În mod cert, împlinirile, bucuriile, dezamăgirile, neîmplinirile, durerea, deschid sufletul şi mintea de cele mai multe ori! Drumul spre împlinire nu este însă unul uşor! Fie că simţim fericirea sau nu, echilibrul, răbdarea, calmul ne înălţă spre râvnita înţelepciune! Câţi dintre noi avem însă curajul să învăţăm din greşeli? Câţi avem puterea să întindem o mână de ajutor celui care ne loveşte cu piatra şi cu vorba? Câţi dintre noi cunoaştem încotro vrem să mergem? Câţi avem puterea să zâmbim în faţa greutăţilor?

Cine are cheia fericirii

Fericirea este unul între cele mai importante lucruri în viaţă şi, de asemenea, unul dintre cele mai grele de studiat. Recent însă, psihiatrul Robert Waldinger, directorul unui departament de cercetare de la Harvard, este autorul unui studiu[1] care descrie câteva dintre secretele fericirii[2]. Studiul a urmărit comportamentele unor bărbaţi de tip caucazian timp de 75 de ani, începând cu anul 1938. Cercetătorii au observant că oamenii cei mai fericiţi au fost înconjuraţi de amici buni şi au avut căsnicii reuşite[3]. În plus, dacă ne înconjurăm de prieteni adevăraţi, spun oamenii de ştiinţă, ne protejăm mai bine de afecţiuni fizice său mintale, trecem cu mare uşurinţă peste durere şi ne prelungim[4]. Deşi fericirea pare un lucru aflat la îndemna oricui, să nu uităm, totuşi, că „oamenii aşteptă întreaga săptămâna ziua de vineri, întreg anul vara, iar toată viaţa aşteaptă fericirea"[5].

Cine sunt eu, cine suntem noi

Timpul se scurge cu viteza gândului! Construim „piramide", pornim războaie, distrugem destine, fără să ţinem seama că suntem doar „călători grăbiţi" într-o lume frumoasă, lovită,de ură şi de dorinţa de a avea cât mai mult şi de a fi cât mai important! Fiecare vârstă are provocările ei şi frumuseţe! De mai mulţi ani port în suflet sfatul mamei mele, icoană sfântă pentru suflet: „mulţumeşte-te cu puţinul care îl ai! Nu mănânci cu două linguri!". Şi totuşi, nu de puţine ori am greşit! Am rătăcit clipe preţioase, zile, ani pe drumuri încurcate! Am crezut în zâmbetul unor oameni care înlocuiau binele cu o mască! Am purtat în suflet nemulţumire şi cu ruşine, recunosc, dorinţa de răzbunare ! În al doisprezecelea ceas, am simţit că „ura pe care o porți este un cărbune aprins în inima ta care îți face mult rău"[6]. Ce am învăţat însă?

Am învăţat...

În viaţă şi pe drumul spre „lumea de dincolo" venim singuri şi plecăm singuri! Am învăţat că averile rămân prilej de scandal între urmaşi, puterea se pierde, durerea rupe sufletul părinţilor şi copiilor până când se sting şi dânşii! Am învăţat că răul odată făcut nu mai aduce liniştea! Am învăţat să credem că Dumnezeu este în suflet şi în minte! Am învăţat să cerem iertare când am greşit! Am învăţat că „dacă nu practicăm arta iertării, s-ar putea ca noi să fim cei care plătim cel mai mare preț. Îmbrățișând iertarea, putem îmbrăţişa, de asemenea, pacea, speranța, recunoștința și bucuria"[7]. Am învăţat că este foarte important să nu trăieşti Timpul altcuiva! Am învăţat că viaţa este foarte scurtă, motiv pentru care trebuie să preţuim fiecare clipă! Steve Jobs[8] a rămas un optimist şi în faţa morţii: „gândul că voi muri în curând este cel mai important instrument care mă ajută să iau marile decizii în viaţă. Pentru că aproape totul - toate aşteptările din afară, toată mândria, toată frica de a te face de ruşine sau teamă de eşec - toate acestea pălesc în în faţa morţii, făcând loc doar lucrurilor cu adevărat importante. Gândul că vei muri este cel mai bun mod de a evita capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Deja eşti gol. Nu există niciun motiv pentru a nu îţi urma inima"[9].

