Bustul lui Eminescu, decapitat
„La Hliboca, în Ucraina, Eminescu a fost decapitat"

„Ce n-au reuşit Pleşu şi Manolescu (şi Patapievici - n.r.) la Bucureşti au îndeplinit ucrainenii: Eminescu decapitat la Hliboca, Raionul Adâncata-Cernăuţi, din Bucovina ocupată" (Ziaristii online)[1]  Să fie o simplă coincidenţă că tot prin acele locuri s-a comis, în 1940, masacrul de la Fântâna Albă? Pe atunci asasinii erau grănicerii sovietici. Acum?... (Redacţia ART-EMIS)

14.06.2013. În orăşelul Hliboca din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a fost vandalizat bustul Poetului, care urma să fie dezvelit din iniţiativa şi cu sprijinul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuţi, Consiliului Raional Hliboca, românilor de bună credinţă, în ziua de sâmbătă, 15.06.2013, la ora 12:00.

Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei: bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).

Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, a declarat că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu: „Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, nota red.) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului".

Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiativa Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu". Nicolae Șapcă a subliniat că proiectul s-a bucurat și de sprijinul autorităților, care au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzeului Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare. Tot el a ținut să sublinieze că ceremonia dedicată comemorării a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc, indiferent de circumstanțe.

Reacția guvernatorului de Cernăuți în urma vandalizării bustului lui Eminescu

Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Mihailo Papiev, condamnă incidentul petrecut în noaptea de 13 spre 14 iunie la Hliboca, unde bustul poetului Mihai Eminescu a fost vandalizat cu doar o zi înainte de a fi dezvelit în mod oficial de către Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți. Papiev califică acest incident ca fiind unul extrem de rușinos și subliniază că anumite forțe politice doresc să perturbe situația social-politică din Nordul Bucovinei și, în cele din urmă, să împiediceEminesc, Hliboca, Ucraina integrarea europeană a Ucrainei: „Știu foarte bine cine și de ce a făcut acest lucru. Înțeleg, de asemenea, de ce s-a întâmplat așa ceva tocmai acum, după discuțiile destul de constructive cu partenerii noștri români, francezi și germani, din cadrul Dialogului Bucovinean, desfășurat la Suceava și în Germania. Aceste acțiuni au loc în contextul întâlnirilor de succes ale președintelui Viktor Ianukovici de la summitul din Bratislava, unde au existat semnale clare că europenii ne așteaptă în U.E.. Iar noi vom fi, totuși, în U.E.. Acest lucru nu convine liderilor anumitor forțe politice ale țării și din vecinătatea apropiată, ei doar vorbesc despre integrarea europeană, însă încearcă să perturbe acest proces complex. Și fac acest lucru tocmai acum, în ajunul vizitei la Cernăuți a unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe al României [...]Condamn ferm actul de vandalism politic și fac apel la organele de aplicare a legii să investigheze incidentul, cât mai curând posibil și să pedepsească pe cei responsabili. Solicit, de asemenea, să se efectueze toate lucrările de remediere, astfel încât bustul marelui poet și cernăuțean Eminescu să fie dezvelit mâine, 15 iunie, așa cum a fost planificat inițiat" - a declarat Mihailo Papiev, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Capul lui Eminescu, găsit într-un lac din Hliboca

Capul bustului poetului Mihai Eminescu din Hliboca (Adâncata), vandalizat în noaptea de 13 spre 14 iunie, a fost găsit de poliția ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca (Trestiana), raionul Hliboca. Bustul a fost realizat la inițiativa Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu" din Cernăuți, cu sprijinul financiar al românilor din regiune.

„Am fost sunat de către reprezentanții administrației și m-am deplasat la secția de poliție din Hliboca, pentru a mă convinge că este vorba, într-adevăr, despre capul lui Eminescu. M-am convins că așa este. Urmează ca în viitorul apropiat să-l montăm la loc, pentru că piesa pusă temporar nu este dintr-un material rezistent, în timp ce varianta originală este realizată din marmură" (Nicolae Șapcă). Poliția continuă cercetările, pentru identificarea celor care au vandalizat monumentul.[2]

Bustul vandalizat al lui Eminescu de la Hliboca a fost refăcut temporar

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei Bustul vandalizat al poetului Mihai Eminescu de la Hliboca (Adâncata) a fost refăcut temporar. Totodată, au fost luate măsuri necesare pentru paza monumentului. (Iurie Levcic, Cernăuți).

Bucureștiul reacționează în legătură cu vandalizarea bustului lui Eminescu la Hliboca

Bustul lui Mihai Eminescu, ce urma să fie inaugurat sâmbătă, în regiunea Cernăuți, la comemorarea a 124 de ani de la trecerea în neființă a poetului, a fost decapitat în noaptea de joi spre vineri. Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu consternare despre vandalizarea la Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, a bustului lui Mihai Eminescu, care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la inițiativa Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu" din regiune.
La instrucțiunile MAE, Consulatul General al României a solicitat în scris Administrației de Stat Cernăuți efectuarea de urgență a demersurilor necesare pentru identificarea făptașilor actului de vandalism, precum și informarea Consulatului asupra rezultatelor anchetei.[3]

Sursa: Euromedia Bucovina[4]
Foto - Nicolae Șapcă
Grafica - Ion Măldărescu
-------------------------------------------------------

[1]http://www.ziaristionline.ro/2013/06/14/ce-n-au-reusit-plesu-si-manolescu-la-bucuresti-au-indeplinit-ucrainenii-eminescu-decapitat-la-hliboca-raionul-adancata-cernauti-din-bucovina-ocupata/#sthash.nEUHC5cm.dpuf

[2] TOCpress

[3]http://www.mediafax.ro/cultura-media/bustul-lui-eminescu-ce-urma-sa-fie-inaugurat-in-regiunea-cernauti-decapitat-mae-e-consternat-10971435

http://euromedia-ucraina.blogspot.ro/2013/06/la-hliboca-fost-decapitat-eminescu.html

[4] http://euromedia-ucraina.blogspot.ro/2013/06/la-hliboca-fost-decapitat-eminescu.html