Aminteam recent că orice poveste are un sfârșit! Acțiune teroristă sau răspuns la globalizare?  Coronavirusul se retrage sau se face mic pentru a nu mai putea fi văzut? Numai cu mult calm și încredere în propriile forțe, vom putea reveni la „starea de normalitate”. Nimic  nu va mai fi că înainte de declanşarea pandemiei şi a panicii, așa cum nimic nu este întâmplător!  Datoriile cresc, neîncrederea  se amplifică, ipohondria persistă şi necesită atenție!

Lumea se mișcă!

În condițiile în care Germania și Austria anunță posibile relaxări cu privire la restricțiile impuse de Covid-19, China își tureaza motoarele și aspiră la dominarea economiei mondiale prin jocuri subtile. România acționează şi câştigă experienţă de la o zi la alta. Eforturile sunt viabile, dar, explicabil sau nu, cresc vizibil afacerile „partenerilor” străini!  Cine câștigă? Comunicatorii nu reușesc să convingă! Coronavirusul încă sperie! În mod cert, grabă amplifică teamă, dar permite și comentarii! Cât este adevăr şi cât este manipulare în tot ce se întâmplă e greu de spus. Cine a creat scenariul şi cine impune regia? Situația este dura! Statisticile sunt multiple şi sunt prezentate nu întotdeauna corect.

Dacă psihologia ajută la cunoaștere, demografia invită la aducere aminte! Anul trecut, în 2019, au plecat  dintre noi nu mai puțin de 22.000 de români, tineri și oameni în vârstă. Cei mai mulți s-au stins în urmă accidentelor auto, vlaguiti de gripele sezoniere sau de multiple afecțiuni acumulate de-a lungul vieţii.  La o anumită vârstă inima bate după alt ritm, nu mai ascultă! Mesajul „Staţi acasă !” avertizează, protejază, dar şi invită la introspecție!

Francezii atrag atenția că printr-un astfel de mesaj, „Vestele galbene”, inițiatoare de mișcări stradale, sunt încuiate în casă! La noi nu este cazul! #rezist au eliberat Piaţa Victoriei, iar timpul liber de „acasă” obligă la meditație. Din păcate, unii dintre cei plecaţi „la muncă” pe alte meleaguri, întorşi acasă se comportă lamentabil şi primejdios. În dauna tuturor. Acestoora trebuie să li se amintească adagiul latin pentru toţi valabil : „Dura lex, sed Lex !”. Peste tot se simte durerea panică și neputință! Să fie adevărat că românii nu mai mor de bătrânețe? Covid-19 a fost cauza tuturor deceselor? Morții numărați la fiecare buletin de știri tulbură sufletul și lovesc mintea fără milă! Ce să înțeleagă părinții sau bunicii încercați de greutățile vieții? Îndemnul „rămâneți în casă !” înfioară! Cine va bate la ușa? Autoritățile contraatacă virusul prin ordonanțe bine intenționate, dar să nu se uite că uneori şi „drumul spre iad e pavat cu intenţii bune”. Doar intenţiile nu sunt suficiente, se impun măsurile severe şi amenzi greu de plătit. Dar câți dintre semenii noștri înțeleg ce înseamnă „declarație pe propria răspundere”? Şi aceasta copiată de la alţii care au trăit ceea ce trăim noi astăzi.

Cu ocazia conferințelor de presă, asistăm și la „inventarul” contravențiilor! Numărul amenzilor crește! Crește și bugetul? Suntem anunţaţi că echipamentele de protecție sunt pe drum. Sute de mii de măști și de combinezoane invadează orașele țării… cel puţin aşa sună anunţurile oficiale! Devine România o țară protejată? Producătorii interni așteaptă, cu marfa pe stoc, avizele de specialitate, în timp ce partenerilor externi li se acordă prioritate şi încasează milioane de euro prin contractele încheiate cu termene de scandenţă și la 90 de zile. Cum va fi sistemul de sănătatea peste trei luni?

Realitatea devine tot mai instabilă. Cât va mai dura până când medicii și personalul medical vor fi arătați, în mod nedrept, cu degetul, răspunzători inclusiv pentru răspândirea coronavirusului? Medicii sunt tot mai puțini, în timp ce  rezidenții sunt scoși în  linia întâi, alături de studenți și pensionari. Unii cedează şi se retrag din pricina condiţiilor nesigure, astfel, tabloul devine tot mai sumbru. Se lasă cu amenzi și dosare penale. Bebelușii infectați în maternitate aruncă în aer puţinul rămas activ din sistemul de sănătate. Să fie vorba de reglări de conturi între foști și actuali directori numiţi pe criterii politice? Cum poate fi diagnosticată şi definită postura în care ne aflăm astăzi : iresponsabilitate sau neputință? Ţara are nevoie de profesionişti !

Informațiile circulă.

Regulile sunt reguli și trebuiesc respectate! Ce va înseamnă o Românie fără medici? Câți dintre cei prezenți astăzi în spitale vor mai rămâne în țară şi cât timp vor mai rezistă în linia întâi? Vorba bună ajută, dar nu rezolvă. Dincolo de cuvintele desprinse din textele de lege, avem nevoie de explicații prezentate după dicţionarul exprimării pe înțelesul tuturor!  Cuvinte precum: anchetă epidemiologică, carantină, izoleta, proceduri terapeutice etc., încurcă mintea noastră și, în mod deosebit, mintea veteranului Costică! Orașe închise, comandamente militare, măsuri de prevenție! Tensiunea crește, isterizarea mediatică amplifică în mod absurd şi distructiv starea psihologică a populaţiei deja profund afectată.

Ce se mai poate face?

Prioritatea „zero”? Trebuie să ne protejăm, să ne obișnuim să purtăm masca! Pentru siguranță noastră, a tuturor, trebuie să ne obişnuim cu aplicarea „distanțării sociale”. Cu masca sau fără masca, românii au nevoie de încredere în autorităţi şi în ei înşişi, au nevoie de unitate! Românii au nevoie de o convieţuire normală, au nevoie de speranţă, chiar dacă nu ştim cum va arată viaţa noastră şi economia de mâine. Vreau să cred că vom veni ani cu zile senine. Și totuși,  România încotro? Cum bine spunea cineva, „Coronavirusul va dispărea, dar « lagărul de concentrare » va rămâne” încă multă vreme”.

Bunul Dumnezeu să ne lumineze sufletul și mintea!