E groasă. Ciolacu se pregătește de rezbel. Nu el personal, el personal probabil va deschide o șaormerie undeva prin țările calde, că zonele cu război nu sunt pentru el și nici pentru cei care conduc țara la ora asta. Războiul e pentru prostime. Nici Ciucă „al nostru” nu se îndeasă, el a purtat războiul lui, și-a făcut planul… varză.
„- Având în vedere necesitatea asigurării resursei umane pentru forțele armate, corespunzătoare atât calitativ, cât și cantitativ, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor ce le revin, atât în țară, cât şi în afara teritoriului național, în contextul accentuării concurenței pe piața muncii, al degradării mediului de securitate regional și al tendințelor demografice nefavorabile,
- cunoscând că numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 față de anul 2020, că în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 s-a menținut la cote ridicate, în mod deosebit în ceea ce privește soldații și gradații profesioniști, categoria cea mai afectată de creșterea inflației în anii menționați, situație care afectează îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare și care trebuie stopată în condițiile în care exigențele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina;
- ținând seama de faptul că deficitul de personal militar specializat, astfel creat, nu poate fi acoperit imediat, ci necesită un anumit timp de pregătire, care în unele cazuri poate depăși un an, întrucât piața forței de muncă nu oferă resursă umană calificată pentru profesia militară”.
Guvernul struțo-cămilă P.S.D.-P.N.L. după ce a încercat să „miluiască” ca să nu zic mituiască tineretul credul cu ordonanța Bayraktar, oferind sporuri sporite și grade care depășesc valoric de 10 ori sumele încasate de actualii rezerviștii proveniți din cariera militară, pentru a-i determina să facă o „pasiune” pentru haina militară, dar cu condiția să semneze un contract pe 5 ani cu moartea, a trecut la partea a doua, al doilea pas, înlesnirea intrării în „sistemul militar. Au realizat unii oameni că chiar dacă unii dintre „tinerii” de azi, amețiți de droguri și promisiuni ar dori să se înroleze, nu o pot face pentru că nu îndeplinesc condițiile prevăzute de statut. Și atunci au decis guvernanții, cu acordul purtătorilor de caschetă din M.Ap.N., să modifice condițiile de admitere și acceptare în armată, condiții care acuma sunt „varșoviste” și împiedică tineretul să se „joineze” cu armata. Și uite așa se împușcă doi iepuri, se „actualizează” și statutul cadrelor militare și se și oferă un „spectru mai larg de selecție” dând voie oricărei loaze care posedă o formă rotundă între urechi dar merge și pătrată, să intre în armată.
Așa prevede noua ordonanță de urgență pe care Guvernul României o votează pe data de 28 martie 2024, pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aflată pe lista de lucru a ședinței de guvern.
Ciudat este că unul din obiectivele ordonanței este, citez, „necesitatea asigurării resursei umane pentru forțele armate, corespunzătoare atât calitativ, cât și cantitativ…”. Cum cred ei că asigură calitativ resursa umană când citind toate modificările propuse constați că se urmărește coborârea standardelor, lungirea vârstei de admitere până la senectute, ceea ce va face ca „noii recruți” să aibă vârsta și abilitățile unui sexagenar? Este adevărat, aceste modificări merg mână în mână cu ridicarea vârstei de pensionare și nu m-ar mira să se ajungă și la ridicarea vârstei de trecere în retragere la 85 de ani. Frontul din Ucraina, menționat de nenumărate ori în motivarea acestei Ordonanțe, are nevoie de carne de tun. Macropoleon, vuvuzeaua firmelor de armament euro-atlantice împinge statele europene spre declanșarea unui război mondial promițând sprijinul Franței așa cum l-a promis și S.U.A. Pănă să vină acest sprijin, țările vecine Ucrainei, dacă fac prostia să se implice, vor avea soarta suratei de mila cui plâng acuma înfometându-și cetățenii. Apoi când va trebui să intre și ei, mai marii Europei în luptă, vor găsi soluția pașnică și se vor grăbi să ajute la „reconstrucția” adică ocuparea teritoriilor distruse.
