General Ion Costaş, art-emis„Structurile noastre dorm?”

Generalul de divizie Ion Costaș, primul ministru al Apărării din Republica Moldova, afirmă că „nu se vede” și nici „nu se simte” faptul că serviciile secrete ar întreprinde acțiuni în contextul situației tensionate din regiune. Generalul admite, aşa cum scrie şi presa ucraineană, că la Chişinău ar fi venit mai multe grupuri din Federaţia Rusă, care se îndreaptă spre Tiraspol. „E posibil. Rușii luptă pe toate fronturile, atacă fostele republici unionale pe diferite căi. Omuleții verzi trimiși de Putin vin în Transnistria pentru a întări forța rusă în coasta Ucrainei din partea aceasta. Nici Occidentului, nici S.U.A. nu le pasă de Ucraina”, declară Ion Costaș.

Potrivit generalului, faptul că structurile speciale ale Republicii Moldova nu anunță prinderea și pedepsirea unor provocatori, înseamnă, de fapt, o inacțiune a acestora, fiindcă este imposibil ca în împrejurările de astăzi să nu existe asemenea elemente în Republica Moldova. Mai mult, generalul afirmă că Republica Moldova se află în pericol în situația în care Armata a 14-a nu a plecat de la noi, cu muniția stocată la Cobasna „poți înarma un întreg detașament”, iar Aeroportul din Chișinău aparține Rusiei.

Ion Costaș crede că în Crimeea a fost aplicat scenariul transnistrean și nu invers, iar Putin își dorește cu ardoare ruperea Ucrainei în două. „Să fi fost în locul autorităților din Ucraina, a doua zi desființam serviciile secrete ucrainene. Despre acest scenariu se știa de doi ani, dar cei de acolo nu lucrau pentru Ucraina, ci pentru Federația Rusă. Se zice că Serviciul de Informații și Securitate al Republica Moldova lucrează pentru Republica Moldova, dar nu se vede”, mai spune generalul.

Fostul ministru al Apărării își întărește acuzația oferind exemplul cazului de la Doroțcaia, Dubăsari, când unii localnici au început să îndemne lumea să ceară aderarea localității la separatiști. „Structurile noastre dorm? Te-ai dus, ai pus cătușele la mână ca să stopezi astfel de acțiuni”, recomandă generalul Ion Costaș.

Contactați de Ziarul „Naţional”[1], responsabilii de la Serviciul de Informații și Securitate au solicitat să depunem un demers oficial pentru a răspunde la întrebări, în timp de 20 de zile.

-----------------------------------------------

[1] http://www.ziarulnational.md/un-general-face-praf-serviciile-secrete-din-r-moldova-structurile-noastre-dorm/