Declar sincer că sunt un admirator al inteligenței evreilor. Vă confiez că, în tinerețe, am fost un apărător al evreilor. Citez din cartea mea „Atacul corbilor”: „Da! Am dovezi că am fost un protector al evreilor. Dacă veţi citi autograful scris pentru mine de Şef Rabinul Rosen Moses, preşedintele Comunităţii evreilor din România, pe cartea „Primejdii, încercări, miracole” - cu subtitlul „Povestea vieţii Şef Rabinului dr. Rosen Moses”, pe care am primit-o în dar, înmânată personal de autor la teatrul din Oradea, în 09.07.1991, veţi constata că am fost un prieten al evreilor. Eminenţa Sa a făcut o vizită la Comunitatea Evreilor, iar la Teatrul de Stat a fost pregătit un spectacol specific, ce a emoţionat auditoriul, şi chiar noi neevreii ne-am trezit cântând Imnul naţional al statului Israel, alături de corul sinagogii. Culmea! Despre melodia numită „Hatikva”, se spune că la origini are un cântec popular românesc. Atunci, în iulie 1991 i-am organizat protecţia antiteroristă, deschisă, alături de Eminenţa Sa, când mi-a oferit cartea şi mi-a urat în scris, multe fapte bune şi bucurii[1]. Dar, Eminența Sa, mă cunoștea dinainte de 1989.

Am citit multe cărți despre evrei, inclusiv din Tora și Talmud, și zic că le știu mentalitatea, inteligența, dar și calitatea umană, i-am cunoscut și prin contact direct;  am organizat protecția antiteroristă unor mari personalități, cum ar fi Moshe Dayan, Itzak Rafael și a altor evrei de seamă. De un lucru să fiți siguri, ei nu pot fi induși în eroare, te simt imediat dacă le ești loial cu adevărat, dacă pot avea încredere în tine, sau ești fariseu și simulezi prietenia cu gesturi teatrale.

Am făcut această trimitere la trecut pentru că, afirmația: „cât este de important să nu fie uitate ororile trecutului, dar, mai ales, ca prin educaţie să fie combătute pornirile xenofobe, rasiste şi antisemite”, enunț rostit de Klaus Johannis, cu ocazia decorării unor venerabili supravieţuitori ai Holocaustului, din gura unui etnic german sună nepotrivit. Acestora li s-a decernat Ordinul Național pentru Serviciu Credincios în grad de cavaler. La fel de neavenit momentului este avertizarea clasei politice la putere, că „încearcă acapararea discreționară a puterii care poate avea efecte grave”. Fiți siguri că cei afectați de holocaust, rămași în viață, prezenți la Cotroceni, nu au uitat etnia celor care comis crimele împotriva unei comunități cu origini semite, sau din ordinul cui!

Credeți dumneavoastră că evreii prezenți la comemorarea Zilei Holocaustului, s-au simțit confortabil când fostul Führer al Forumului Democrat German din România, succesoarea organizației naziste „Deutsche Volksgruppe in Rumänien”, le-au acordat decorațiile? (sentinţa civilă nr. 2790 din 28 mai 2007, la dosar nr. 1672/ 306/2007). Vă spun aproape sigur, că memoria lor, mai vizualiza imaginile din  lagărele naziste de la Birkenau sau Auschwitz. Dar decența lor, buna creștere și toleranța i-au determinat să accepte decorațiile, deși intuiau, în sinea lor, că cel ce le acordă, face o acțiune de PR, în folos propriu. Recunosc, și eu cred la fel. Era o acțiune de campanie electorală și pot să o probez fără posibilitatea de tăgadă. Halucinantele afirmații, la un eveniment trist, ce presupune decență, sobrietate, și solemnitate, discursul politic trebuia exclus. Îl citez pe președinte: „Schimbând legi și capturând legi una câte una, s-a consolidat regimul nazist. Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene - cum zic ei - și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept « abuzivă » și « trufașă ». După cei arătați acum cu degetul, ar urma alții. Și tot așa, până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului”.

Asemenea declamații vizează irealul! Aici nu e vorba doar de fake news, ci de devieri de comportament, ură viscerală, sau poate chiar de o trădare a românilor! De fapt în ultimele luni, sunt prezente ieșiri grave, ale lui Klaus Johannis, manifestări inadecvate, unele vădit partizane. Cum poți susține, că puterea politică actuală din României, a „consolidat regimul nazist”? Iar Uniunea Europeană îi acordat României președinția! Sau, să acuzi Jandarmeria română, că „gazează populația pașnică”, și să ordoni acțiune penală împotriva lor! Când tu, în geacă roșie, cu altă ocazie, incitai  la anarhie! Psihologii ar putea da un răspuns. Din studiul subconștientului uman, rezultă că miliarde de informații sunt captate și stocate, independent de memoria conștientă; cercetătorii susțin că unele reprezentări, fapte, întâmplări, datorită unor stimuli pot fi revelate în conștient. Enunțurile unor orori viscerale, ca: nazism, gazare, exterminare, cu semnificație malefică, pot fi prezente la un individ tarat, dar nu sunt permise unui președinte!

Cum se poate explica refuzul numirii unui ambasador român în statul Israel? Sabotează relațiile bilaterale!? De ce se opune categoric mutării ambasadei române de la Tel-Aviv la Jerusalem, capitala evreilor de 3000 de ani, de când Solomon, fiul legendarului David a construit Marele Templu!? Îi sfidează pe evrei? De ce a condamnat vizita oficială din 2018 în Israel a premierului român și a președintelui Camerei deputaților, ca fiind „niște înțelegeri secrete cu evreii”, iar ulterior, să solicite liderului P.N.L., să facă o plângere penală premierului pentru infracțiunea de Înaltă trădare! O fi invidie sau ură etnică?! Și, ca o culme a poziției sale negaționiste, față de o persoană cu origini semite, a refuzat numirea în guvernul român, ca viceprim-ministru a lui Ilan Laufer. Acesta a ripostat public și chiar a făcut plângere împotriva discriminării etnice. Citez: Ilan Laufer, a susținut că respingerea sa reprezintă «un nou act de antisemitism» comis de președintele Iohannis, care ar fi demonstrat aceasta atitudine în ultimul an[2].

Poate cineva să ajungă la altă concluzie, decât cea enunțată de Ilan Laufer? Nu cred! Necazul, cum ar zice un român autentic, este altul, că el este președintele României, al românilor, iar asemenea poziții aduc enorme prejudicii, nouă, românilor! Susține și ministrul de finanțe Eugen Teodorovici „Sunt conotații dincolo de granițele acestei țări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internațional, se duce dincolo de granițele acestei țări”. Și ele nu întârzie să apară. 

Deși președintele S.U.A. Donald Trump, îi promisese printr-o scrisoare adresată lui Klaus Johannis, la Summit-ul celor Trei Mări, din 18 septembrie 2018, o întâlnire bilaterală oficială, după poziția sa negaționistă, a refuzat să-l întâlnească; afirmativ, la Adunarea Generală O.N.U. din 27 septembrie 2018, au trecut unul pe lângă celălalt, fără să se salute. Între timp premierul Israelului Bibi Netanyahu vizitase S.U.A., în triumf, sub aplauzele frenetice ale Congresului american. Oamenii politici considerați antisemiți, după standardele lor, sunt persona non grata pentru americani. Nu este exclus ca Johannis să fie inclus pe lista indezirabililor.

Aproape că mi-e frică să-l citez pe analistul politic H.D. Hartmann, care face o incizie fără anestezie, asupra discursului lui Johannis, cu ocazia Zilei Holocaustului[3]., publicată de DC News, în special asupra acuzelor la adresa guvernanților: „… Sunt aceștia dușmanii Europei germane identificați după metodologia lingvistică nazistă de către Iohannis? Nefiind aleasă de către nimeni, această organizație (U.E. - n.n.) își arogă drepturi pe care nu i le-a conferit nimeni. Iohannis pare să accepte ilegitimitatea reală a unei organizații suprastatale, fără legitimitate populară. Este exact visul nazist de dominare a Europei. Folosirea legilor pentru a distruge oamenii condamnați deja de o ideologie (lupta anti-corupție) este identică cu formele aberante ale legilor din Germania lui Hitler. Același principiu și anume că toți sunt criminali, a prevalat atât în cadrul propagandei naziste, cât și în cel al propagandei anti-corupție”. Recunosc, sunt mai puțin documentat decât domnul H.D. Hartmann[4], care face o analiză a holocaustului și a poziției președintelui Johannis, fără partizanat politic, dar sunt de acord cu multe dintre concluziile sale, chiar dacă unele sunt grav acuzatoare.

Am mai scris despre președintele Klaus Johannis, în această revistă, Votul eronat, disonanță cognitivă și recidiva sălii goale[5], când îmi exprimam dezamăgirea că l-am votat, că am fost înșelat de promisiunile sale, dar mai ales, că eu cunoșteam comportamentul corect al etniei germane, dar aici, am fost înșelat! Nedumerit de evoluția controversată a președintelui, din punctul meu de vedere,  m-am consultat cu un psiholog, specialist în analiza discursurilor sale dar și în tehnici de citire a limbajului nonverbal. A râs de mine, atribuindu-mi o naivitate „candidă”.

- Nu realizezi - îmi zice - că e o marionetă plasată în fruntea țării? Sunt „indicii rezonabile”, vorba paraditorilor din Ploiești, din care rezultă clar vehemența împotriva românilor. Numai unul ca tine nu observă cum a fost cocoțat, în fruntea României! Și îmi râde persiflant. Nu am argumente să-l contrazic. Tac și înghit.

Ce îmi mai spune acest amic doct, expert în comportamentul uman!

- Te rog să observi ce diferență de vocabular există între discursurile scrise de alții, citite cu greu, mecanic, și vorbirea lui curentă, cu cel puțin trei clase mai jos, ca valoare a lexicului lingvistic. În unele speech-uri, scrise de alții și traduse din altă limbă, se folosesc cuvinte inexistente limba noastră. De exemplu:„interconectivitate”, folosit savant în discursurile de afară. Nu există în DEx, dar l-a uzitat deseori, deși are corespondent în limba română. Autorul speech-urilor strecoară deseori, cuvinte prețioase, pe care nu le înțelege semantic.

Domnul Johannis este de un nivel lingvistic submediocru, atestat în vorbirea liberă: „femeia aceasta” și „nu știe funcționarea statului”,  „Această doamnă, pur și simplu, nu înțelege cum funcționează statul”, „Curtea Constituțională nu va rezolva problema, Curtea Constituțională nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu este…”. După ce amicul meu psihologul, mi-a mai dat alte exemple, am achiesat concluziei sale: Johannis are probleme. Multiple! Apoi mi-a decriptat mesajele transmise prin mimica sa facială. Nu detaliez, dar remarca faptul că expresivitatea sa involuntară îi trădează adevăratele gânduri, nereușind să le ascundă. Mi-a propus, și am acceptat, să examinăm pe YouTube unele discursuri și interviuri ale sale. Privind la imagini, la un moment dat psihologul, aproape că strigă: stop! Opresc derularea imaginii. Și îmi explică.

- Aici minte, sigur minte, remarcă cum pleacă capul și privește în jos! Minte! Subconștientul îl atenționează: nu ți-e rușine să minți?! Apoi am mai făcut stop-cadru, și a examinat expresivitatea facială, funcție de tema abordată, iar interpretarea dată de psiholog, inclusiv a tonalităților discursului, mi s-a părut relevantă. Concluzia a fost că acest profesor de provincie Werner Klaus Johannis este inadecvat funcției de Președinte al românilor.

În finalul înregistrării, Johannis pronunță expresia: „noi românii!”.
Stop cadru! Intervine psihologul și îmi zice:
- Vezi, nu simți, că Johannis e din alt film!? Uită-te la fața lui, nu e convins de ce afirmă. Îmi pare rău, spune psihologul, Johannis nu e președintele românilor.
Și mie îmi pare rău. Am să mă pedepsesc că l-am votat! După atâtea dovezi de neloialitate din partea președintelui Klaus Werner Johannis, față de români, nu o să-l mai votez, ba chiar am să le explic și altora, că ar fi o catastrofă să mai obțină un mandat la alegerile prezidențiale următoare. Ajunge! Prea mult  negaționism, fariseism, nazism și neloialitate faţă de români!
--------------------------------------
[1] Alexandru Bochiș Borșanu – Atacul corbilor – Editura CONCORDIA / 2014 – pag. 87
[2] Vezi Ziare.com.
[3] Vezi DC News
[4] Thomas Carl Hartmann - născut la 7 mai 1951- personalitate americană, autor, fost psihoterapeut, comentator politic progresist. Hartmann a scris multe cărți despre politică, spiritualitate și psihologie.