Aspecte despre Coronavirus - Emil Ştefan Ghibu - Anders Tegnell, Suedia

Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell este, omul care a provocat comentarii în toată lumea din cauza modului în care a acționat în această criză. Este expert care a lucrat împotriva Ebola în Zair și împotriva epidemiilor în Laos. A învățat cum influențează o pandemie societatea și cum trebuie acționat ca să se limiteze consecințele. Timp de 20 de ani a participat alături de virusologi din toate țările pentru a pune la punct un plan de acțiune în caz de pandemie. Acest plan prevedea măsuri graduale în funcție de condițiile locale și de modul în care evoluează epidemia. Specialiștii au tras niște concluzii clare bazate pe experiență:
- toate epidemiile provoacă pierderi omenești, cu precădere printre persoanele cu imunitate scăzută;
- nicio epidemie nu se încheie fără o imunizare de masă;
- măsurile trebuie luate gradual în funcție de situația locală și evoluția epidemiei;
- nu se poate lupta eficient fără colaborarea benevolă şi conştientă a oamenilor obținută prin informarea corecta și evitarea provocării de panică;
- măsurile represive, gen carantina, au efect negativ atât asupra oamenilor cât și asupra situației economice și trebuie evitate!

André Tegnell a recunoscut că a rămas surprins să constate că specialiștii nu au fost luați în considerare și politicienii au stabilit măsurile ce trebuie aplicate. Așa s-a trezit ca doar el a urmat recomandările la care s-a lucrat timp de 20 de ani iar politicienii suedezi i-au acordat toată încrederea. S-a ajuns la situația în care au apărut atacuri atât din interior cât și din exterior și a fost supus la presiuni uriașe pentru a urma exemplul celorlalte țări. S-a mers până la ameninţarea cu moartea pentru el și familia lui și a cerut protecția poliției. Dar nu a cedat! De ce?

Anders Tegnell a înțeles că epidemia este gravă dar nu în măsura în care să impună măsuri severe. A analizat cu calm evoluția, a văzut că persoanele vulnerabile sunt cele în vârstă, cu boli multiple și instituționalizate și a luat măsuri pentru a micșorarea consecințele. El a explicat că numărul mare de decese din primele trei luni s-a datorat unor deficiențe cumulate în ani de zile în care statul nu a dat atenție acestui sector. Personal puțin, slab pregătit și insuficient dotat. Aceste deficiențe au fost remediate rapid dar au provocat multe decese. Nu doar Suedia a fost în această situație cu casele de bătrâni dar ea a fost arătată cu degetul pentru a se crea presiune pe decidenți.
Tegnell a explicat că nu era normal să se ia măsuri pentru întreaga populație pentru o problemă punctuală și de acea nu a impus regul ci a venit doar cu recomandări: distanțarea socială, igiena riguroasă și evitarea grupurilor mai mari de 50 de persoane, munca de acasă, izolarea la domiciliu dacă ai simptome.

Masca nu a considerat-o necesară deoarece ea nu protejază omul sănătos, nu poate fi folosită corect și devine focar de infecție. Carantina nici nu a intrat în discuție deoarece ea ar fi provocat mai multe victime prin scăderea imunității, prin provoacarea de boli psihice și frustrare, și ar fi dus la oprirea activităților economice, cu efecte grave pe termen lung.

Anders Tegnell a ales să ceară colaborarea conștientă a populație pe care a informat-o zilnic, cu calm, despre evoluția epidemiei. Niciodată nu s-a făcut referire la “virusul ucigaș”, la moartea în chinuri prin sufocare sau la sechele care îți fac restul vieții un chin. Din contra, toate intervențiile au fost pentru crearea unui climat de încredere, calm și siguranță. Viața a continuat să se desfășoare normal. Copiii au mers la grădinițe și la școlă, restaurantele și barurile au rămas deschise, mijloacele de transport au funcționat normal, magazinele au funcționat normal, lumea a mers la serviciu. Nimeni nu a fost amenințat, nimeni nu a fost considerat criminal în serie. Nici nu s-a pus problema ca asimptomatici să fie internați. Ba mai mult, la formele ușoare și medii nu a fost considerată necesară internarea.

