Două subiecte apărute în media on line, m-au determinat să le abordez, pentru că reacțiile multora par prea „pornite”, taxând mai mult efectul, nu cauza.

De Ziua Marinei

Cred că deja nu e român să nu cunoască incidentul de la Constanța de la Ziua Marinei, cu închiderea microfonului Arhiepiscopului Tomisului. Cei care iubesc necondiționat Biserica și pe reprezentanții ei s-au grăbit să catalogheze incidentul drept o blasfemie.  Cei care iubesc Biserica sau pe Dumnezeu dar mai puțin pe unii reprezentanți ai ei, cu cât mai puțin cu cât sunt și controversați sau prea versați în activități laice, se abțin.

Cei care nu sunt duși de prea multe ori la biserică și văd în preoțime doar o altă clică pusă pe înavuțire, minciună și furt, cot la cot cu politicienii, consideră că e foarte bine și că așa merita „derbedeul” că oricum vorbise prea mult și monopoliza activitatea.

După eveniment, jenant de altfel, care,  dacă ținem cont de mulțimea prezentă venită să asiste, poate unii  la slujbă, alții la defilare alții la discursurile politice și promisiuni, a fost o lipsă de respect față de populație mai mult decât față de „jucători”,  au urmat explicații, scuze, comentarii. Statul Major al Forțelor Navale a exprimat scuze dând vina pe „erori de comunicare” și faptul că „s-a crezut” că slujba a luat sfârșit, maestrul de ceremonii neavând „contact vizual” cu soborul de preoți. Unii ar putea spune că „nu au avut ochi” pentru cler. 

I.P.S. Teodosie s-a simțit lezat. Unii au spus că de fapt nu a fost vorba de nicio greșeală, că un alt „sfânt”,  prezent la tribună, a decis și a ordonat, plictisindu-se, sau doar pentru că nu avea o cultură prea „ortodoxă”, scurtarea momentului. Oricare ar fi adevărul, dar mai ales luând în calcul motivul oferit chiar de organizatori, aceștia sunt primii vinovați, fie că nu au avut un control eficient, fie că au răspuns unor ordine politice ducând astfel din nou Armata și Biserica în zona mizeriilor cotidiene.

Dacă ar fi justificat incidentul prin aceea că a căzut microfonul și ar fi durat prea mult înlocuirea, mai ziceam,  dar să spui că nu ai sesizat că acesta nu mai funcționa în zilele în care sistemele radio sunt monitorizate de la zeci de km și depistate în câteva secunde defecțiunile, în plină eră Bayraktar,  este o palmă uriașă la adresa Armatei.

Mie îmi vine greu să cred că a fost așa, iar dacă a fost așa, înseamnă că cineva, cel puțin o persoană, nu tehnica se face vinovată de lipsă de profesionalism, diletantism, miserupism. Orice altă abordare, legată de persoana văduvită de microfon, gen „așa îi trebuie”, chiar dacă ar avea o urmă de realism, nu trebuie luată în calcul, aici discutăm despre fapte,  despre imaginea celor două instituții, nu a participanților, despre instituții, nu indivizi și este păcat că din cauza unor indivizi, indiferent de rangul, gradul și poziția lor, Instituția Armatei s-a făcut de râs, oricare ar fi fost cauza.

Ministrul și campionul

Tot despre imagine e vorba și în al doilea subiect, dar despre imaginea unei persoane. Este vorba de campionul european și mondial la 100 m liber, David Popovici, recodman mondial, pe care  mai toată lumea îl apreciază atât pentru performanțele sale. Numai că iată acuma, după ce a bătut și recordul mondial de juniori la 100 m, cineva, „bine intenționat”,  a adus în discuție o declarație a sportivului, în care acesta spunea că s-a vaccinat, fără a explica contextul și cum s-a ajuns la acest subiect.

Pentru a lămuri aspectele, menționez că afirmația a fost făcută nu din proprie inițiativă, că fiind întrebat/împins de ministrul Câmpeanu, care a ținut să facă campanie de vaccinare. Iată cum s-a întâmplat:
„Reporter : Cum ai vrea tu să înceapă școala, dacă ai temeri și ce le-ai spune și colegilor tăi.
Ministrul Câmpeanu: Poate le spui și dacă te-ai vaccinat.
David Popovici : Eu m-am vaccinat, da, vă recomand tuturor să faceți asta... cred că din 13 septembrie când va  începe școala sper să reușim să fim toți  fizic, dar de altfel să fie și într-un mediu sigur, pentru că altfel va trebui să recurgem la metoda on line...”.

După cum se vede, David Popovici nu avea niciun gând să facă propagandă vaccinării, el s-a vaccinat pentru că altfel nu ar fi putut merge la sală să se antreneze sau să participe la competiții, așa cum Djokovic nu a putut participa la turneele de tenis, deci a fost mai mult forțat și a recomandat și altora probabil în  acelasi scop. Se vede de altfel, din mimica lui când a fost întrebat de către Cîmpeanu, că l-a deranjat subiectul, a dat din mâini a lehamite, dar a trebuit să răspundă la întrebare. Așadar dacă cineva trebuie condamnat,  acesta e ministrul Cîmpeanu care a introdus subiectul, devenind reporter.  

Nimic nou sub soare, doar noi uităm.

Aranjament grafic - I.M.
-----------------------------------------
Surse: