Gogosi electorale 2016, art-emis„În țara asta, țara pâinii/ Să aibă pâine chiar și câinii/ Guvernul nostru ne obligă/ S-avem o zi de mămăligă/ Lor ce le pasă cum e traiul/ Scumpiră trenul și tramvaiul/ Scumpiră tot, la cataramă/ Până și pâinea și tutunul/ Și când înjuri pe șleau de mamă/ Ei, cică, eu fac pe nebunul". (Constantin Tănase).

Marele şi talentatul artist român Constantin Tănase s-a născut la 5 iulie 1880 şi s-a stins la Bucuresti, în anul 1945. Moartea i s-a tras din încăpătânarea de a spune lucrurilor pe nume. După un an de la invazia ruşilor, Constantin Tănase încă mai juca în Bucureşti. Într-unul din spectacolele sale, satirizând fărădelegile hoardelor bolsevice. Obsesia invadatorilor pentru ceasuri de orice fel, pentru care jefuiau oamenii în plină stradă, ziua în amiaza mare, somând victimele: „Davai Ceas!" (dă-mi ceasul), artistul a rămas în memoria românilor prin celebrul şi sugestivul său monolog: „Rău era cu « der, die, das»/ Da-i mai rău cu « davai ceas » !/ De la Nistru pân' la Don,/ Davai ceas, davai palton!/ Davai ceas, davai moşie!/ Haraşo tovărăşie!".

Deşi, oficial, startul în circul electoral din acest an nu a fost dat oficial, lătrăii, toboşarii şi zurbagii, caţavencii, trahanachii şi dandanachii au început să se dea în stambă şi să scoată panglici pe nas. În acest context, asemănare dintre cele rostite pe scenă cu peste 70 de ani în urmă de regretatul şi mereu actualul artist român Constantin Tănase, şi „spectacolul" cotidian al vremurilor pe care le traim azi, noi, românii, în ţara lui VodăPas-cu-pas şi a lui Julien-tehnocratu' nu-i deloc întâmplătoare:

„Pleacă-ai noştri, vin ai noştri,/ noi rămânem tot ca proştii!/ Ne-am trezit din hibernare/ Şi-am strigat cât am putut:/ Sus Cutare! Jos Cutare!/ Şi cu asta ce-am făcut?// Am dorit, cu mic, cu mare,/ Şi-am luptat, cum am ştiut,/ S-avem nouă guvernare,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Ca mai bine să ne fie,/ Ne-a crescut salariul brut,/ Dar trăim în sărăcie,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Ia corupţia amploare,/ Cum nicicând nu s-a văzut,/ Scoatem totul la vânzare,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Pentru-a câştiga o pâine,/ Mulţi o iau de la-nceput,/ Rătăcesc prin tări străine,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Traversăm ani grei cu crize,/ Leul iar a decăzut,/ Cresc întruna taxe-accize,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Totul este ca-nainte,/ De belele n-am trecut,/ Se trag sforile, se minte,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Se urzesc pe-ascuns vendete,/ Cum nicicând nu s-a văzut,/ Ţara-i plină de vedete,/ Şi cu asta ce-am făcut?// Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!/ E sloganul cunoscut;/ Iarăşi vom vota ca proştii?/ Păi, cu asta ce-am făcut? (adaptare - n.n.I.M.)". (Constantin Tănase).

Anii au trecut, obiceiurile politicienilor nu s-au schimbat. Nici metodele de prostire şi mituire a electoratului nu diferă prea mult. Doar personajele se schimbă periodic.

Grafica - Ion Măldărescu