Atac cu armă albă la sediul Poliției din Paris comis de un poliţist convertit la Islam

Patru ofițeri de poliție, inclusiv o femeie, au fost înjunghiați joi, 3 noiembrie 2019, în sediul Poliției din Paris de către un angajat care a fost apoi împușcat mortal de poliție într-un nou atac. Agresiunea s-a produs în interiorul acestui loc emblematic, care include mai multe direcții majore ale Poliției din Paris, situată în centrul istoric al capitalei franceze, lângă catedrala Notre-Dame. „Deplângem moartea a patru persoane, trei bărbați și o femeie, trei ofițeri de poliție și un agent administrativ”, a declarat reporterilor procurorul Rémi Heitz de la Paris.

Născut în Indiile de Vest, în vârstă de 45 de ani, atacatorul s-a convertit la Islam în urmă cu 18 luni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată familiei atacatorului. „Atacatorul nu a prezentat niciodată dificultăți de comportament”, a declarat ministrul de Interne, Christophe Castaner, care a amânat o călătorie în Turcia și Grecia pentru a fi prezent la cercetări. O altă victimă a fost evacuată și internată „în regim de urgență absolută”.
Urmărirea antiteroristă nu a fost activată, dar a fost deschisă o anchetă pentru „omucideri intenționate” şi, potrivit unor surse acreditate, anchetatorii explorează urmele conflictelor personale. Deocamdată, parchetul antiterorist nu a fost autosesizat.

Președintele Emmanuel Macron a declarat evenimentul drept „o adevărată tragedie”, iar după deplasarea sa la sediului Poliției s-a exprimat referindu-se la poliţişti: „Sunt în stare de șoc după ce unul dintre poliţişti a doborât alți patru colegi”.

Atacatorul lucra la sediul poliției încă din 2003, unde era cel mai recent ofițer administrativ, angajat ca informatician, în cadrul Direcției de Informații. El a suferit de o deficiență de auz. Bărbatul a înjunghiat prima dată trei persoane cu un cuțit de bucătărie, în biroul său. Într-o scară, apoi a atins mortal un angajat administrativ. În curtea clădirii, un polițist l-a somat să arunce cuțitul și, pentru că atacatorul nu s-a supus somaţiei, a folosit arma. Atins la cap, atacatorul a fost ucis.

„Am auzit o lovitură, am înțeles că era înăuntru”, a spus Emery Siamandi, o interpretă prezentă în Prefectură în momentul atacului. „Mai târziu, am văzut femei poliţiste intrate în panică şi plângând”. Soţia atacatorului a fost luată în custodie, iar casa ei din suburbiile din Paris protejată de eventuale atacuri. Potrivit localnicilor, au doi copii cu vârste între trei și nouă ani. „Este o persoană obișnuită, cineva foarte calm, l-am văzut mergând la moschee, dar avea o practică normală”, a relatat un vecin agenţiei A.F.P.

Denis Jacob, lider al sindicatului Poliția Alternativă C.F.D.T., a vorbit la postul de televiziune B.F.-MTV  despre contextul „ruperii legăturii dintre noi” şi a  „dezumanizarii instituției” […] Un poliţist atacându-şi colegii este caz fără precedent în memoria Poliției Franceze”[1].

Aranjament grafic - I.M.

-------------------------------------------