Nu de mult, când cu gripa porcină, mă întrebam dacă mai sunt și alte  gripe de venit, că după vaca nebună, după gripa aviară, după ce ne-am distrus mii de vaci, zeci de mii de găini, veniseră la rând și porcii pentru că se apropia Crăciunul și ce să facă vecinii și partenerii noștri cu atâta carne de porc dacă românii, îndărătnici cum îi știe toată lumea, în loc să importe carne, că marile lor ferme din țară fuseseră de mult lichidate, se încăpățânau să cumpere din gospodăriile țărănești, pentru că țăranii, ca țăranii, de, ce pretenție să ai de la ei, în loc să cumpere și ei în mod civilizat carne de porc frumos ambalată, spălată și curățată de orice impurități inclusiv de gust de la supermarketul Carrefour, sau Lidl, sau Kaufland, sau Auchan, sau Penny, sau Mega Image, sau Metro, sau Cora, sau Shop $ Go, sau Profi (mai e vreunul?), ei, nu și nu, rămăseseră tot la practicile lor țărănești, învechite și depășite, adică la cocina din fundul curții unde-și  creșteau 2-3 porci ai lor pe care să-i taie de Crăciun, să aibă carne nu numai pentru ei, dar și pentru rudele și cunoscuții de la oraș. Era clar că trebuiau luate măsuri urgente, pentru ai aduce și pe ei în lumea civilizată, progresistă și democratică.

Și a venit gripa porcină, le-au intrat țăranilor organele sanitar-veterinare în ogrăzi și le-au omorât porcii. Le-au dat și câțiva bani în schimb cu indicația să se ducă la magazine și să-și cumpere de acolo carne pentru Crăciun. Doar pentru ei. Să lase rudele și prietenii de la oraș, că știu și ei să-și cumpere ce le trebuie de sărbători și au bani mai mulți decât ei.

Gata, a trecut Crăciunul și s-a eradicat gripa porcină. Nu mai e. Porcii care au scăpat de hingherii veterinari s-au făcut bine datorită grijii cu care veghează întotdeauna autoritățile sanitare europene asupra sănătății populației globalizate și a vigilenței hotărâte și prompte a autorităților naționale, întotdeauna preocupate de binele poporului care le-au ales. Deci, cum spuneam, pe vremea gripei porcine mă întrebam cam ce alte gripe mai au de venit ca să dea peste noi. Ei bine, uite, că a sosit și răspunsul: gripa umană. Aoleo!, și or să urmeze acum sacrificări în masă, așa cum s-a întâmplat la celelalte gripe? Nu, în nici uncaz. Păi, dacă sacrificăm pacienții cine o să mai cumpere vaccinurile antigripale? Nu, nu, doamne, ce gânduri criminale, ce prostie! Ia, să vedem. Câte vaccinuri s-au cumpărat până acum? Doar 2 milioane? Păi, guvernul ce face? Doarme? Așa-i pasă lui de alegători, de poporul care i-a pus frâiele în mână ca să-l ducă spre alte și alte cuceriri ale civilizației, ale prosperității și ale democrației? Dar ziarele ce fac? Dar televiziunile? Ele nu văd că vaccinurile cumpărate sunt insuficiente. Vor știri senzaționale, cutremurătoare, dramatice, păi, ce dramatism mai mare că poate muri lumea de gripă mai vor. Uite!: au murit, până acum 48 sau 49 de oameni din cauza gripei. Lasă, că întotdeauna, primăvara și toamna mor câteva sute de bătrâni sau copii de gripă, acum problema e groasă de tot, acum pot muri mai mulți, poate izbucni o epidemie, o pandemie, ca în America Latină când conchistadorii le-au adus băștinașilor gripa europeană la schimb cu sifilisul indian. Ați văzut câți au murit atunci? Mii, milioane. Să nu se joace nimeni cu focul că se arde.

Dumneavoastră v-ați vaccinat de gripă? Nu? N-ați găsit nici la policlinici, nici în farmacii fiolele cu vaccin? Faceți scandal să mai aducă! Ce mai așteptați? Cine nu plânge nu suge. Ziceți că știți dumneavoastră pe cineva care s-a vaccinat și tot s-a îmbolnăvit? De unde a luat vaccinul? Ce firmă l-a produs? A, păi, vedeți!? Dacă nu cumpără de unde trebuie și de la producătorii de încredere, a cui e vina?

Haideți, e deja februarie și vin gripele de primăvară, bat deja la ușă, iar noi ne tot chinuim cu gripa asta prăpădită de toamnă. Da, poate că aveți dreptate, trebuia ca gripa de toamnă să înceapă prin noiembrie, nu în ianuarie. Dar în noiembrie aveam încă treabă cu gripa porcină. Ce vreți? Nu le putem face și noi pe toate deodată. Aveți răbdare, vor urma altele.

Grafica - I.M.