Încep prin a relua in extenso un material apărut în presa democratică și civilizată, aia care relatează adevărul și numai adevărul. Mă rog, câteodată, respectiv adeseori, adică mai mereu… mai relatează și întâmplări cunoscute doar de cei care dau bani presei. Bani și, desigur, ordine. Că, d-aia e și democratică și civilizată, nu?!

„Avocatul primarului Mircia Gutău, Octavian Fieroiu, a declarat pentru corespondentul Mediafax că a intentat acţiune în instanţă împotriva statului român pentru daune materiale şi morale „ca urmare a deciziei de achitare în urma executării pedepsei de 3,6 ani închisoare. Din aceasta s-au executat, în parte, 851 de zile. A fost condamnat pentru luare de mită […]. S-a omis un amănunt. La acel flagrant organizat primarul nu a fost prezent. Era la Primărie”. Potrivit avocatului, „în această perioadă a fost calvarul pe care nimeni nu şi-l poate imagina. Întreaga plajă de orori […]. Am formulat această acţiune pentru drepturile care i se cuvin. În toată perioada detenţiei, orice om de rând realizează un venit, dacă e arestat nu ? Imaginea a fost distrusă. Am cerut daune morale pentru suferinţă şi umilinţă şi pentru distrugerea reputaţiei şi imaginii la care orice om are dreptul. Am cerut 10 milioane de euro daune morale şi 500.000 de euro, daune materiale”, a declarat Octavian Fieroiu. Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv.

Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie-iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii D.N.A. în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii aprilie 2018, rejudecarea dosarului după ce a fost admisă o cerere de revizuire depusă de Mircia Gutău, fiind anulată sentinţa din ianuarie 2010, de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Solicitarea de revizuire a fost înaintată în baza deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a hotărât că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la instanţa supremă. În octombrie 2018, Mircia Gutău a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Î.C.C.J.) în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită”.

Și acuma intervin eu. Având în vedere strigătele, chiar chiuiturile celor care-și zic „Diezi”, că d-aia poartă semnul ăsta „#” în frunte și, desigur, și în zona opusă frunții, dirijați de mărețul grobian escroc, îmbrăcat în geacă roșie de bolșevic, nu ar trebui să facă un miting? Un miting de susținere a independenței reale a justiției? Poate chiar ar trebui pusă o asemenea întrebare la referendum. Cum ce întrebare? Asta: „Întru consfințirea pe veci a unei independențe reale a justiției, sunteți de acord ca plata despăgubirilor în situații de genul celei de mai sus, să fie suportată personal, din fonduri proprii, de cei care au încălcat drepturile omului așa cum au fost consfințite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului?”.

Căci, să fim serioși, dacă ăia care au călcat drepturile omului în picioare nu plătesc ei, ci plătește statul, adică eu, nu se poate vorbi despre independența justiției! Dacă altcineva plătește pentru un om, acel om nu este independent ci depinde de acel altcineva.
Haide, Grobi, cheamă-ți diezii la protest! Doar nu ți-o fi teamă că scoate Lazăr dosarul din sertar!

Aranjament grafic - I.M.