La recentul congres, U.D.M.R. s-a depăşit limita suportabilităţii atacurilor jignitoare, anticonstituţionale şi continue la adresa identităţii naţionale a românilor în România contemporană, fapt de neimaginat înainte de 1989. Vă prezentăm câteva reacţii la hotărârile luate de U.D.M.R. care au atins apogeul declarării publice a antiromânismului liderilor acestei uniuni culturale pe criterii etnice considerată - contrar prevederilor actului fundamental al staului - partid politic: „Relaţia majoritate-minoritate din România trebuie să fie soluţionată pe termen lung, iar cheia este legalizarea autonomiei […]” (Kelemen Hunor). Congresul U.D.M.R. a adoptat, sâmbătă, 23 februarie 2019, cu unanimitate de voturi că: „Steagul roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc”. Nu are importanţă cărei formaţiuni politice aparţin semnatarii textelor pe care vi le prezentăm. Important este ca vocea românilor să fie auzită, iar autorităţile statului român să demonstreze că reprezintă România şi interesele ei, respectând prevederile Constituţiei României. Nu aşa cum a procedat Preşedintele Senatului României.

Să nu uităm că precedentul a fost creat, iar autorităţile spaniole au riposta conform actului fundamental al statului spaniol şi conform reglementărilor europene în cazul autonomiei Cataloniei. La noi nu se poate ?

Referindu-ne la aberaţiile insolente U.D.M.R.-iste de la congres, dacă liderii R.M.D.S.Z. (anticonstituţionalului partid politic pe criterii etnice) vor să li se vorbească pe limba lor în România,  a venit timpul ca românii le adreseze singurul răspuns românesc legal, constituţional şi european rostit pe graiul lor: „Nem! Nincs kegyelem!”. Lor şi a predecesorilor lor. Am iertat dar nu trebuie să uităm că în perioada celor patru ani în care Transilvania de Nord a fost făcută cadou lui Horthy de către Hitler şi Mussolini, trupele horthyste au supus românii, evreii, ţiganii şi toate celelalte minorităţi la chinuri, crime şi umilinţe de neimaginat. În mod strigător la Cer, maimuţoii politicianişti din Parlamentul României s-au umilit pentru nişte voturi, silabisind la Congresul U.D.M.R. cuvinte într-o limbă neromână. Alţi invitaţi români au ascultat pasivi, au tăcut, nu au reacţionat şi nu au părăsit manifestarea antiromânească la auzul insultelor la adresa Naţiunii Române. Să le fie ruşine ! Da, e dreptul U.D.M.R. să ceară ce vrea, dar este şi dreptul inalienabil, este obligaţia românilor să respingă manifestările şovine antiromâneşti în Ţara noastră, a Românilor. (Ion Măldărescu, Redacţia ART-EMIS).

„Sloganurile în an electoral nu mai sunt de ajuns nici chiar pentru etnicii maghiari… Deranjante sunt toate acele acte de ostilitate şi provocare permanentă întreprinse de oficialii maghiari la adresa identităţii statului roman, acte pe care noi, românii le condamnăm şi le considerăm neconstituţionale, nepermise şi nocive pentru că determină divizarea societăţii”. (Mesagerul de Covasna).

„Să cânte sub duş ce vor, dar afară e România” - Mihai Tudose[1]

„Şi a fost Congresul U.D.M.R. Şi au stabilit că le trebuie imn şi că imnul Ungariei e bun. Şi că nici cu drapelul nu prea e bine. Şi că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, şi în fond, fiecare e liber să cânte sub duş, acasă, ce vrea el. Şi să aibă pe pereţii dormitorului ce culori vrea. Dar în afara locuinţei, ţara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul « ideilor » privind Drapelul şi Imnul avem legi care trebuie respectate. Şi aplicate. […] Dar au lansat la acelaşi Congres şi un nou concept, acela de « transilvanism pragmatic », cu o Transilvanie din ce în ce mai « liberă ». Aici nu mai e despre ce cântă ei la duş, este despre România! Despre România noastră. Fiindcă au vorbit de pragmatism, valoarea de întrebuinţare a U.D.M.R. este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot. Hai să-i « ascultăm » şi să fim pragmatici! Să ieşim la vot pentru România”.

„Să vă fie ruşine, România este mai presus de noi toţi!” - Marius Paşcan[2]

 Am urmărit consternat cum lideri ai partidelor politice parlamentare din România, de la P.S.D., A.L.D.E., P.N.L. şi U.S.R., s-au deplasat la Cluj-Napoca pentru „a lua lumină” de la Congresul U.D.M.R. Care mai de care s-au întrecut în a le închina udemeriştilor ode, au făcut vorbire greţoasă despre uniunea cu o vechime de 30 de ani, chipurile, ataşată valorilor europene, despre cât de parolişti au fost printre atâtea guvernări politicienii maghiarimii şi cum au (de)servit ei interesele României. Ipocrizia a stat la tribuna clujeană la loc de cinste demonstrând inechivoc trădarea consecventă în urma căreia românii au devenit în unele judeţe ale României străini în propria lor ţară.