Am invatat că este foarte important să mă opresc şi să ascult pe cei din jurul meu, chiar dacă, de fel, sunt un grăbit prin viaţă! Din partea unor oameni care mi-au întors spatele când eram lovit de viaţă, am învăţat să îmi îndrept gândul către Dumnezeu! Am învăţat să apreciez înţelepciunea oamenilor curaţi la suflet! Mă plec de fiecare dată în faţa dânşilor şi mă bucur că îi mai avem printre noi. Am învăţat că „nu există iubire fără iertare și nu există iertare fără iubire"[10]. Am învăţat, însă, că aparenţele înşeală!

Ce nu am învăţat...

Încă nu am învăţat să uit şi să iert fără patimă! Nu am învăţat să spun Nu!, deşi am repetat an de an, în faţa generaţiilor de studenţi, că trebuie să învăţăm să spunem Nu! în faţa celor care vor să ne înlănţuie mintea şi sufletul! Nu am învăţat să Tac când vorbesc în faţa oamenilor care nu vor să audă sau care nu au curajul să audă! Încă nu am învăţat să pierd în faţă nedreptăţii pentru liniştea sufletului! Deşi se zice tot mai des că pe pământ totul are un preţ, sunt sigur că realitatea este cu totul alta! Sănătatea şi libetatea nu au preţ! Aşa cum încrederea se câştigă greu şi se pierde într o clipă de neatenţie, aşa se întâmplă şi cu stimă de sine! Un artist, sub lumina reflectoarelor şi sub ploaia de aplauze, îşi înalţă sufletul către public! Din nefericire, acelaşi Om, în frigul unor nopţi de iarnă îşi ascunde lacrimile şi sentimentul de singurătate! Anxietate? Depresie? Neputinţa de a te bucura de lucrurile mărunte? Ce este de făcut?

Lacrimile eliberează sufletul!

Cu toate acestea, preţul puterii se plăteşte mult prea scump! Ce înseamnă însă puterea? Ce înseamnă eşecul ? În mod cert, puterea aduce o mulţime de „prieteni" în timp ce eşecul te lasă de cele mai multe ori singur! Evident, totul este în schimbare. Anotimpurile, tehnologia digitală, dar mai ales oamenii! Priorităţile devin conjuncturale, prieteniile rămân amintiri, iar liniştea este acoperită din ce în ce mai mult de zgomotul celor care ne înconjoară! Ce înseamnă să fii fericit?

Cât costă fericirea

Am întâlnit oameni cu mulţi bani! Am întâlnit şi oameni cu putere politică, angrenaţi în vizibile şi mai puţin vizibile congregaţii mondiale! Am simţit însă că zâmbetul lor era departe! Gândeam de fiecare dată că mai avem o şansă! Totuşi, speranţa ne ridică! Am avut, însă, şansa să întâlnesc, undeva lângă Piteşti, o familie cu mulţi copii şi cu suflet frumos. Alături de un luptător, Claudiu B., am fost primiţi la masă şi hrăniţi din puţinul lor. Ciorba de fasole mi-a rămas în minte! Chipul copiilor mi-a rămas în suflet! Îngeri coborâţi pe pământ, înconjuraţi de fericire! Mă întrebam şi atunci, mă întreb şi acum: este greu să fii fericit? De ce oamenii care trăiesc în sărăcie simt bucuria de a trăi fiecare clipă, în timp ce oamenii care dorm pe saltele cu aur îşi caută sănătatea? Nu în zadar se zice că atunci când avem sănătatea nu ştim să o preţuim, rătăcind în căutarea de glorie şi averi grele pentru suflet, iar când sănătatea dispare, cu trecerea anilor, inima începe să plângă şi cu frică în suflet, rugăm pe bunul Dumnezeu să ne mai acorde o clipă în faţa morţii! Dumnezeu este în TOT! În suflet, în minte, în aer. Viaţa înseamnă şi credinţa! Credinţa în Dumnezeu, credinţa în părinţi, credinţa în propriul suflet! Dar fericirea unde se află ?

