Probabil unii vor spune că vorbesc prostii, că wrestligul nu este un sport național, că nu există nici măcar un club de wrestling în România, dar să mai avem și campionat național. Dar ceea ce se întâmplă în politica românească, în media românească, în societatea românească, în justiția românească, ce este ? Nu este un fel de wrestling? Ba da, pentru că de 30 de ani asistăm la niște lupte în care competitorii mimează lupta, își încordează mușchii, își dau palme, se îmbracă cât mai strident, se amenință, se îmbrâncesc, se aruncă în și de pe corzi, se bat cu pumnii în piept, țipă și bat cu călcâiul în podea, se tăvălesc, se schimonosesc, iar „prostimea”, deși știe că totul e o făcătură, urlă și privește cu ochii ieșiți din orbite cerând sânge. De unde sânge, când toată lumea știe că pe acolo curge doar vopsea? Și totuși, sunt destui oameni care plătesc să vadă astfel de făcături, mă refer la wrestlingul american. La noi, deși oficial wrestlingul nu este „organizat” și nu avem o federație, există mai mulți plătitori de bilete, pentru că pentru aceste „lupte” plătesc toți românii, prin taxele și impozitele lor. Lupta anticorupție - Wrestling. Lupta politica - Wrestling! Apărarea democrației - Wrestling! Apărarea „statului de drept” - Wrestling!  Lupta cu bolile - Wrestling”! Eliminarea analfabetismului cu diploma - Wrestling! Înzestrarea armatei și apărarea granițelor - Wrestling! Și uite așa până la urmă vom constata că din toate sporturile, în România cel mai răspândit sport este wrestlingul.

Wrestlingul de presă

Din nou atenția românilor este atrasă, prin grija presei „libere” spre subiecte de doi bani, trecând cu larghețe peste subiecte mult mai arzătoare, sau mai dureroase. Cazul  medicului italian i-a făcut pe unii reporteri să caute, să sape și să scoată la suprafață și alte cazuri similare sau măcar adiacente, ca să arate și ei cât de vigilență este cățelușa de pază a democrației. Așa am aflat și noi, de parcă nu știam, asistenții dau rețete când doctorii nu sunt în cabinet, că unii doctori și-au falsificat diplomele  sau că unele cadre medicale au fost promovate pe pile și intervenții. Culmea este că deși - așa cum spune presa - individul este recidivist fiind, se pare, condamnat deja în Italia pentru aceeași faptă dar în altă specialitate, la noi, există șansa să scape, pentru că nu prea sunt plângeri la adresa sa. Dar cel mai bine este că doamna ministru al sănătății, respectiv „organele abilitate” se „focusează” pe el ca persoană și cazul în sine, fără a verifica totuși cum a fost posibil să se întâmple așa ceva și cum de „colegii” infractorului nu l-au dibuit?

Îmi aduc aminte ce se întâmpla când eram mutat în altă garnizoană, unitate, sau mergeam la cursuri sau primeam noi colegi în subunitate sau unitate. Păi noul venit, cu sau fără un scop anume, era puricat de cadrist filă cu filă, apoi urma „socializarea” în cadrul subunității: ce promoție ești, pe cine ai avut comandant, dar acela mai era acolo, dar pe ăla îl cunoști, dar ce mai e prin, dar pe acela l-ai cunoscut… etc., etc. În câteva minute colegii îşi dădeau seama şi ce știe şi dacă respectivul a fost şi este ceea ce spune. Ca să nu spun că şefii se interesau şi direct, prin telefon, la fostul loc de muncă, ce hram a purtat noul venit. Cred că lucrurile astea se întâmplau în toate domeniile de activitate că doar nu or fi medicii altfel decât toți românii. Dacă nu s-a întâmplat așa ceva înseamnă că lucrurile s-au schimbat și nu mai interesează pe nimeni cine este lângă el și ce face, că doctorii noștri vin la serviciu, își trag masca pe ochi merg, operează, se dezbracă și pleacă acasă, indiferenți de ce se întâmplă pe lângă ei, sau datorită modului în care se fac numirile și promovările le e frică și să mai întrebe sau să se intereseze de ceilalți, fie ca să nu fie pedepsiți, fie pentru că se știu și ei vulnerabili și e mai bine să nu pună întrebări, ca să nu fie și ei întrebați cum au obținut diploma, câte șpăgi a dat și cum a trecut examenele. Pe aici ar trebui umblat.