Nu a cutezat niciunul dintre respectivii lideri complici la trădarea cauzei noastre naţionale să le-o spună de la obraz că ar fi cazul ca Ungaria să-i trimită acasă, să nu-i mai ascundă sau să-i protejeze pe politicienii udemerişti condamnaţi penal. Nu a îndrăznit niciun participant din rândul politicienilor români să le transmită celor din U.D.M.R. să înceteze acţiunile de subminare a României, să termine cu învrăjbirea interetnică şi separatismul etnic, cu secesionismul şi autonomiile lor teritoriale pe criterii etnice, cu tot. Nu a avut curajul niciun politruc român să le aducă la cunoştinţă udemeriştilor că exasperarea românilor abandonaţi şi lăsaţi de izbelişte la cheremul segregării, al neorevizioniştilor şi puterii administrative a acestor secesionişti provocatori etnic, a depăşit demult orice limită rezonabilă. Iar în timp ce ai noştri, „ca brazii”, se întreceau jenant în osanale pentru cele 30 de voturi parlamentare ale udemeriştilor, preşedinţii consiliilor judeţene reprezentând Covasna, Harghita şi Mureş, tocmai parafaseră la Sfântu Gheorghe, cu viceguvernatorul regiunii autonome Bolzano (Tirolul de Sud), din Italia, o declaraţie privind elaborarea unui acord de colaborare în spiritul autonomiei etnice (citiţi mai jos).

Liderul U.D.M.R., Kelemen Hunor, susţine chiar pe site-ul U.D.M.R., ca „noi, secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, trebuie să avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc”, despre români nicio vorbă, nicio preocupare, cum nici nu ar exista. Mai grav, ceea ce nu se spune public este că autonomia Tirolului de sud a fost dobândită în trecut prin acţiuni şi metode extremist-teroriste. În schimb, deşi nou ambalate politic, acţiunile udemeriştilor, susţinute financiar şi pe toate căile posibile de către Budapesta, urmăresc înfiinţarea în mijlocul României a unui teritoriu autonom pe criterii etnice, care reface, de fapt, defuncta Regiune Autonomă Maghiară, de tristă amintire stalinistă. Scopul final este acelaşi, de aproape trei decenii încoace, aşa cum anticipa încă de la sfârşitul anilor ’90 chiar Viktor Orban, preşedintele „Fidesz”, un partid radical de dreapta, ultranaţionalist, respectiv „construirea unei lumi maghiare, cu toate instituţiile ei, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare”, adică o enclavă etnică, un nou stat în statul român.

Să vă fie ruşine tuturor, politicieni mărunţi, care puneţi interesele voastre mărunte şi de nedemnă conjunctură politică, înaintea celor ale românilor şi ale ţării. România este mai presus de noi toţi!

„Nu recunoaştem aşa zisul Ţinut Sercuiesc! Acordul semnat de liderii maghiari şi ai Tirolului de sud - Risc crescut pentru securitatea naţională!” - C.N.M.R.[3]

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (C.N.M.R.) este extrem de indignată şi condamnă cu fermitate acordul semnat zilelele trecute de liderii maghiari şi de liderii Tirolului de Sud din Italia. Conform declaraţiilor agenţiei ungare de ştiri M.T.I., preşedinţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, care alcătuiesc aşa zisul Ţinut Secuiesc şi viceguvernatorul regiunii autonome Bolzano din Tirolul de Sud-Italia, au semnat, joi, 231 februarie 2019, la Sfântu Gheorghe, o declaraţie de intenţie privind elaborarea unui acord de colaborare.

Încă din luna decembrie 2018, Tamas Sandor Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a pregătit terenul pentru această acţiune, declarând în cadrul unei întâlniri cu Herbert Dorfmann, reprezentant al germanilor din Tirolul de Sud în Parlamentul European că „Tirolul de Sud este o regiune model pentru Ţinutul Secuiesc, pentru că autonomia teritorială a adus pacea etnică şi a asigurat dezvoltarea economică”. Pe de altă parte, secretarul general al U.D.M.R., Kovacs Peter, a declarat cu convingere că acest proiect de autonomie al U.D.M.R. privind Ţinutul Secuiesc, ţinut secret mult timp, este un proiect care se bazează pe modelul Tirolului de Sud şi că va fi analizat în decembrie 2018, urmând ca în ianuarie 2019 acesta să fie supus unei consultări publice. Tot Kovacs Peter declară că se doreşte ca acest proiect să fie tradus şi în limba română, iar în luna februarie 2019 acesta trebuie să se înainteze Parlamentului. Ce înseamnă toate aceste declaraţii şi unde duc ele? Practic desconsiderarea şi jignirile permanente aduse românilor, sunt lansate public pentru că U.D.M.R. vrea în mod neconstituţional autonomie teritorială după modelul Tirolului de Sud, prin crearea unei regiuni formate din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

