Vă prezentăm comentarii pe marginea „asasinării” unui simbol natural al pădurilor României postdecembriste transformate în masacru forestier și în poligon de vânătoare pentru braconieri cu titluri nobiliare și buzunare disponibile (Redacția ART-EMIS).

Claudiu Vuță - Uciderea ursului Arthur

În urma uciderii ursului Arthur, românii dărâmă pe Google, piatră cu piatră, reputația Castelului Riegersburg, ce aparține Prințului din Liechtenstein[1]

Vânătoarea nu este sport, este crimă organizată, acoperită legal. Suntem bombardați zilnic cu breaking news. Zilele trecute pe burtiera unui post național scria Breaking News: Iisus a înviat” Totul este transformat într-un ieftin senzațional. Suntem bombardați cu mizerii fără niciun fel de valoare, am ajuns să ne dorim, mulți dintre noi, astfel de știri senzaționale. Totul se învârte în jurul banilor. Vorbim doar despre bani, despre cât valorează diverse lucruri și observăm cum televiziunile promovează nulități, analfabeți, drojdii ale societății și le transformă în vedete.

Printre aceste știri senzaționale s-a strecurat o știre, conform căreia ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, considerat a fi fost unul dintre cei mai frumoși din România, a fost ucis de către un Prinț din Liechtenstein, Josef Emanuel Leopold Marie. Totul pentru 7.000 de euro.


Vânătoarea este interzisă de 4 ani în România, stimabilul prinț plătind cei 7000 de euro pentru a vâna legal, prin derogare, o ursoaică considerată problemă, în localitatea Ojdula din județul Covasna. Dar nu, curajosul prinț a nimerit fix peste ursul Arthur și în profundul său  „curaj” princiar s-a gândit că ar merge să-i tragă un glonț în țeastă. Înainte de a spune că pădurile noastre sunt împânzite de urși și da, uneori aceștia intră în contact cu oamenii, mă întreb, de ce am ajuns să construim case la marginea pădurilor? De ce am ajuns apoi să construim în păduri? Noi, oamenii, am intrat în habitatul natural al urșilor, nu invers. Nu mai aveam loc în orașe cu „vilele” noastre pline de inox și termopane albe? Nu am putea lăsa natura, pădurile, fauna, neatinse?

Dar să ne întoarcem la ursul Arthur. Înțeleg că stimabilul sânge albastru a plătit 7.000 de euro pentru a ucide un urs. Trăim într-o lume în care totul are un preț. Astfel, nu văd cum prețul pentru a ucide un animal a fost atât de mediatizat și nu faptul că acesta a fost ucis și cineva acceptă o sumă de bani pentru asta, iar altcineva este dispus să plătească pentru a curma viața unui animal.

Cât costă uciderea unui simbol? Ieftin. O nimica toată, doar 7000 de euro.

Mihai Șomănescu „Noi suntem Arthur!”[2]

Uciderea lui Arthur, cel mai mare urs carpatin românescare o semnificație mult mai mare decât pare. Pe lângă faptul că este o crimă împotriva naturii, această barbarie este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră, în ultimii 30 de ani.

Ursul Arthur sunt toate industriile, băncile și mințile românești furate de străini. Ca și Arthur, unele erau unice în Europa, erau mari și frumoase. Dar le stăteau lor în cale.

Ca și în cazul lui Arthur, în cele mai multe cazuri, străinii s-au folosit de un șiretlic: sub pretextul rezolvării unor probleme - doar și prințul a venit să scape țăranii de ursoaica violentă, nu? - au venit și-au ucis tot ce era mai bun și mai ales, era concurență pentru produsele lor.

Ca și acum, și-atunci, statul și noi - să recunoaștem - ne-am dat acordul pentru a fi „salvați”, deși parcă în sinea noastră simțeam că nu miroase a bine. Dar am trecut pentru instinct pentru că nu-i așa, nu voiam să se zică despre noi că suntem „nostalgici ceaușiști”, dar mai ales din cauza gigantului nostru complex de inferioritate pe care-l avem față de străini.

