Marian IoanSe știe, bâlciul este locul acela unde lumea se duce să râdă. Ba, în dulce spiritul bâlciurilor, aș zice că acolo se duce lumea „să se râdă"! Ei, bine, deși e acolo de când lumea, galaxia noastră nu avea și ea un bâlci. Nu aveau unde „să se râdă" galacticii și galactezele, n-aveau unde să-și facă și ei revelionul la capătul unui an lumină. Acuma au. Cu ajutorul primăriei galactice, au deschis un circ galactic. Arena circului, partea aia rotundă unde se manifestă clovnii și animalele, au instalat-o chiar în buricul României. Cum de au ales tocmai acest loc? Pe de o parte, pentru că, nu-i așa, România este un fel de buric al galaxiei. Aici se află polii energetici ai Universului, aici au apărut cei mai vechi oameni, aici se vorbește cea mai veche limbă, aici... aici... Cine nu mă crede, să citească prelegerile istorice care circulă pe net. Și dacă nici alea nu sunt convingătoare, să umble prin țară. Va constata că, într-adevăr, aici este populația cea mai veche, măcar în sensul de învechită. Ba, se pare că există un concurs în desfășurare pentru titlul de satul cu cei mai puțini, dar și ce mai bătrâni, săteni. Va mai constata că, aici, în România, se găsesc, într-adevăr cele mai vechi lucruri, majoritatea oamenilor purtând vechituri de la „second hand". Iar pe de altă parte, pentru că aici se găsesc cei mai buni circari, țara fiind condusă de ani buni chiar de niște clovni. Deci, au existat premise serioase pentru alegerea galactică, iar primul spectacol, firesc, trebuia să fie chiar galactic, să aibă galacticii de ce să se râdă câțiva ani lumină de acum încolo. Căci, cum se desfășoară spectacolul?

Niște grupuri de clovni se adună, care cu fesuri pe cap, care cu copii în brațe, care cu ruj pe buze și-n obraji, și scandează că vor stat de drept și supremația legii. Dar nu încep spectacolul propriu-zis decât după ce vine un clovn îmbrăcat în pufoaică bolșevică, ia Constituția și alte câteva legi, le aruncă acolo, în arena circului, și dansează cazacioc pe ele. În clipa în care el sare pe legi, cu picioarele încălțate cu cizme bürger, și dansează cazacioc strigând „Jos guvernul! Ne atacă violatorii și pedofilii! Ne atacă rușii! Jos guvernul! Jos mâinile de pe ADN", atunci scot toți saltimbancii recuzita care le fusese pregătită din timp ... în secret, ca să fie cu adevărat o surpriză, și încep și ei să strige că vor stat de drept și respectarea legilor.
Fiind galactic, e limpede că spectacolul de bâlci durează mai mult, potrivit cu timpul galactic.

Viitorul de aur

Iată că, încet, încet, încep să descifrez în ceea ce se întâmplă prin țara asta adevărurile pe care nu le înțelegeam atunci când erau clamate sub formă de lozinci. Ca asta cu viitorul de aur, de exemplu. Când eram eu pionier și eram pus să recit, sau să cânt, că viitor de aur țara noastră are, în capul meu era gol total. Adică, nu înțelegeam ce spun, spuneam doar fiindcă mă punea instructorul de pionieri să spun. Acuma, da, înțeleg. Nici n-aș fi avut cum să nu înțeleg după ceea ce am văzut sâmbăta trecută și după cum s-a manifestat un cititor care a ovaționat ceea ce am văzut și eu. În sâmbăta aia, probabil, echipajul circului galactic a avut pauză. Foarte posibil, clovnul esențial s-o fi dus la schi. Nu-i întreb pe înverșunații lui susținători care, fie vorba între noi, n-ar putea să ne spună de ce îl susțin, dacă nu cumva e vorba de discriminare, atunci când el se duce la schi, iar pe ei îi lasă în arena circului. Nu-i întreb pentru că tare milă mi-a fost de marele lor lider, Plicușor Ban parcă îl cheamă, sau așa i se zice, atunci când a fost întrebat de ce protesta. Săracu', i se dădeau ochii peste cap, că nu știa ce să spună. De fapt, a și mărturisit până la urmă că nu știa dar... așa avea scris în fișa postului.

Cum ziceam, sâmbătă a fost pauză de circ. Dar, pentru a folosi eficient investiția făcută în arena circului, stăpânii au găsit o soluție. I-au selectat dintre clovni pe cei cu copii și i-au trimis acolo. Să-i învețe pe ăia mici să joace șotron și să facă desene pe caldarâm, în fața guvernului, în semn de protest. Văzându-i, am avut revelația din titlu. Viitor de aur țara noastră are! Căci, nu-i așa, copiii sunt viitorul țării. Numai că, ăia mici, fac ce-i învață părinții și profesorii, dar, mai ales, ce văd la părinți și la profesori. Așa că, vom avea viitor de aur. Un viitor în care românii vor juca șotron în fața guvernului și vor face desene cu creta pe caldarâm. Românii, adică, cei care vor mai fi pe aici, căci mulți vor fi plecat spre alte zări, iar majoritatea vor fi murit. Iar dincolo de arena circului, de pământul, de apele, de pădurile și de toate celelalte care se găsesc pe aici, se vor ocupa cei care vor coloniza acest teritoriu. Sigur, ei vor avea grijă și de români. Le vor da cretă colorată să deseneze pe caldarâm și le vor desena șotronul cu laser, ca să nu se mai murdărească ei pe tălpi atunci când calcă linia. Viitor de... țara noastră are! Mi-e și frică să scriu ceva acolo unde am pus puncte, puncte!

P.S. Un amic șugubăț mi-a spus că, ăia cu copiii mici din arena circului ar fi fost trimiși de ISIS. Cică, ăia folosesc metoda trimiterii copiilor în calea dușmanilor. Îl cred, că dacii nu trimiteau copiii, ci otrăveau fântânile. Mie, sincer, îmi convine varianta asta, că, dacă ar fi otrăvit fântânile acuma, când eu nu mai pot să beau nici bere, nici vin, ce dracuʼ mă făceam!? Un alt amic, tot șugubăț, mi-a zis că, de fapt, ăia nu erau părinți cu copii, părinții fiind la serviciu, sâmbăta, ca să recupereze zilele în care participaseră la spectacolele de circ. Zice că era grădinița germană, care scosese copiii la plimbare și-i învăța ... viitorul.

Notă: Acesta este un reportaj de la fața locului, pe care doar l-am îmbrăcat în straie de pamflet. Ca la orice circ!