Să revin însă la ordonanță. Pentru a demonstra „calitatea” pe care o vizează modificările aduse Statutului Cadrelor Militare de către această Ordonanța, iată două exemple:
La articolul 36 alineatul 1, litera c^1) se modifică și va avea următorul cuprins:„c^1) absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învăţământ superior sau absolvenți ai anului IV de studii din cadrul instituțiilor civile de învăţământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, școlarizați pentru nevoi ale instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, în condiții stabilite prin ordin al conducătorului instituției;
Art. 36 se referă la proveniența ofițerilor și punctul prevedea : ” c^1) absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale și în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale;
Unde e calitatea aici? Diferența dintre vechiul articol și cel nou este că acuma pot fi făcuți ofițeri și studenți în ultimul an de studiu, dacă scolarizarea este peste 4 ani, sau mai mult. Cu alte cuvinte, unul cu studiile neterminate.. S-a „ridicat ștacheta” până la genunchiul broaștei. Nu e așa că vorbim de o nouă calitate?
Nici la subofițeri lucrurile nu stau mai rău. Articolul 40 alineatul 1, litera e) a fost modificat după cum urmează: subofițerii în activitate provin din „e) soldați şi gradați profesioniști în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenți ai studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat sau postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a subofiţerilor, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;”
În forma veche nu erau incluși absolvenții de liceu doar cu bacalaureat, decât cei cu studii postliceale ori studii superioare. Deci din nou „s-a ridicat ștacheta” să poată ajunge toți proștii la grade militare.
Și toate astea în numele ridicării calității, așa cum prevede motivarea ordonanței încă de la primul paragraf. Asta fără să mai punem la socoteală faptul că un elev cu bacalaureat acuma este la nivelul unui elev de clasa a V-a, dacă nu mai jos, de acum 36 de ani, că diplomele de facultate, masterate și doctorate se gsesc prin toate cv-urile analfabeților,
Toate aceste modificări scot în relief disperarea și incapacitatea guvernanților de a face față situației în care tot ei au adus țara și armata, lipsei totale de preocupare timp de 35 de ani în ceea ce privește înzestrarea, dotarea, pregătirea, încadrarea forțelor de apărare, batjocora și disprețul cu care au tratat militarii activi sau rezerviști, miserupismul și pupinturismul conducerii armatei față de sarcina lor primordială. Toți au crezut că dacă păcălesc armata și dirijează sarcinile ei spre „lupta împotriva terorismului” prin Afganistan, Irak, Somalia, Mali, Angola… , dacă fac pe plac „partenerului strategic”, o să fie bine, iar „partenerul strategic” și articolul 5 ne vor apăra de dușmani. Acum realizează că în fața pericolului ești singur și contezi doar pe tine. Iar guvernanții noștri sunt disperați că nu mai pot conta nici pe români, nu vrea nimeni să intre în armată, să își bage pielea în saramură pentru ei, pentru că și un absolvent de școală general vede ce s-a întâmplat cu militarii, cu rezerviștii în ultimii 15 ani în mod special și nimeni nu vrea să aibă soarta lor.
Toate aceste încercări de „urgență” sunt însă inutile, pregătirea și instruirea unei armate nu se fac cu două O.U.G., nu e ca și cum le-ai da o sticlă de ulei și un calendar și un pix ca să vină la vot și să pună o ștampilă, aici e vorba de sânge, iar românul, oricât de prostit ar fi, sau de flămând, are niște limite.
Armata României, păstrând proporțiile, este sub nivelul celei de la începutul primului Război Mondial raportat la celelalte armate. Atunci a avut cine să ne ajute a avut de unde, ca să putem intra în război, dar acuma datorită politicii „înțelepte” și a „indicațiilor prețioase”, toate țările Europei și-au donat tehnica Ucrainei iar acuma tremură că vine lupul la stână și ei nu mai au câini. Dintr-o data toți s-au isterizat dar nu vrea niciunul să recunoască că ei sunt responsabili pentru situația în care se află.
Pentru starea în care a ajuns armata, pentru sabotajul constant și din ce în ce mai agresiv al procesului de apărare, toți cei care au condus țara și armata în ultimii 35 de ani ar trebui judecați. Dar cine să îi judece, cei care îi șantajează ca să își apere salariile și pensiile fără de care „Justiția nu ar mai fi independentă”?