În 31 de ani, acest complex de inferioritate a fost hrănit cu generozitate de o mass-medie criminală, fără scrupule, iresponsabilă. Capii media, în frunte cu Adrian Sârbu, au scos în față numai urâtori de neam, numai frustrați, premiind cele mai creative idei de a denigra tot ce este românesc. Asta este mass-media care a inventat sărbători nesărbătorite de nimeni, care a făcut eroi din infractori și care a redus la tăcere vocile care avertizau asupra demolării structurii de rezistență a economiei și a statului român.

Cine e prințul „austriac”? Prințul este simbolul „investitorilor” care promiteau să rezolve problemele economice ale țării, sunt inspectorii de la F.M.I. care ne spuneau că singura soluție pentru companiile de stat este „privatizarea”. Am scris între ghilimele pentru în realitate privatizarea a însemnat trecerea unui activ din mâinile unei companii a statului român, în mâinile unei companii ale altor state.

Omorârea lui Arthur este semnificativă și din alt punct de vedere: lipsa de reacție a celebrelor O.N.G.-uri ale „societății civile”. Pentru că făptașul este străin, o reacție ar fi/este interpretată ca fiind naționalistă, patriotică și așa ceva nu se poate. Ia să-l fi omorât pe Moș Martin vreun românaș…să vedeți ce iureș era. Ce reacții, ce durere, ce jale, ce acuzații de corupție. Ce lecții ne țineau despre străinii civilizatori care „n-ar fi făcut niciodată așa ceva”. Da, la ei. Dar prin tăcerea noastră s-au asigurat că o pot face aici și în alte părți.

Dar diferența dintre noi și un urs este că noi avem darul Învierii. Și după ce am văzut și ascultat în ultimii ani, am nădejde că poporul românesc se trezește din somnul cel de moarte.

George Damian - Pentru Florin Cîţu este important faptul că ursul Arthur nu era cel mai mare urs din România[3]

Statul mai există pe teritoriul actualei ţări numite România spre profitul şi bunăstarea celor legaţi de grupările care îl controlează, orice alte chestiuni pur şi simplu nu fac obiectul interesului acestei organizaţii. Aflat sub controlul unor grupări de interese care reiterează aceleaşi triste figuri la fiecare ciclu electoral statul român a abandonat misiunea protejării cetăţenilor, nu are rost să ne mirăm de împuşcarea unei sălbăticiuni. Reprezentanţii statului român nu au fost în stare să salveze o fată care i-a sunat pe linie directă sau nişte ostatici luaţi de un amator. Deja este normal pentru un nobil teuton să vină să împuşte un urs cu punctaj record. Să zicem mersi că n-a venit să vâneze băştinaşi, dar aici avem reţelele de trafic de carne vie care se ocupă de vânzarea de oameni fără să fie deranjaţi de poliţie, procurori sau judecători. Să ne amintim că toată lumea s-a mirat că a re-apărut robia în Ţara Românească? […].

Primul ministru a avut exact reacţia de reprezentant al unui stat fantomă care nu este interesat de protejarea intereselor propriilor cetăţeni. Pentru Florin Cîţu este important faptul că ursul Arthur nu era cel mai mare urs din România. Păi şi ce mai aşteptăm? Nu ne apucăm să-l căutăm pe cel mai mare urs şi să-l împuşcăm? Repede, adică repede de tot. N-am reuşit cu Arthur, să-l căsăpim cât de curând pe cel mai mare”[4].

„Agent Green” și „VGT” - Avem de a face cu o partidă de braconaj[5]

Asociațiile „Agent Green” și „VGT” (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor. Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro (conform Știrile Protv) și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația „Agent Green” într-un material postat. Dar, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul „Agent Green” din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit” (Gabriel Păun, președintele „Agent Green”).

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Europeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura. Mai mult, problema localnicilor nu a fost rezolvată după uciderea lui Arthur: ursoaica cu pui a continuat să vină să facă pagube în curțile lor.

„Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența Poliției să facă lumina în acest caz” (Gabriel Păun, președintele „Agent Green”).

-----------------------------------------
[4] Idem

[5] https://www.agentgreen.ro/arthur-cel-mai-mare-urs-din-romania-impuscat-de-un-print-austriac - 5 mai 2021