În lumina dimineţii sau la ceas de noapte, rugăciunea vindecă şi deschide sufletul!
Să ne bucurăm împreună de sănătatea celor dragi, iar binele să ne însoţească pretutindeni! Anii care trec nu se mai întorc niciodată!

„Într -o zi sau adunat Zeii și pentru că se plictiseau au decis să se distreze pe seama oamenilor.
Unul dintre Zei a luat cuvântul și a spus:
- Haideți să le luăm oamenilor un lucru care le este drag. Au stat, s-au gândit mult timp și au decis să le ia oamenilor Fericirea. Dar unde s-o ascundă ca să n-o găsească oamenii. Primul a luat cuvântul:
- S-o ascundem în vârful celui mai înalt munte.
- Nu. Nu uitați că noi am făcut omul puternic. Cineva va urca pe vârful muntelui și o va găsi, iar dacă o va găsi un om, vor afla și ceilalți oameni unde este fericirea, a răspuns altul.
- Atunci, să o ascundem la fundul oceanului.
- Nu. Nu uita că oamenii sunt foarte curioși. Cineva la un moment dat va construi un aparat cu ajutorul căruia vor putea înota sub apă și mai devreme sau mai târziu cu siguranță o vor găsi.
- S-o ascundem atunci pe altă planetă, cât mai departe de Terra, a propus alt zeu.
- Nu. Nu uita atunci când am creat omul i-am dat multă înțelepciune. Într-o zi vor reuși să construiască o corabie capabilă să-i ducă pe alte planete și cu siguranță o vor găsi.
Cel mai bătrân dintre Zei, care ia ascultat în tăcere pe ceilalți, a luat cuvântul și a zis:
- Cred că știu unde putem ascunde fericirea!
- Unde? Au întrebat ceilalți plini de curiozitate.
- Vom ascunde fericirea în interiorul lor. Vor fi atât de preocupați să găsească fericirea în exterior, încât nici nu le va trece prin minte că fericirea este ascunsă chiar în ei.
Toți Zeii au fost de acord să ascundă fericirea în interiorul omului și de atunci oamenii pierd toată viața în căutarea fericirii, neștiind că fericirea este ascunsă chiar în interiorul lor[11].

----------------------------------------
[1] http://time.com/5321262/science-behind-happy-healthy-relationships/ - 23.09.2018
[2] https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=en/ - 21.09.2018
[3] https:// protv.ro/stiri/stiinta/studiu-harvard-exista-3-conditii-pentru-ca-omul-sa-isi-gaseasca-fericirea-in-viata.html/ - 23.09.2018
[4] https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/studiu-harvard-care-este-secretul-fericirii--188054.html/ - 17.10.2018
[5] Compton, William C., An Introduction to Positive Psychology. Belmont, California: Wadsworth Publishing., 2005
[6] https://devorbacutine.eu/cele-37-de-cugetari-despre-iertare-care-iti-vor-incalzi-sufletul/# - 26.10.2018
[7] Idem
[8] Steve Jobs, co-fondatorul fimei Apple Inc, cu o valoare de piata de 350 miliarde dolari, s-a stins din viata la 5 octombrie 2011, la varsta de 56 de ani, doborat de cancer.
[9 ]https://www.kudika.ro/articol/special/18857/steve-jobs.html/ / 10.10.2018
[10] https://devorbacutine.eu/cele-37-de-cugetari-despre-iertare-care-iti-vor-incalzi-sufletul/#- 26.10.2018
[11] http://www.fabricadetatici.ro/povesti-pentru-inamici/unde-gasim-fericirea-o-parabola-scurta-despre-fericire/ - 02.11.2018