Supremația dreptului Uniunii Europene în fața dreptului național - trebuie sa ne apucăm de analiză pentru că Curtea de Justiție a Uniunii Europene (C.J.U.E.) a început să își facă de cap, sfidând instituțiile statelor naționale.
La 22 februarie 2022 Curtea de Justiție a Uniunii Europene iar a aruncat la gunoi deciziile Curții Constituționale a României (C.C.R.).
Binențeles, tot într-o cauză care viza mult discutata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (și implicit lupta politică din România pe ciolanul numit justiție).
Ce a zis C.J.U.E.?
Pe intelesul tuturor, că judecatorii din România pot să ignore ce a zis Curtea Constituțională a României (C.C.R.) printr-o decizie și chiar dacă a zis că legea este în conformitate cu Constituția României, judecătorii români pot sa aplice dreptul U.E. și să ignore ce a zis C.C.R. Mai, pe scurt, C.C.R. nu mai conteaza.
Partea din Constituția României cu rolul C.C.R. și obligativitatea deciziilor ei, la fel. Se poate crea haos în justiția română pentru că judecătorii pot să zică, la rândul lor, că știu ei mai bine decât C.C.R. cum stă treaba și dau o interpretare după cum le convine conjunctura, după cum le place sau nu dreptului uniunii europene.
Și mai pe scurt: uitați de Constituția României! Uitați de securitate juridică și de ordine de drept![1] Au rămas doar amintiri.
Cum se duce în derizoriu o decizie importantă, ca de exemplu ce judecător va reprezenta România la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.)? Canalizezi atenția pe prostii care nu au nicio conexiune cu subiectul.
Nu am avut timp nici să analizez ce e cu procedura de desemnare de către România a judecătorilor la C.E.D.O., nici ce judecători au fost propuși, ce este cu ei, cine a fost ales și ce background au, însă, văzând articolul din portalul „G4Media”[2], e clar ca unora nu le convine ceva, pentru că nu de judecătorii propuși vorbesc, ci de bălării, canalizand atenția pe ce este neimportant. Care va să zică, important era că a condus Laura Vicol (de profesie avocat) sedința, nu cine sunt judecătorii respectivi.
Infractor sau nu, orice cetatean are dreptul la aparare si sa fie reprezentat de un avocat.