Unele state s-au deșteptat mai demult și și-au întărit propria industrie de apărare, au pus accent pe apărare și sunt cât de cât pregătiți. Ai noștri improvizează, merg în continuare pe aceleași practici defectuoase, peticesc, aruncă bani aiurea și își pregătesc zborul. Această ordonanță este cea mai bună dovadă. Nimeni nu vrea să ia măsuri cu adevărat eficiente, pentru că asta presupune un plan bine gândit, o investiție de lungă durată, schimbarea radical, la 180 de grade a strategiei și doctrinei de apărare, măsuri sociale, economice, efort prelungit și, ceea ce e cel mai greu, oprit furtul și lichidată corupția, iar așa ceva nu se poate, pentru că asta ar însemna sau mai bine spus presupune dispariția clasei politice.
În România, numai un nou potop sau focul ar putea face curățenie. Prin măsurile și modificările luate prin această ordonanță, tot ce se va reuși este”înzestrarea armatei” cu oameni de nivelul celor despre care vorbea Lăpușneanu, care cereau capul lui Moțoc și este posibil ca mai devreme sau mai târziu tocmai aceștia să ceară capul „lăpușnenilor”.
Știri la foc automat
S-ar zice că aprilie se grăbește. Știri, informații extrem de importante, se derulează una după alta cu viteza luminii încât nici nu știi dacă ai văzut sau doar ți s-a părut.
Iohannis este lăudat și tras pe dreapta.
Tocmai când K.W.I. își organiza un nucleu de sprijin, cu parteneri din Belgia, Ungaria și Cehia, care să îi susțină candidatura la șefia N.A.T.O., pe care o dorește cu îndărătnicia unul măgar, ambasadoarea S.U.A. la N.A.T.O., Julianne Smith anunță că „Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia S.U.A. este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă în cadrul Alianţei”.
Nu știu dacă anunțul este făcut pentru Iohannis, care se știe inclusiv la nivel înalt că pricepe mai greu sau deloc, sau mai degrabă pentru cei care ar intenționa să îl susțină, dar nu se putea spune mai clar dar și mai politicos că nu e timpul de joaca de-a alegerile, mai ales că toată lumea occidentală știe cum se numără voturile și cine alege sau stabilește președintele în toată lumea „civilizată”.
Rezultă un aspect : dacă cumva nu e o regie pusă la cale pentru a i se da o altă funcție care și aia este nesimțit de nepotrivită, dar mai lipsită de bătăi de cap pentru unchiul Sam, Iohannis s-ar putea să se trezească precum generalii noștri pensionari, adică general de tinichea cu soldă de soldat. Nu m-ar surprinde dacă ar fi lăsat cu curul în baltă sau poate chiar cercetat chiar de colega Codruța așa poate află și el cum a reușit să cumpere atâtea case din meditații. Se spune că unii deja caută copiii meditați de el cum căutau altă dată colegii de facultate ai coanei Leana. Adică degeaba.
Codruța pune batistuța
Cine credea că K.C. va ieși la pensie fără să instrumenteze un dosar european de anvergură, are ocazia să se îndoiască. Codruța a preluat de la belgieni dosarul de cercetare a afacerii Ursula - Pfizer privind „interferenţa în funcţii publice, distrugerea de S.M.S.-uri, corupţie şi conflict de interese” cercetările fiind făcute „in rem” deocamdată. Se pare că lucrurile se îngroșau Ursula nu prea mai avea cum să scape așa că s-a decis deturnarea dosarului. Unii ar putea crede că în sfârșit se va „face dreptate”, dar să nu uităm cum lucrează Codruța și de ce a fost numită acolo. Este specialistă în salvarea înaltelor fețe, iar rolul ei acuma este de a îngropa totul sub un nor de praf. Ursula poate candida liniștită.
Germania nu mai crede în N.A.T.O.
