Coloniale, adică de pe aici, din colonie

Fu papa în vizită. Cred că nici el nu citi și nici ajutoarele lui nu-i spuseră ce se scria prin colonie înainte de a veni și d-aia, în loc să se ducă numai în secuime să declare autonomia ținutului secuiesc, fu prin mai multe locuri și nici nu declară nici-o autonomie. Fu și la București, și la Iași, ca să nominalizez numai d-astea, din regat.

Văzui cohorte masive de oameni adunați, îndurând ploi zdravene, să-l vadă pe papă mai de aproape. Probabil, unii dintre ei se înghesuiau imaginându-și că o să-i vadă papa pe ei și o să-i țină minte, cum l-a ținut minte pe Ilie de la sculerie. Printre ei, cohorte de politicieni, în frunte cu bolșevicul cotrocean.

Ăsta, barem, a fost de-un caraghioslâc penibil. La plecarea papei, ăia din jurul papei îl tot dădeau la o parte, iar el venea pe altă parte și se băga mai în față. Cred că le-a și strigat ălora „Bă, voi nu știți cine sunt io!?! Lăsați-mă să mă vadă papa!”. De unde dracu’! Pe ăia nu-i interesa decât ce scria în fișa postului lor pentru acel moment al evenimentului și iar îl împingeau.

Deși nu m-am înghesuit, nici n-am urmărit transmisiunile de la eveniment și nici n-am citit relatările, mi-au căzut ochii pe câteva spicuiri din zicerile papei. Mi-au plăcut foarte mult trimiterile papei la tradiții, printre care a citat Familia.

Mi-a confirmat părerea mea bună despre el, părere bazată strict pe câteva afirmații făcute de-a lungul timpului. Că eu nu mă uit la momentele propagandistice când spală picioarele unora, momente lipsite de orice relevanță, pentru mine.

Ei bine, această trimitere, a despuiat cohortele de români și cohortele de politicieni, în frunte cu bolșevicul cotrocean, și i-a lăsat în fundul gol în fața mea. Pentru că, atunci când a fost să susțină Familia așa cum a fost gândită de Dumnezeul pe care-l proslăvește și papa și-l proslăvesc, mincinos, și cohortiștii, nu s-au înghesuit la referendum. Iar acuma se tăvăleau, prefăcut, în fața papei. Oribil!

Aranjament grafic - I.M.