Ovidiu Curea, art-emisOricât aș încerca să îmi mențin calmul, rezerva și circumspecția față de tot ceea ce aud și văd în spațiul public, adică oricât aș încerca să nu mă las enervat, scandalizat sau profund afectat, trebuie să recunosc cu părere de rău că nu reușesc întotdeauna. Ba, ca să fiu drept, nu reușesc decât de puține ori. De foarte puține ori. Unul din lucrurile care mă scot din sărite peste măsură este, de pildă, întrebarea-îndemn „Ești mândru că ești român?". Întrebarea face audiență în zilele noastre așa cum alte întrebări deopotrivă de inteligente au făcut audiență prin anii '90. Vă mai aduceți aminte de întrebarea-acuzație „Credeți în Dumnezeu, domnule X-ulescu?" Păi, ce ateu înverșunat n-a zis măcar o dată în viață „Apără-mă Doamne!" sau „Ajută-mă, Doamne!"? Sau invers, ce față bisericească nu și-a pus vreodată întrebarea venită din zbuciumul lăuntric al îndoielii? „Dubito ergo cogito, Cogito ergo sum". Dar tu crezi în Dumnezeu, măi, întrebătorule? Cât crezi? Până unde merge credința ta? În ce Dumnezeu crezi? în Alah, în Budha, în Iehova, în Babalu Ayala, în Manitoo, în etcaetera...? Dar de întrebarea dorită capcană de mare și profund spirit „Ați aflat că apa din București conține 67% hidrogen?" vă mai amintiți? Dar tu de unde ai scos, măi, întrebătorule că apa ar conține 67% hidrogen? La ce s-ar referi procentajul cu pricina, la masă sau la volum? Ai reținut tu din clasele elementare că formula chimică a apei este H2O și de aici ai tras concluzia că 67% este hidrogen, cu masa atomică 1 și 33% este oxigen, cu masa atomică 16? Ce-o zice fostul tău profesor de chimie?

Să ne întoarcem, însă, la întrebarea zilei: „Ești mândru că ești român?" Ca și celelalte două întrebări inteligente, întrebarea este și negândită și infirmă. Adică cum român? Ce însemnă român? Cine sunt românii? Cum se scrie exact, cuvântul român, cu un singur „r" sau cu doi de „r"?
- Românii sunt aceia care au un președinte cu cetățenie germană și un prim-ministru cu cetățenie franceză?
- Românii sunt aceia care au parlamentari și senatori cu cetățenie maghiară? Românii sunt aceia care se nasc vorbind două limbi deodată, și româna și „moldovenească"? Românii sunt aceia care îi dau în judecată pe cei care încearcă să îi vindece de arsuri, aceia care își ironizează trecutul, își relativizează eroii, îi proslăvesc pe venetici și se fac preș la picioarele străinilor?
- Românii sunt acei cobai pe care se experimentează politici economice și sociale, integrări făcute prin dezintegrare și dezbinare, incendii, revolte și demonstrații spontane? Cei pentru a căror fericire li se desființează instituțiile centralizate și profesionalizate pentru a fi înlocuite cu autoritățile cămătărești de la niveluri locale, unde amatorismul, incompetența, abuzul și bunul plac fac legea? Ăștia suntem? Așa ne vrea viitoarea Europă? Cu președinte, cu prim-ministru, cu miniștri agreați și unși de „Înalta Poartă" de la Bruxelles? Pe când directorii, șefii de serviciu și administratorii de bloc? Legislația europeană prevalează în justiție legislația noastră națională, rezultatele votului nostru național au devenit relative și neconcludente, atât pentru străini, cât și pentru noi. De ce om mai ieși la vot, nu știu. Adică știu, ca să avem atitudine civică, implicare și responsabilitate socială. Milioane de voturi pot fi ignorate de către democrațiile avansate străine sau contestate și anulate ușor de câteva mii de protestatari autohtoni „spontani", care nu vor să știe de nimic decât că nu sunt de acord cu nimic pentru că nimic nu le place, care nu știu cum, dar vor să schimbe totul, ca să fie și la noi ca afară. Ca afară, unde? Ca în coloniile vechi sau în coloniile noi? Nu, ca în Germania, ca în Franța sau Anglia, ca în S.U.A., unde salariile sunt mari, și de 10 ori mai mari decât la noi? Or fi, dar atenție!, (vorba lui Cristoiu) acolo, un lucrător de la un ghișeu de bancă câștigă 1.500-2.000 Euro pe lună, iar la noi lucrătorul de la ghișeul sucursalei din România al aceleiași bănci câștigă doar 300 Euro. De unde credeți că vine diferența în plus a lucrătorului de acolo? Vine și din menținerea scăzută a salariilor în Romania, care de aceea trebuie să rămână scăzută.

- Vrea cineva din România să ridice prin lege câștigurile bugetarilor români? Să determine astfel și creșterea automată a salariilor din industriile și serviciile capitalului străin? Să crească manopera în fabricile germane, franceze, americane din România?
- Vrea cineva din România să crească producția internă și să nu mai importe produse din piața unică europeană, fie că ar fi vorba numai de dovleci, de ceapă, de zahăr, morcovi, ardei, usturoi, cartofi sau roșii?
- Vrea cineva din România, chiar și în aceste condiții, să susțină ritmul de creștere economică situat de câțiva ani peste cel al Uniunii Europene? Păi, unde e solidaritatea europeană?
- Vrea cineva din România să nu mai ia împrumuturi externe de care nu are nevoie și să nu mai dea camătă unor instituții numite generic financiare internaționale, dar care de fapt sunt foarte naționale? Măi, oameni buni, măi, români, se pare că nu vreți să vă băgați mințile în cap și se pare că n-ați înțeles ce vi se poate întâmpla? Chiar așa de proști sunteți? Chiar așa! Chiar așa de proști om fi? Nu. Noi nu suntem proști. Noi suntem mândri că suntem români!