După ce decenii întregi nu doar Germania, ci întreaga Europă, ca să nu spun întregul NATO a executat docilă ordinele unchiului Sam, nu doar politic ci și economic și mai ales militar, înzestrându-se cu precădere cu tehnică modernă made în USA pentru a asigura „unitatea de acțiune” și dotare, dar mai ales după ce și-au donat în ultimii doi ani acea tehnică frontului din Ucraina, „pentru a apăra Europa” de ruși rămânând în fundul gol sau constatând că F16 sau Patriot-urile nu sunt așa cum credeau ei și că rușii le-au luat-o cu mult înainte chiar chiar în perioada cea mai dificilă pentru finanțele și economia rusească, fără să mai punem la socoteală blindatele care erau considerate mândria Bundestagului, a venit timpul ca nemții, nu numai să se întoarcă spre industria de armament proprie, ci chiar să ceară și altor țări europene să facă la fel. Bine, este adevărat, nu politicienii nemți spun asta, ci producătorii de armament dar este știut că nici în S.U.A., nu Biden dictează, ci… dar mai bine nu spun. Armin Papperger, directorul general al „Rheinmetall”, cea mai importantă firmă de armament germană, care de când cu războiul din Ucraina s-a trezit nu numai cu surprize privind tehnica pe care o producea și credea invincibilă sau adaptată „războilui modern” dar și cu o lipsă de comenzi și o imposibilitate de a investi în cercetare și producție pentru că…motorul Europei nu mai are carburant. Iată ce spune respectivul director: „Nu are sens dacă alegem a doua sau a treia cea mai bună tehnologie pentru că o țară o dorește. Avem nevoie de companii mari de armament în Europa”.
Pe de altă parte, văzând jocul făcut de S.U.A. în Ucraina, Taiwan, Gaza, Yemen, herr Papperger a înțeles că S.U.A. are alte interese mai mari decât Europa și că în cazul în care ar avea de ales, ar alege intervenția în alte zone. Eu aș spune chiar că SUA și-a atins deja obiectivul în ceea ce privește Europa, a oprit colaborarea ruso-germană, a slăbit și divizat Europa sub toate aspectele, politic, economic și militar, a băgat și ținut 2 ani Rusia în război. Cea mai nereușită acțiune este tocmai cea de slăbire a Rusiei, dar asta e, Putin nu e Macron. Așadar Germania cere europenilor să facă fiecare ce poate mai bine și să se gândească la o acțiune concentrată comună care să asigure stabilitatea și „independența” Europei. Nu este culmea ca tocmai Germania, care îndeamnă celelalte țări ca din punct de vedere politic să uite de independență și suveranitate și să accepte suzeranitatea U.E., să ceară acuma să își câștige fiecare independența militară? Ei da, ca în fabula cu Samson, „Adevărat vorbeam, că nu iubesc mândria și că urăsc pe lei, că voi egalitate, dar nu pentru căței”, Germania vrea să scape de leu, dar cere cățeilor să îi cânte în strună.
Tusk întoarce spatele
Lăudată și admirată până acuma pentru atitudinea sa „independentă” și să spunem curajoasă față de directivele bruxeleze care încercau și doresc implementarea spiritului de turmă întregii Europe, făcând în ultimii ani opinie separată față de atacurile la familie, educație tradiționalistă, față de politica privind imigranții și grâul ucrainian, Polonia câștigase admirația oamenilor normali din întreaga Europă. Numai că odată cu venirea lui Tusk la cârma guvernului polonez, poziția și orientarea Poloniei s-a schimbat, aceasta a întors spatele vechilor obiceiuri și acuma dorește să îi pedepsească cu 3-5 ani de pușcărie pe cei care „instigă la ură,” incluzând în această categorie și dezacordul față de orientările sexuale ale L.G.B.T.-iștilor. Această întoarcere cu spatele a lui Tusk va fi în mod sigur apreciată de o parte din cei vizați, dar care va fi reacția majorității, vom vedea. Oricum s-a făcut un pas important înspre suprimarea dreptului la opinie.
Țară-țară, vrem carne de tun
Dacă tot am vorbit despre proiecte, legi, hai să vorbim și despre ale noastre. În Sedința Senatului au fost introduse în Programul Senatului, documentele primite spre legiferare în perioada 25 martie - 2 aprilie 2024. Printre documentele vizate se află și Ordonanța Bayraktar, cea care așează remunerarea ofițerilor din rezervă sub nivelul soldaților voluntari. Termenul de vot este de 30 de zile plecând de la data de 25 martie. Cei care doreeau să introducă amendamente, aveauu timp până pe data de 3 aprilie 2024. Da, ați citit bine, atâta au timp să introducă amendamente cei interesați, 24 de ore. Sunt mulți care nu vor afla nici după ce a fost promulgată legea că există această ordonanță, dar au timp până mâine să depună amendamente. Cel mai mult se vor bucura liderii asociațiilor militarilor care de o săptămână dorm, nu au schițat nici măcar o grimasă de când O.U.G. a fost aprobată în guvern. Ei se bucură pentru că vor putea să spună că au vrut, dar nu au avut timpul fizic necesar să întocmească propuneri de amendamente, să găseasacă parlamentari dispuși să le însușească și să le depună spre discutare. Își merită soldele de grad, asta e tot ce pot spune.
