
Conferinţa
„Cârtiţe, defectori şi înşelătorii: James Angleton şi influenţa sa în contraspionajul Statelor Unite"
Sub auspiciile Centrului „Woodrow Wilson" din Washington, DC a avut loc joi, 29 martie 2012, o conferinţă internaţională extrem de interesantă, cu tema: „Cârtiţe, defectori şi înşelătorii: James Angleton şi influenţa sa în contraspionajul Statelor Unite". Ideea principală a organizatorului reuniunii, dr. Christian F. Ostermann - director al programelor „Politici Publice şi Istorie" (HAPP), „Studii Europene" şi „Istoria internaţională a Războiului Rece" (CWIHP) din cadrul Centrului „Woodrow Wilson" - a fost de a readuce în atenţie o personalitate controversată a lumii spionajului din secolul trecut, James Jesus Angleton (1917-1987) şi modul în care contemporanii săi, precum şi cercetătorii de astăzi pot interpreta ideile fostului şef al serviciului de contraspionaj din cadrul C.I.A. (1954-1975) şi operaţiunile coordonate de acesta în urmă cu mai bine de patru decenii. Conferinţa a fost organizată pe trei secţiuni şi încă de la început a generat o atenţie deosebită din partea auditorului. Întrucât opiniile specialiştilor în domeniu - foşti sau actuali membri ai C.I.A., profesori universitari, istorici, scriitori, jurnalişti şi un fost general al K.G.B. - au fost incintante, ne-am propus să redăm într-un serial principalele idei exprimate de aceştia pe parcursul reuniunii.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost Tennent H. „Pete" Bagley, prieten şi colaborator apropiat al lui James


James Angleton a fost un om sceptic şi, în opinia lui Tennent Bagley, termenul pe care l-a folosit este mai aproape de adevăr decât caracterizarea negativă făcută de anumiţi critici ai lui James Angleton.[2] Opinia vehiculată în anul 1975 şi ulterior despre aşa-numitul complot iniţiat de sovietici împotriva C.I.A. şi pe care şi-l „închipuia" şeful serviciului de contraspionaj american a discreditat C.I.A. în mare măsură, deşi acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Sub conducerea lui James Angleton, serviciul de contraspionaj din C.I.A. nu a fost perfect, însă James Angleton trebuie respectat deoarece sovieticii au încercat în mod evident să pună în pericol sistemul de informaţii american, iar ofensiva sovietică l-a determinat pe James Angleton să fie sceptic faţă oameni, în general. Totodată, se poate afirma faptul că James Angleton a avut un succes profesional mult mai mare decât toţi succesorii săi la conducerea serviciului de contrainformaţii din C.I.A.
- va urma -
Grafica - Ion Măldărescu
----------------------------------------------------------------------------
[1] Deoarece Tennent H. „Pete" Bagley locuieşte în prezent în Belgia şi nu s-a putut deplasa la Washington, organizatorul conferinţei a pregătit din timp o transmisie audio în sistem duplex, prin internet.
[2] De exemplu, directorul William Colby nu a avut o părere bună despre serviciul de contraspionaj condus de James Angleton şi nu a fost încântat de anumite acţiuni iniţiate şi dirijate de acesta faţă de anumiţi ofiţeri operativi din C.I.A., bănuiţi a fi „cârtiţe"sovietice, infiltrate în serviciul de informaţii american.