Klaus  Carmen in Afganistan 2Trei evenimente derulate în ultima vreme ne arată un preşedinte care ignoră complet opinia publică: Noaptea de Paşti, vizita în Afganistan şi inaugurarea Scutului de la Deveselu. În toate aceste evenimente, Klaus Iohannis a avut un comportament de neînţeles, care naşte serioase semne de întrebare. Perioada în care s-au derulat aceste evenimente este cuprinsă între 1 şi 12 mai 2016, deci în decursul a mai puţin de două săptămîni: Patriarhia din Bucureşti, baza militară românească din Afghanistan şi localitatea Deveselu, jud. Olt. Din acest motiv, o analiză a celor trei evenimente ar putea scoate la iveală observaţii interesante.

Noaptea de Paşti

După cum se ştie, Klaus Iohannis este de religie creştin protestant lutheran, membru al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană, aşa încît prezenţa sa la Patriarhia Română în noaptea Paştelui Ortodox este de salutat, fiind văzută ca un semn de respect faţă de religia majorităţii românilor. Pînă aici totul este excepţional. Din păcate, în această noapte specială, Preşedintele n-a vrut să stea între enoriaşii care aşteptau în curtea Patriarhiei lumina de Paşti, cum era normal în acea noapte, ci în pridvorul Patriarhiei, alături de soţia sa Carmen. Mai mult chiar, după modelul lui Traian Băsescu, preşedintele Klaus Iohannis s-a pozat pe scările Patriarhiei alături de P.S. Daniel şi celelalte feţe bisericeşti, fotografia fiind realizată după acelaşi scenariu hazliu. Dar, întîmplarea petrecîndu-se pe aici, pe la noi, putem s-o trecem cu vederea, căci nu este singurul lucru pe care Iohannis îl copiază de la Traian Băsescu. Cu toate că, dacă n-a uitat propriul său slogan electoral, un alt fel de politică înseamnă şi un alt fel de a-ţi face imagine!

Vizita în Afganistan

Imediat după slujba de la Patriarhie, Klaus Iohannis a făcut o vizită în Afganistan. Întreaga opinie publică a fost şocată cînd a aflat că pe frontul din Afganistan, preşedintele a fost însoţit de soţia lui, Carmen, căci este împotriva tuturor uzanţelor ca Prima Doamnă să facă astfel de „vizite"! Războiul nu este un loc de joacă, ci chiar un teatru de război şi s-a văzut acest lucru la numai două zile de la vizita lui Iohannis, cînd doi militari români au fost ucişi de talibani! Cu această ocazie, Iohannis a dăruit bisericii improvizate în Afganistan o icoană reprezentînd-o pe Maica Domnului ţinîndu-l în braţe pe Iisus Hristos. Filmul acestui moment conţine o scenă îngrozitoare, cînd, în plină ceremonie, Carmen Iohannis s-a pus pe glume cu preotul, rîzînd cu gura pînă la urechi de parcă i-ar fi oferit unui prieten, la caterincă, o varză de ziua lui (foto 2). „Hăhăiala" lui Carmen Iohannis, poate fi văzută pe internet[1], mai exact la minutul 0,14. Veţi auzi cînd Carmen Iohannis face trimitere la „mărime", ca şi cînd n-ar fi fost vorba de o icoană, ci de ceva din limbajul Cruduţei! De-asta şi „hăhăia" ca Băsescu, crezînd că a făcut o glumă bună! Am scris deseori despre amatorismul fotografiilor prezidenţiale, prezentînd opiniile unor adevăraţi maeştri. Nici imaginile din Afganistan nu sînt de o calitate diferită, ele semănînd mai degrabă cu pozele de la o nuntă, cu naşii în mijloc. Penibilul maxim a fost atins la „ciocnitul" ouălor, cînd Carmen Iohannis a crezut că este pe mahalaua sa din Sibiu! Ea habar nu are că „ciocnitul" acesta are o semnificaţie anume, nu e ca un joc cu finul Vecerdea! O imagine cu această scenă grotescă, în care Carmen Iohannis - scuze! - sparge ouăle soldaţilor (foto 2). PentruDeveselu-interior comparaţie, iată două fotografii realizate cu ocazia unor vizite în Afganistan efectuate de Barack Obama, preşedintele S.U.A., şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Şi Angela Merkel a stat cu soldaţii la masă, dar parcă minutele acelea transmit altceva decît putinţa sa de a sparge ouăle soldaţilor! Iată un asemenea cadru amical într-o fotografie profesionistă, menită să transmită un mesaj de încurajare pentru militari şi unul de încredere pentru cei de acasă. La fel face şi Obama, care se aşează cu soldaţii la masă (foto 4).

Ce căuta Carmen Iohannis în Afganistan!?

