Economistul Adrian Câciu aduce acuzații extrem de grave cu privire la legea pe care o pregătește coaliția aflată la guvernare, ce vizează vânzarea terenurilor agricole către străini.

„Guvernul meu pregătește cel mai mare tun imobiliar din istorie!”

Guvernul pregătește cel mai mare tun imobiliar din istorie! Guvernul (meu „Cîțu-Zât”- n.r.) se confruntă cu niște acuzații extrem de grave, care fac să pălească celelalte situații pentru care este deja arătat cu degetul. Cunoscutul economist Adrian Câciu vorbește despre distrugerea sectorului agricol autohton, în urma unei inițiative politice care s-ar putea dovedi dezastruoasă.

Acuzații gravissime

„Se pregătește un tun de proporții. Peste 10 miliarde de euro. Nu mai puțin de 61 de deputați și senatori în frunte cu ministrul agriculturii Adrian Oros propun ca terenurile agricole sa poată fi cumparate de către străini, chiar dacă nu sunt rezidenți în România si chiar dacă sunt doar samsari de terenuri, neavând nici o experiență in agricultură sau intenție de a exploata terenurile agricole.

„Nici nu știți ce tun se pregătește!”

Mai țineți minte când spunea Iohannis că P.S.D. vinde Ardealul ungurilor? Bag seama că, deși era un fakenews ordinar, chestia asta a dat idei liberalilor în frunte cu ministrul Oros dar și useristilor si udemeristilor. Așa că vor da liber la vânzarea terenurilor agricole către străini. Cine vinde Ardealul?”, a scris Adrian Câciu miercuri seară pe Facebook.

„O piață a samsarilor imobiliari”

„După ce că vor vânzarea companiilor românești la prețuri de nimic, acum frăția P.N.L.-U.S.R.-U.D.M.R. s-a gândit să pună pe tavă străinilor terenurile agricole ale României dând liber la vânzarea necondiționată a acestora. Ani de zile s-au opus legiferării unor condiții prin care înstrăinarea terenurilor agricole să fie făcută cu protecția intereselor economice naționale, sfidând toate comunicările Comisiei Europene cu privire la fenomenul de acaparare a terenurilor agricole de către străini, atacând la Curtea Constituțională legea care introducea condiția ca cei care cumpără terenuri să fi avut rezidența sau domiciliul în România de cel puțin 5 ani, iar acum, după ce au eșuat și Legea 175/2020 a fost promulgată de către președintele Iohannis, au luat-o de la capăt și pregatesc cel mai mare tun imobiliar din istorie.

Proiectul de lege depus la Senat abrogă condițiile privind domiciliul si rezidența de minim 5 ani pe teritoriul national, dar și interdicțiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor. Practic transformă piața funciară românească într-o piață a samsarilor imobiliari care nu au nici o legatura cu agricultura ci doar cu specula imobiliară”, susține Adrian Câciu.

„Securitatea alimentară a populației, în pericol”

„Deja peste două milioane de hectare teren agricol se află în proprietatea cetățenilor străini. Proiectul de lege pune în pericol securitatea alimentară a populatiei deoarece se deschide calea nu numai către acapararea de capital funciar de către străini în condițiile in care străinii beneficiază de credite preferențiale pentru investitii imobiliare în alte țări, dar mai ales nimeni nu garantează că terenurile astfel cumpărate vor fi folosite pentru agricultură. Ne putem trezi că, într-o zi, pe milioane de hectare nu se mai cultivă nimic. Pentru că de ce ar fi interesati germanii, danezii, olandezii, ungurii, italienii, spaniolii, francezii ca România să producă și să concureze cu aceste țări în comertul mondial cu produse agroalimenatare în loc să fie o piața de consum dependentă de prețurile externe? „Cum își va putea asigura România consumul intern dacă pământul agricol nu îi mai aparține?”, întreabă Adrian Câciu.

„Distrugerea sectorului agricol românesc”

„Efectul va fi distrugerea sectorului agricol românesc pentru a treia oară în istoria post decembristă (an 2000, 2005-2007, 2021). Au distrus fondul funciar al României cu legea 1/2000 care a dus la fărâmițarea exploatațiilor agricole. Au continuat distrugerea cu legea 247/2005 când sute de mii de hectare de păduri si teren din domeniul public al statului au fost mătrășite. Acum o fac din nou. Coincidență sau nu, P.N.L. vârf de lance. Sute de mii de români au murit în razboaie pentru un petec de pământ și pentru ca noi să avem teren agricol.

„Privatizarea funciară a României. Asta se pune la cale!”, a concluzionat economistul[1].

--------------------------------