S-a mers pe un număr mare de teste pentru a vedea gradul de infectare și numărul de îmbolnăviri. S-a ajuns repede la stabilirea unui tratament corect și mortalitatea a scăzut rapid de la 34% în luna martie și aprilie la 4% în iunie iar acum este sub 0,1%. Numărul total al celor ajunși la ATI este de 2.400 în 5 luni iar de peste 10 zile nu se mai internează nimeni la ATI cu simptome de covid!

Politica lui Tegnell, a dat roade, Suedia este o ţară din Europa în care epidemia se stinge treptat[1]., o ţară care a transmis celor în vârstă că nu mai este necesar să se izoleze[2]
Toate aceste măsuri au făcut ca în Suedia viața să se desfășoare aproape de normal, fapt apreciat de suedezi care îl consideră de Anders Tegnell un erou.

Ana Hrisa Ionescu - Intrebări adresate lui Raed Arafat, Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila[3]:

- De ce sunt impuse măştile dacă nu există nici un studiu ştiinţific oficial din care să rezulte că purtarea acestora ar preveni la răspândirea noului coronavirus?
- De ce sunt impuse măştile dacă - oficial, după cum scriu scriu producătorii pe etichete şi precizează Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului - acestea nu protejeaza împotriva virusurilor? Pe scurt, care este tipul de mască omologată oficial care ar proteja împotriva noului coronavirusului?
- De ce nu se face diferenta clară între maştile chirurgicale şi măştile „medicinale” existente în faramacii îi comert? Măştile chirurgicale (minim 10 euro) sunt concepute ca bio-respirabile şi nu există pe piaţă, ele fiind distribuite direct în spitale, iar timp ce masca „medicinală” (0.50 euro) nu are filtre bio-respirabile?
- De ce nu se spune că nici măştile chirurgicale nu protejează împotriva virusurilor, ele fiind concepute pentru a împiedica secreţiile umane pentru mediul septic necesar intervenţiilor medicale?
- De ce suntem diagnosticaţi ca şi purtatori ai noului coronavirus dacă testele pot fi oficial fals-pozitive în procent de minim 30% (aşa declară producătorul). Tot producătorul testelor recomandă oficial că aceste teste să nu fie folosite pentru diagnosticare deoarece identifică toate coronavirusurile şi nu se ştie dacă printre acestea există şi SARS-Cov-2, deci poţi fi greşit diagnosticat cu Covid-19?
- De ce la diagnosticare se face doar un test, iar dupa „tratament” se fac două  teste obligatoriu? De ce nu este permis încă un test la diagnosticare?
- De ce copiii sunt obligaţi să poarte masca dacă s-a dovedit oficial că nu există mortalitate la copii, iar procentul de infectare a acestora este extrem de mic?
- De ce copii sunt obligaţi să poarte măşti „medicinale” (comerciale) şi nu alte tipuri de măşti (confecţionate în casa sau eşarfe) dacă nu există în nici un act normativ oficial tipul de mască omologată?
- Cum poate un asimptomatic să transmită noul coronavirus dacă acesta nu strănută şi nu tuşeşte, deşi chiar O.M.S. a declarat oficial, că asimptomaticul nu transmite boala sau o transmite în procent nesemnificativ, deoarece coronavirusul nou se transmite numai prin strănut, tuse şi rinoree, iar asimptomaticul nu tuşeşte, nu strănută etc?
- De ce a fost declarată oficial pandemie deşi - conform protocolului oficial O.M.S. - o pandemie se declara numai după ce 1% din populatia globului a fost infectata? Ca o paranteză, în România nu a fost niciodată pandemie şi nici măcar epidemie declarată oficial.
- Cum poate un vaccin A.D.N. să fie eficient la un virus (gripă, viroză) sau coronavirus dacă certificat oficial că orice virus/coronavirus este A.R.N.?
- Cum poate o persoană nevaccinată să contamineze o persoană vacinată ă? (întrebare cu dedicatie specuială pentru Arafat si Tataru). Deci, care mai e logica vaccinului?
-  Ce studiu oficial susţine că virusul este mai agresiv noaptea? Nu am găsit nimic în acest sens...
- Ce studiu oficial susţine ca bisericile, teatrele şi locurile de joacă pentru copii sunt încadrate în zona zero de risc ca şi pericol de contaminare? Nu a existat nici un focar în acest sens.
- Cum vă explicati că nu a existat nici un focar în hypermarkete şi puşcării (unde nu există distanta fizică obligatorie) in timp ce bisericile (cu distanţă fizicăa maximă) sunt încadrate la pericol maxim de contaminare?
- De ce România foloseste ventilatoarele dacă - oficial - acestea au fost ineficiente (S.U.A., Franta, Italia etc), mai mult, peste 95% „ventilaţi” la ATI au decedat în timp ce ţările care au renunţat la ventilatoare au rata de mortalitate la ATI de doar 40%?
- De ce sunt obligaţi copiii să poarte mască în timpul orelor dacă există deja distanţa fizică în sălile de clasaă (doar un elev în banca şi separeuri din material plastic (nu PEPSIglas - n.r.) ? Doar in România şi Spania masca este obligatorie în timpulorelor de curs.
- De ce România este unica ţara din lume care face internări forţate, deşi s-a dovedit că acest lucru nu a contribuit la combaterea răspândirii noului coronavirus?
-.De ce tarile care nu au impus obligatoriu purtarea măstilor au rate de „infectare” mai mici sau mult mai mici (exemplu Suedia) decât ţările care au impus purtarea obligatorie a maştilor?