Tot astăzi, a avut loc ședința comună solemnă a Parlamentului pentru „omagierea” zicea cineva, a 20 de ani de când am intrat în N.A.T.O.+sau mai bine spus, am ieșit din rândul armatelor care-și pot îndeplini misiunea sacră de apărare a teritoriului național. Este adevărat, am fost lăudați de nenumărate ori pentru faptele de vitejie și abnegația cu care am apărat interesele S.U.A. în diverse regiuni ale globului, Kosovo, Irak, Afganistan, Mali, Bosnia, dar ce facem cu granițele României ? Momentul nu a fost transmis la tv, nu am văzut niciun head-line sau breaking-news care să anunțe evenimentul, a fost doar o declarație a Parlamentului, iar la sediul M.Ap.N. ministrul Tîlvar s-a văzut cu moștenitorii averii foștilor regi ai României care aveau niște fețe parcă fuseseră pedepsiți de Țepeș. Am încercat să ascult ce au transmis invitații, dar nici cuvintele nu ieșeau omenește de sub subțirile buze albastre. Mă așteptam să aud un mesaj din partea președintelui Senatului, dar nimic, nimic nimic. Pe pagina Senatului nu se prezintă nimic din acea ședință. Noroc cu Camera Deputaților, unde este prezentată înregistrarea ședinței. Așa mai aflăm că la ședință au participat 250 de parlamentari din 469. A luat cuvântul șeful Senatului care a continuat să susțină candidatura lui Iohannis la scaunul N.A.T.O., „în numele României” ca și când aceasta ar merita să se uite măcar la el. Dar domnul senator execută ordinul celui care l-a uns, la ordinul altora, mare premier. Eu mă așteptam la un cuvânt mai aplicat, mă așteptam să spună ceva despre ultimele legi propuse de guvern, ultima batjocură la adresa gradului militar, dar nu, domnul Ciucă a ales să sprijine cauza lui Iohannis, nu pe cea a militarilor români.
A mai intervenit și doamna Pauliuc, care a simțit și ea nevoia să pupe scaunul de la Cotroceni al cărui puturos dos a lipsit de la eveniment. Domnul respectiv a făcut un alt gest prin care își arată disprețul față de armată și România, tocmai în momentul în care pretinde că merită scaunul conducerii militare a N.A.T.O. Singurul care a amintit de fariseismul guvernanților și a menționat sacrificiile făcute de militarii „varșoviști” pentru accederea României în NATO, starea deplorabilă a armatei de astăzi și bomboana pusă de Guvern prin ordonanța Bayraktar, pe coliva militarilor rezerviști, a fost generalul Chelaru. Chelaru încă mai are sânge kaki în instalație.
Și tot azi, pe pagina M.Ap.N. au apărut în dezbatere publică două proiecte de lege inițiate deci de „specialiștii noștri din M.Ap.N.”, care vizează aspecte de interes vital nu doar pentru armată, căci vizează Legea Apărării, ci pentru întreaga populație, dar pe cine mai interesează. Nu voi analiza legea, voi spune doar că tot ce spuneam eu încă de acum zece ani ani privind soarta Ucrainei și a României s-a împlinit și continuă să se împlinească. Se pregătește trimiterea militarilor români să apere „românii de peste hotare”. Se urmărește punerea militarilor români sub comanda unor comandanți N.A.T.O. Peste două zile la Sibiu se inaugurează un nou comandament N.A.T.O., care va dicta și va trimite românii să lupte, nu e așa, pentru apărarea fraților lor de care până acuma i-a durut în cur pe toți. Acuma, brusc, după ce unui elev i-a fost scăzută nota la purtare pentru că a spus că Bucovina este pământ românesc, vin mai marii armatei și ai țării și ne spun că trebuie să apărăm „românii de peste hotare”, culmea, sub comanda unor generali străini, nu de alta dar de ai noștri râd și curcile dacă aud cum sunt plătiți cei din rezervă. Terenul este pregătit, unele prevederi sunt deja votate în acest sens, altele vor fi, altele sunt prin sertare, iar românii dorm.
Având în vedere toate aceste noutăți, poate cineva să spună încotro ne îndreptăm și ce ne așteaptă ?