Acum nu auzim decât despre criza din Ucraina, despre sancțiunile anti-ruse, despre petrol, gaze... Dar înțelegeți ce înseamnă această criză pentru Africa? Rusia ne livrează grâu și porumb. Toată logistica trece prin Marea Neagră. Iar lumea africană a încremenit de groază pentru ceea ce se întâmplă. De groază pentru acțiunile Statelor Unite și ale Uniunii Europene.

Nu-i puteți păcăli pe africani cu povești despre democrație. Astea sunt basmele voastre pentru consum intern. Majoritatea elitei africane s-a format în Uniunea Sovietică - medici, ingineri, piloți, profesori, oameni de știință. Rușii au fost singurii europeni care au decolonizat Africa. Și Africa nu uită acest lucru. La fel cum Africa nu uită atrocitățile europene.

Dacă ați observat, țările africane nu au susținut rezoluția ONU care condamnă Rusia. Și niciodată nu vor susține nici un fel de rezoluții împotriva Rusiei. Acest lucru este încris în subconștientul fiecărui african: Rusia face bine, indiferent ce credeți voi despre ea. Este o constantă. Toată Africa urmărește Republica Cetrafricană și Mali. Ceea ce nu au reușit să facă europenii în decenii, rușii au făcut într-un an.

În locul Republicii Centrafricane erau grupări de bandiți, acum acolo este un stat adevărat. Stiu că în sală sunt diplomați, angajați ai MAE. Mă adresez vouă, diplomației franceze: căutați soluții la problema dumneavoastră cât mai repede posibil, pentru că, dacă peste o lună acest conflict nu se încheie, Africa va răbufni.

Pentru voi problemele energetice sunt primordiale. În cel mai rău caz, veți avea mai puțină căldură și mai puține mașini, dar pentru Africa va fi foamete! Ascultați ce vă spun, o criză în Africa va atrage după sine distrugerea Europei.

Treziți-vă, căutați soluții diplomatice. Și nu uitați că țări precum India, China, Japonia, susțin Rusia. Continentul Africa susține Rusia.

Nu vreau să vorbesc despre democrație și nu mă veți calma pe mine, un african, cu povești despre nefericita Ucraină și cu apeluri la umanitate. Democrația voastră este treaba voastră. Nu trebuie să ne impuneți nouă ideile voastre despre cum trebuie să trăim noi, africanii.

Încă o dată! Căutați compromisuri, lăsați diplomații să muncească. Timpul este împotriva voastră. Aveți 30 de zile. Treizeci! Nu mai mult!.

Notă - Lionel Zinsou este economist, fost prim-ministru al Republicii Benin. Din 2008 până în 2015, a ocupat funcția de director executiv și președinte al „PAI Partners”, înainte de care a lucrat timp de 11 ani la „Rothschild & Co”, ca șef al „Global Consumer Goods” și șef pentru Africa Orientul Mijlociu. Lionel este implicat activ în munca comunitară, fiind președinte al Fundației de l'École Normale Supérieure, al Fundației „Terra Nova”, precum și director al Fundației „Ashinaga” (Tokyo), al Fundației „Sanofi Espoir” și al Fundației „Zinsou”[1].

-------------------------------------