Izvorâtă dintr-o adâncă frustrare, susținută de o și mai adâncă panică, motivele ambelor trăiri fiind cunoscute numai celui străbătut de fiorii frustrării și ai panicii, inițiativa referendumului începe să-i dea arama pe față celui ce a clocit-o. Întrebările pentru referendum, lansate cu surle și trâmbițe, sunt numai bune de ilustrat la clasa întâia ce înseamnă expresia „Gura păcătosului adevăr grăiește”.

Încep, normal pentru felul în care merg lucrurile în România lucrului bine făcut, cu întrebarea a doua: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgentă în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență direct la C.C.R.?”.

Un amic, conferențiar universitar care-i învață pe studenți, printre altele, cum să formuleze întrebări astfel încât să afle Adevărul, după ce a văzut această întrebare mi-a spus că, la el, dacă un student formulează o întrebare în care sunt, de fapt, mai multe întrebări, rămâne repetent, pentru că o asemenea întrebare îl împiedică pe repondent să înțeleagă ce trebuie să răspundă. I-am spus „Pușchea-ți pe limbă! Doar nu vrei să rămână și ăsta repetent! Adică, să-l mai suport o dată!?!”.

Recitind întrebarea mi-am dat seama că amicul meu are perfectă dreptate. Eu însumi nu am înțeles ce anume ar fi trebuit să răspund, dacă m-aș fi dus la referendum. Mă îndoiesc că fac parte dintre cei puțini care nu înțeleg. Mai degrabă cred că vor fi foarte mulți cei care nu înțeleg, chiar dacă unii dintre ei nici nu-și vor da seama că n-au înțeles. Chestia asta e de-a dreptul formidabilă, pentru că va permite celor care vor judeca referendumul să concluzioneze că rezultatele referendumului au fost foooaaarteee concludente! Păi, dacă nu contează ce înțelegi din întrebare, este evident că nu contează nici ce răspunzi. Și, probabil, nu va conta nici câți se vor duce la referendum, rezultatul fiind deja stabilit. Totuși, nu asta este întrebarea care mi-a sugerat titlul. Prima întrebare este cea bună de exemplificat la clasa întâia. Iat-o: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”.

Car’va’zică, pe inițiatorul referendumului îl interesează amnistia și grațierea pentru fapte de corupție. Atât! Cu astea nu este el de acord și ține morțiș să le blocheze. Neavând alte pârghii constituționale, așa cum are pentru a bloca orice inițiativă a guvernului, a apelat la referendum. Se observă cu ușurință, desigur, dacă ai ochi care văd, dar și creier care te ajută să înțelegi ce observi, că pe individ nu-l deranjează amnistierea și grațierea celor care au comis crime, nici ale pedofililor, nici ale traficanților de copii. Nu! Pe astea nu vrea să le blocheze. Nu mai dezvolt, pentru că această revistă este citită numai de oameni inteligenți, care au sesizat ce a grăit gura păcătosului.

Desigur, este citită și de cei ce monitorizează ce scriu eu, ca sarcină de serviciu, și de „joscomuniști”. Numai că ăștia nu mă interesează pe mine dacă și ce înțeleg!
Bine-nțeles că nu mă duc la referendum. Nu numai pentru că nu înțeleg ce sunt întrebat și, ca atare, nu pot să răspund, ci și pentru că eu respect recomandările Comisiei de la Veneţia și așa l-am auzit pe președinte, de trei ori pe zi, așa i-am auzit și pe peneliști, și pe cei din Uniunea Saltimbancilor Românești, și pe cei din Partidul Mazetelor Perdante, așa i-am auzit și pe unii europarlamentari și europarlamentărese românești, că e musai să respectăm recomandările ălora, indiferent ce am vrea noi să facem. Iar Comisia de la Veneţia a recomandat să nu se organizeze referendum în ziua în care sunt alegeri europarlamentare.

Mă aștept ca și președintele și susținătorii lui, mai ales „joscomuniștii”, să mă felicite pentru această atitudine de adevărat cetățean european.