Col. (r) Marin Neacşu, art-emisAflu cu bucurie nemarginită că N.A.T.O. îşi suplimentează avioanele destinate supravegherii spaţiului aerian românesc. Noroc că au avut grijă bravii noştri conducători şi miniştri ai apărării să ne lase fără avioane, că altfel ne făceam de kko acuma, nu aveam unde să adăpostim toate avioanele N.A.T.O. Doamne, ce conducatori intelepţi avem. Între timp, Transnistria, un teritoriu situat între Bug și Nistru, care cuprinde partea de sud a regiunii istorice Podolia, ocupată de România în decursul celui de-Al Doilea Război Mondial şi dat la caterincă Moldovei, după destrămarea U.R.S.S., exact pentru a putea manevra spiritele în zonă, îşi face datoria şi devine subiect de conflict. Transnistrenii cer alipirea de Rusia, după ce, în 1990, se proclamaseră autonomi în cadrul Republicii Modova şi se cam conduceau singuri. Este adevărat , trăiesc şi români în acel teritoriu, la fel cum este adevărat că de când a intrat în stăpânire rusească a avut loc un masiv proces de dezrădăcinare, dar acesta nu este teritoriu românesc. Totuşi, uite că domnii Ponta si Băsescu se fac că nu ştiu şi strigă în gura mare că vor să apere până la unu teritoriul românesc. La ora două probabil domnul Ponta îl primeşte pe Duicu la sediul M.Ap.N., iar domnul Băsescu are tratament cu gheaţă la pahar. Nu vreau să fiu interpretat greşit, doresc apărarea cetăţenilor români oriunde şi în orice proporţie s-ar afla ei, dar Transnistria nu este teritoriu românesc, este doar un teritoriu pe care trăiesc şi români şi indiferent cine ar conduce acel teritoriu, noi, ca români, ar trebui să manifestăm aceeaşi grijă faţă de soarta românilor de acolo, în orice moment, nu doar în preajma alegerilor sau când interesele altora o cer. Este foarte interesant cum şi-au adus aminte cei doi conducători de Transnistria şi Moldova, după ce, timp de mulţi de ani, s-au făcut că nu ştiu de românii de peste Prut, ba l-au mai şi mazilit pe Adrian Păunescu, cel care făcea prea mult zgomot cu Basarabia lui şi punea în pericol preluarea combinatelor siderurgice, afacerile AlRo Slatina şi Gazprom care au adus atâtea beneficii conducătorilor indiferent de partidul din care făceau parte. Acuma însă, interesele S.U.A. se lipesc de Ucraina, iar Transnistria este numai bună de introdus români prin zonă „pentru apărarea intereselor românilor” şi a „pământului românesc” Unde aţi fost până acum domnilor Ponta şi Băsescu? Până acum nu v-a interesat soarta romanilor din Transnistria! Până acum de ce nu aţi invitat elevi români la televiziune sau la sediul preşedinţiei? Mi se face greaţă când văd atâta prefăcătorie şi minciună afişate de conjunctură!

Domnilor Băsescu şi Ponta li se pare normal să ţipe la Putin acuma şi să ceară protecţie N.A.T.O. pentru românii de peste Prut, fără a lua în calcul însă că în numele aceluiaşi sentiment patriotic, Putin are dreptul să trimită trupele sale pentru apărarea intereselor şi drepturilor ruşilor din Transnistria. Şi uite aşa, românii sunt băgaţi la înaintare. S.U.A. îi întărâtă pe cei doi guralivi să sară la jugulara lui Putin, promiţând sprijin aerian, dar nu de război, doar de supraveghere, ceva cam cum a fost în Malvine, eventual să filmeze cum românii se bat cu ruşii în Transnistria, aşa cum se bat ucrainienii cu ruşii din Ucraina. Ba, ca să le arate că nu glumesc americanii l-au lăsat pe Ponta „să se dea” cu avionul şi să simtă şi el manşa. Băsescu a refuzat oferta, motivând probabil că el dacă vrea să se înalţe, ia două pahare cu gheaţă şi nu îi mai ajunge nimeni la nas. Aceşti doi mafioţi, corupţi mincinoşi şi incompetenţi, după cum se etichetează singuri unul pe celălalt, spre „deliciul” presei internaţionale şi ratingul televiziunilor slugarnice, nu mai au niciun pic de decenţă, nici raţiune. Fac declaraţii penale şi iau decizii idioate tranformând ţara în arenă de circ.[1] Dar pentru că circul nu e suficient, vor să o transforme şi în arenă de , să facă din români, gladiatori la care stăpânii euroatlantici să privească şi să parieze ca în filmele alea frumoase premiate la Hollywood. Până acuma românii au privit circul dâmboviţean. De acum, dacă inconştienţii vor continua să scoată „porumbei” fără să gândească, doar pentru a-şi mulţumi stăpânii şi a primi sprijin la alegeri, alţii vor privi la români, gladiatorii de la Marea Neagră aruncaţi de Ponta şi Băsescu în arena ucraineană.

„Update”: Două veşti de ultimă oră mă conving de calitatea oamenilor de stat pe care-i avem: Geoană, în căutare de sprijin pentru postul de preşedinte, anunţă că România ar trebui să aibă sau să devină bază N.A.T.O. sau S.U.A. permanentă. Alt degrabă vânzător de ţară, umblătoriu după firman pe la „căimăcănie”. A doua veste este că la Geneva, S.U.A., U.E., Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, acord care pomeneşte de turbulenţele din unele provicii din Ucraina, dar tace cu privire la Crimeea care astfel s-a întors de unde a plecat, fără ca ruşii să tragă un glonţ. Mă întreb dacă nu cumva toată mişcarea asta a fost făcută de U.E. şi S.U.A. pentru ca ruşii să îşi poată asigura stăpânirea la Marea Neagră fără intermediari. Vivat democraţia!

P.S.: Aşa de amorul artei, amintesc cuvintele lui Traian care se autoinvita singur la masa negocierilor: „În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere”. (Declaraţie dată de domnul preşedinte pe data de 5 martie 2014). Impresionantă clarviziunea, măreţ rolul jucat de România la aceste negocieri. Cât pe ce şi ne băga în război, ca să se poată lăuda peste ani că a adus pacea în Ucraina, aşa cum se laudă premierul că „s-a dat” cu F-16!

---------------------------------------------------