Notă
- Spitalul „Karolinska” din Stockholm este cel mai mare spital din Europa şi, spre diferenţă de spitalele din România, pacienţii sunt trataţi corect, politicos şi gratuit (vedeţi filmul comentat în limba română)[4].
- Contrar oricărei raţiuni, pentru a da viaţă recomandărilor Noii Ordini Mondiale, Adrian Streinu Cercel a propus izolarea discriminatorie, la domiciliu a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani pentru trei luni și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor[5]. De ce nu, începând cu 64 ani, vârsta lui ? De ce nu, internarea vârstnicilor în lagăre de exterminare şi asasinarea lor… prin netratarea medicală? Ar fi mai eficient, dar se pare că deocamdată nu a sosit momentul. Nu vă faceţi însă speranţe, pentru că :
- Un membru U.S.R. a cerut oficial ca cei care vor refuza vaccinul… să fie exterminaţi. - - Între două navete la nevastă ori între două excursii externe, Preşedintele României citeşte discursuri după prompter;
- Prim-ministrul României face sindrofii guvernamentale… - cu şi fără mască - şi alcool în aerul respirat, fără măriri de pensii sau salarii;
- Ministreasa de la (ne)Educaţie şi (ne)Cercetare analfabetizează învăţământul prin on-lin-izare, prin televizoare în case fără curent electric şi prin separări cu PEPSI-glas, dar înlocuieşte oamenii de ştiinţă cu incompetenţi;
- Ministrul finanţelor tace şi face… împrumuturi de miliarde fără a da seama unde se scurg;
- Consiliul Naţional Contra Discriminării  tace!... ocupat fiind cu ce întâmplă la cimitirul de la Valea Uzului… sau de  promovate de U.D.M.R.
Priviţi în jur şi mizeriile din România vi se vor părea mici pe lângă ce va urma. În Elveţia este pe cale de a fi aplicată aşa numita „Medicină de război”, urmând ca : „[…] în  caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară”[6]. Iohannis, Orban, Tătaru, Rafila, Arafat… acompaniaţi de sunetele PEPSIglasului Anisiei scoase de televizoarele din casele fără curent electric, de abia aşteptă.
La polul opus se situează Anders Tegnell - epidemiologul șef al Suediei care nu crede în eficiența măștii şi afirmă că aceasta „Dă un fals sentiment de siguranță”[7].
----------------------------------