şi altă lume, pentru cum am fost prostiţi, conştient ori nu, de cei trei „hoţi de mulţime şi de eveniment, pentru că nu datorită lor s-au adunat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare 100-150 de oameni. Pe Leascenco nu-l ştiu, de Codreanu nu vreau să-l ştiu, dar cu Vlad Bileţchi am fost în relaţii bune, fiind invitată de el la acţiunile legate de Cimitirul Eroilor, şi la câteva fleşmoburi. După ultimul fleşmob, cu tricolorul, din faţa bustului lui Eminescu, mi-am zis că nu voi mai da curs invitaţiei lui Vlad. Te simţi jenată să asişti la un eveniment cu 5-10 pensionari, 2-3 tineri şi mulţi ziarişti şi cameramani. 
După câte ştiu, Codreanu e omul lui Băsescu. Or, pentru mine Băsescu este egal cu Putin al Rusiei şi Voronin-Dodon al Republicii Moldova. Iertaţi-mă cei care poate îl simpatizaţi pe Băsescu. Pentru mine, însă, el a fost şi rămâne un escroc în politică, angajat  al Moscovei, care face rău României şi Basarabiei. Nu l-am votat niciodată, nici ca primar, nici ca preşedinte, când românii din Ţară erau încântaţi de el. De basarabenii prostiţi de Băsescu nici nu mai spun.
Stimate domnule Petrencu, 
Veţi face bine dacă veţi publica reflecţiile dvoastră şi în „Literatura şi arta”. Înţeleg, noi, intelectualii, suntem foarte sensibili şi ne supărăm repede. Dar poate era mai bine să rămâneţi la a doua „bucata” de eveniment, din scuarul Europei, unde au vorbit Dabija şi Ţăranu, să daţi citire Declaraţiei de la Conferinţă. Asta ar fi însemnat să vă apăraţi, şi să ne apăraţi şi pe noi, în războiul inegal, dus de Rusia împotriva românilor şi a românismului.
Maria Vieru-Işaev
27 august 2019

------------------------------------

[1] Apel către cetăţenii Republicii Moldova: despre tragedia noastră naţională din 23-24 august. În: https://www.ipn.md/ro/conferinte [accesat 25.08.2019]; vezi şi: Apel către cetăţenii Republicii Moldova.

În: http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=2978 - 7.08.2019]

[2] Mai detaliat vezi: Anatol Petrencu. Conferinţa ştiinţifică „Pactul Molotov-Ribbentrop - verde pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial”. În: http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=2985 - 25.08.2019]

[3] Blocul Unităţii Naţionale. În: http://bundecentenar.ro/despre-noi/ -  25.08.2019]