Îmi este greu să constat că diferenţele dintre felul în care au fost organizate aceste vizite în Afganistan pentru Klaus Iohannis, Barack Obama şi Angela Merkel sînt atît de mari, încît o analiză amănunţită ne-ar conduce la observaţii aproape jignitoare pentru familia prezidenţială a României! Spun că îmi este greu pentru că aici nu e vorba de Carmen şi Klaus, ci de România! Din păcate, în timp ce vizitele preşedintelui S.U.A. şi Cancelarului german sînt mesaje de solidaritate cu militarii aflaţi în teatrele de război, vizita Preşedintelui nostru a fost o mică paradă în care şeful statului a vrut să le arate soldaţilor ce femeie frumoasă are el acasă! Altfel, cum să înţelegem chiar prezenţa lui Carmen Iohannis acolo unde nu avea în nici un caz ce să caute, căci nu e un loc de shoping, ci un front de război real! Priviţi încă o dată, cu atenţie, fotografia realizată în aer liber, probabil în curtea cazărmii (foto 1). Militarii poartă, în mod firesc, costume de camuflaj, obligatorii în teatrele de război. Doamnei Carmen Iohannis nu i-a spus nimeni că pe front culoarea albă este contraindicată, căci este ca şi cum i-ai arăta inamicului unde să tragă! Pentru comparaţie, uitaţi-vă la ţinutele de mai sus ale Angelei Merkel: cînd este afară poartă costumul de camuflaj şi chiar vesta antiglonţ, iar cînd este în sala de mese un costum foarte sobru! Carmen Iohannis n-are treabă cu frontul; poartă o rochiţă ştregărească de culoare albă, fără mînecuţe, are în picioruşe celebrele espadrile cu care a fost şi în S.U.A.! Să nu-i fi spus oare nimeni că soldaţilor, cînd lipsesc mai mult din societate, li se mai pune uneori şi bromură în ceai?

Ce nu pot, în ruptul capului, să înţeleg: nu ştia Klaus Iohannis că în teatrele de război nu se fac vizite din partea şefului statului, ci Inspecţii militare în calitate de comandant suprem al armatei? De-asta toată lumea se miră şi se întreabă: ce căuta Carmen Iohannis în Afganistan!?

Scutul de la Deveselu

Joi, 12 mai 2016, în prezenţa Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg, a fost inaugurat „Scutul de la Deveselu". Nu mă pricep la politici militare, nu am habar ce face acest scut, dar, aşa cum spun specialiştii, este foarte important nu numai pentru România, ci şi pentru toate ţările membre N.A.T.O., fiind capabil să intercepteze şi să distrugă orice rachetă de mică şi mare rază de acţiune îndreptată către oricare dintre aceste ţări. Într-un asemenea moment, la inaugurarea unei investiţii de asemenea amploare, prezenţa lui Klaus Iohannis mi se părea obligatorie, ca şi a lui Traian Băsescu, care a pus prima lopată la ridicarea acestui scut. Şi poate ca şi a lui Adrian Năstase, care a semnat Acordul aderării României la N.A.T.O., sau Emil Constantinescu, care a deschis drumul către această aderare, ori Victor Ponta, care a finalizat investiţia.

Obama  Merkel in Afganistan 4Pe lista invitaţilor nu a fost acceptată şi Carmen Iohannis

Dar, oricît de scurtă ar fi fost lista invitaţilor, Klaus Iohannis nu putea să lipsească de la inaugurarea Scutului! Cu toate acestea, preşedintele României a lipsit în mod inexplicabil de la Deveselu, deşi, consultînd Agenda oficială a Preşedinţiei, în ziua de 12 mai 2016, după 11.00, programul lui Klaus Iohannis nu a mai inclus nici o activitate, ultima fiind cea de la ora 10.00, o Declaraţie de presă comună cu Secretarul General NATO. Nici a doua zi, vineri, 13 mai 2016, programul Preşedintelui nu a inclus decît o întîlnire cu Premierul Dacian Cioloş, după care, probabil, Iohannis a luat lungul drum spre Sibiu pentru a verifica starea espadrilelor soţiei sale! Am căutat toate explicaţiile posibile ale absenţei lui Iohannis de la inaugurarea Scutului de la Deveselu şi, cu tot respectul faţă de Preşedinţie, nu am găsit altă explicaţie decît supărarea sa că pe lista invitaţilor nu a fost acceptată şi Carmen Iohannis! Adică se duce femeia tocmai în Afganistan, printre periculoşii talibani, şi nu are loc pe covorul de la Caracal? Sigur că un om lucid, cu toate ţiglele pe casă, s-ar întreba unde ar fi fost locul lui Carmen Iohannis în această fotografie oficială făcută cu ocazia acestui eveniment strict militar:

O iubi-o, i-o plăcea mult s-o aibă în preajmă, dar conducerea statului presupune şi anumite privaţiuni

Frecvenţa evenimentelor în care Klaus Iohannis iese din tiparele unor protocoale a devenit deja îngrijorătoare. Cele trei momente la care ne-am referit mai sus s-au derulat în doar 12 zile şi, în opinia noastră, deciziile luate de Klaus Iohannis denotă grave erori şi abateri de la responsabilităţile sale prezidenţiale! Că este sau nu vorba despre consilieri nepricepuţi, nu are nici o importanţă, căci alegerea acestora este tot un atribut exclusiv prezidenţial, deci şi responsabilitatea numirii lor! Deasupra oricăror decizii prezidenţiale, o notă proastă vine mai ales pentru folosirea şi implicarea soţiei sale în acţiuni la care nu are ce căuta. O iubi-o, i-o plăcea mult s-o aibă în preajmă - e de înţeles -, dar conducerea statului presupune şi anumite privaţiuni, la fel ca acelea ale soldaţilor români din teatrele de război. Ce crede domnul Iohannis, că militarii din Afganistan n-ar vrea să aibă alături soţiile sau iubitele lor? Ar vrea, dar cum le-ar sta?
-------------------------------------------------------
[1]