U.D.M.R., care a finalizat proiectul legislativ privind autonomia teritorială, doreşte cât mai curând lansarea acestui mult discutat şi aşteptat proiect, în dezbatere publică. Proiectul în sine, se doreşte a fi o copie reuşită a celui din Tirolul de Sud, care a dus la autonomia acestui teritoriu şi care a devenit funcţional din anul 1992. Laszlo Borbely, membru U.D.M.R., a dus această idee la un alt nivel şi a reuşit performanţa de a reorganiza din cuvinte teritoriul României, declarând nonşalant că „nu se doreşte desfiinţarea judeţelor, ci se formează o regiune; cele trei judeţe Harghita, Covasna şi Mureş pot deveni o a 16-a regiune economică”. Surse din U.D.M.R. precizează că mult aşteptatul proiect de autonomie întocmit de U.D.M.R. ar trebuie să aibă un buget propriu dar şi o colaborare mai puţin strânsă cu Guvernul de la Bucureşti. Acest proiect prevede printre altele că Ţinutul Secuiesc trebuie să aibă propriul preşedinte care să conducă peste Harghita, Covasna şi Mureş, preşedinte care ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe şi care ar avea competenţe mai mari decât Preşedinţii de Consilii judeţene.

Dacă Kelemen Hunor susţine că „secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, trebuie să aibă puterea de a decide singuri în chestiunile care-i privesc”, atunci noi, românii din România, trebuie să avem puterea de a decide limita suportabilităţii la aceste jignitoare şi continue atacuri la identitatea naţională! Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să facem abstracţie de limitele constituţionale depăşite de oficialii maghiari în mod repetat, pornind de la Tirolul de Sud considerat model. Se ştie că autonomia Tirolului de Sud s-a bazat şi se bazează pe o economie solidă, capabilă să creeze venituri mari şi pe un buget propriu destul de generos. Cum văd oficialii unguri realizarea autonomiei Ţinutului Secuiesc în România după Modelul Tirolului de Sud? Din punct de vedere economic, pentru că economia este motorul dezvoltării, cele trei judeţe din aşa zisul Ţinut Secuiesc: Mureş, Harghita şi Covasna sunt printre cele mai sărace din România. Iar cele trei judeţe au o rată mică de industrializare şi de dezvoltare în raport cu media naţională. Cum realizează, în România secolului XXI, oficialii maghiari această autonomie şi prin ce mijloace?

Sloganurile în an electoral nu mai sunt de ajuns nici chiar pentru etnicii maghiari… Deranjante sunt toate acele acte de ostilitate şi provocare permanentă întreprinse de oficialii maghiari la adresa identităţii statului roman, acte pe care noi, românii le condamnăm şi le considerăm neconstituţionale, nepermise şi nocive pentru că determină divizarea societăţii.

„Presiunea imensă exercitată atât din interiorul cât şi din exteriorul ţării şi manipularea josnică la care se dedau permanent reprezentanţii U.D.M.R. în vederea obţinerii autonomiei zonei Ţinutului Secuiesc, au un ecou puternic în sufletul românilor şi nu pot fi tratate cu indiferenţă şi pasivitate de poporul român care a scris cu sânge, istoria de peste 2000 de ani a acestor meleaguri româneşti”. (Alexandru Cumpănaşu, preşedintele C.N.M.R.).

„Aşa-zisul Ţinut Secuiesc este o invenţie iredentistă nouă, pentru a atrage atenţia de la furtul la care U.D.M.R. este părtaş de trei decenii. În Transilvania, românii sunt de mii de ani. Cei veniţi în anul 896 în Câmpia Panoniei, ungurii, au găsit aici români. Românii au fost mereu majoritari în Transilvania, chiar dacă au fost privaţi de drepturi şi măcelăriţi secole întregi. Aşa-zisul Ţinut Secuiesc este o formă de batjocură la adresa statului român. Aşa-zisa formă numită Ţinut Secuiesc este ca şi cum, peste 2.300 de ani, românii care sunt acum majoritari în anumite provincii şi localităţi din Italia, Spania, Anglia, ar spune că acele teritorii sunt pământurile lor. Trebuie oprită această formă separatistă cât mai curând. Din păcate, mulţi dintre românii din Covasna, Harghita şi Mureş, în special cei cu funcţii, slugăresc U.D.M.R. Toate acestea trebuiesc schimbate”. (Pr. Vasile Antonie Tămaş, vicepreşedinte C.N.M.R.).

Grafica - I.M.

---------------------------------------------