Wrestling cu serviciile

Domnul Dragnea face wrestling cu serviciile, adică își încordează mușchii, se face că le taie bugetul, că cică au nevoie copii de vitamina „D” și nu pot avea ei vitamine din cauza sereiștilor. Nu știu cum s-or uita unii la meciul acesta dar pe mine mă lasă rece. Adică vrea Dragnea să cred eu, că după ce a învârtit grătarul cu godaci prin sediile conspirative ale S.R.I.-ului, acum gata s-a lepădat de Satana și a intrat în casele conspirative ale îngerilor? Am mai auzit una, a unui purtător de vorbe de la S.R.I. care spunea că avem un S.R.I. de pe vremea Tratatului de la Varșovia, cu ștate umflate peste necesar, că 80% din bani se duc pe salarii și pensii. Păi domnule dragă, cum te-oi numi, scoteți-i domnule de pe ștat pe cei pensionați pe vremea lui Gheorghiu Dej, lăsați-i să-şi vadă de cele veşnice în liniște. Este bine știut faptul că la voi, din sistem se iese doar cu picioarele înainte. Ai dreptate, la atâtea sisteme de supraveghere și sateliți, facebook-uri, messenger-uri și pagini de socializare-localizare ce nevoie mai aveți să vă confirme ciripitorii unde s-a dus cutare sau cu cine s-a văzut cutare, că doar aveți sisteme de detecție super-performante și nu știu câte rețele de telefonie. Cine vă oprește să scoateți din sistem tot ce vă prisosește ca să puteți să vă folosiți bugetul pe tehnologie? Deci și Dragnea și S.R.I.-ul se fac că se luptă cu problemele dar rezultatul este același : „mult zgomot pentru nimic !”.

Wrestling în apărare

Dacă tot am deschis subiectul apărare, hai să vedem cum mimăm noi că ne înzestrăm. Nu o să mă refer la deja celebrele contracte cu fregatele, nici la tancuri, nici la platforme auto, nici la rachetele „Patriot” la fel de inutile și ineficiente ca și scutul de la Deveselu pentru apărarea Românei.  Este vorba de aproape fumatele avioane F-16 cele care anul acesta ar fi trebuit să brăzdeze cerul patriei, dar care la 1 Decembrie nu au reușit să se ridice în aer din lipsă de „cauciucuri de iarnă”.

Acum câteva zile, un post de televiziune dădea o știre la care nici nu știi ce să faci, să râzi, să plângi sau să te întrebi ce fac procurorii României ? Citiţi știrea și gândiți singuri : abia cumpăratele şi încă neintratele în misiune avioane F-16 au s-au defectat şi au nevoie de piese de schimb, care sunt luate de la alte avioane F-16 din cele cumpărate de Armata Română. Pe scurt, avioanele mult lăudate au început să cedeze și cum cumpărarea lor s-a făcut la ordin, nu pentru că aveam nevoie de ele sau ar fi fost bune, ci pentru că cei care ni le-au vândut aveau nevoie de banii noștri. Bineînțeles, pe nimeni nu a interesat dacă sau cât timp vor zbura, ori dacă există piese de schimb pentru ele. Având în spate situația trasă la xerox a fregatelor achiziționate de la Briți, care nu au ieșit niciodată amândouă în larg - tocmai pentru a se folosi una drept piesă de schimb pentru cealaltă -, iată că problema devine cutumă. Mă întreb : cei care au recomandat aceste avioane, le-au verificat, le-au achiziționat și au semnat contractele, inclusiv cei care - bănuiesc  că în deplină cunoștință de acuză - au aprobat aceste tranzacții în C.S.A.T., ce fac? Ce fac procurorii militari, ce fac ce de la S.R.I., cum de nu văd că practic avem de-a face cu un act de sabotaj la adresa apărării granițelor țării ?

Pe vremea demult apusă, dacă unui comandant de pluton i se spărgea un motor la un transportor iarna din cauza gerului, era ridicat pe loc de procuratură pentru diminuarea capacității de apărare a țării, sabotaj, și aducerea tehnicii și a subunității în stare de ne-operabilitate. Astăzi, înalți demnitari, specialiști, politicieni, guvernanți, miniștri, semnează contracte păguboase pentru România, cumpără tehnică militară care după câteva ore de folosinţă se defectează, fără a fi participat măcar la omisiune reală, iar  Ministerul Apărării susține că e vorba de o operațiune de „mentenanță de rutină”, iar un fost purtător de cuvânt al aceluiași minister spune și el că este ok, că răspunsul M.Ap.N. este „justificat”, că este normal ca dacă ai nevoie de o piesă care s-a defectat la o navă, să iei piesa de la altă navă aflată în „mentenanță planificată. Bă, ești prost? Nimeni nu se întreabă cât de normal este să se strice o piesă la un avion abia cumpărat, se vorbește despre cât de normal este să îi înlocuiești piesa. Wresling curat !

Iată ce a răspuns un fost purtător de cuvânt al M.Ap.N., căci actualul nu a avut timp: „în momentul în care zbori sute de ore, sunt piese pe care trebuie să le mai schimbi chiar dacă ele la prima vedere par funcționale. După un anumit număr de ore de zbor, conform unui grafic destul de riguros se schimbă anumite piese”. Să înțeleg de aici că avioanele au fost cumpărate „la prima vedere” sau să înțeleg că deși se știa că după anumite ore de zbor unele piese necesită schimbare și a existat un plan destul de riguros, nu au fost achiziționate piesele în așa fel încât să nu fie nevoie de dezmembrezi un alt avion? Avem secretari de stat care au lucrat la înzestrare și au reajuns miniștri. Ce au făcut și ce fac prin minister, îl căpușează cu milițieni de la doi și-o litră? Nu, fac wrestling cu nevoile armatei.

Grafica - I.M.

----------------------------------------