Încep prin a reda ceva din presa on-line recentă: „Cehia a intrat în carantină, duminică la miezul nopții, pentru a-i proteja pe cetățenii vulnerabili la COVID-19, a anunțat premierul Andrej Babis, citat de publicația Praguemorning.cz. Măsura va expira pe 24 martie, potrivit lui Babis. Oamenii vor putea ieși din casă doar pentru activități importante, precum mersul la serviciu sau cumpărături de alimente și medicamente. Sunt permise, de asemenea, deplasările la bănci, spitale sau pentru îngrijirea persoanelor care au nevoie de ajutor. Guvernul încurajează angajatorii să își lase angajații să lucreze de acasă.
Pentru ca măsurile să fie respectate, polițiștii din Cehia vor fi ajutați de 2.096 de soldați și de 400 de vameși”.

Ce înțeleg eu din aceste măsuri, presupunând că vor fi preluate și de guvernul român recent împins în eprubeta conducătoare cu ajutorul… coronavirusului.

- Păi, dacă oamenii nu vor mai putea ieși din casă decât pentru activitățile menționate, car’va’zică n-au voie să iasă și pentru altele. Da’ ce se-ntâmplă dacă ies pentru altele? Și cum se constată că au ieșit pentru altele? Va fi nevoie de niște documente doveditoare, nu? Ei, pentru asta, se va înființa la poliție o secție specială care va elabora documente de mers la serviciu, de mers la cumpărături de alimente, de mers la cumpărături de medicamente. Te oprește patrula, arăți documentul. N-ai document… umfli duba. Să vezi cozi la secția aia! Zonele în care se vor face cozile vor fi marcate corespunzător, astfel încât nici picior de coronavirus să nu se apropie la mai puțin de un metru. Secția „documente de mers” va fi condusă de un consilier prezidențial cu rang de ministru.

- Separat se va înființa o secție care va emite „documente de deplasări la bănci”. La secția asta, cei care au rate la bănci, dar vor să se ascundă dând vina pe coronavirus, vor fi duși de către polițiști, cu izoleta. Documentul care le va permite să se deplaseze la bănci va avea imprimat traseul de la secție până la bancă, astfel încât dacă vor să o ia pe altă parte vor fi blocați de soldați și duși cu anasâna la bancă.

- Ce mă supără pe mine la virusul ăsta nu este numărul mare al victimelor, cu mult mai mic decât numărul victimelor produse de gripă, ci faptul că mi-a afectat mie mașina timpului, aia cu care mai dădeam câte o fugă în copilărie, în tinerețe. Că eu am mașină a timpului care merge numai în marșarier. Dacă-mi lăsa mașina în pace, dădeam o fugă în tinerețe și să mă fi văzut atunci lucrând de acasă, că eram angajat al guvernului. Îmi aduceam și nava acasă, aduceam și Dunărea. Nu mai trebuia să fug noaptea la 3, ca nebunu, să ajung la vapor ca să plec în deltă. Că, în casă fiind, dormeam pe vapor, nu mai trebuia să străbat toată Tulcea în pas alergător.

- Având în vedere că soldații sunt angajați ai guvernului, ceea ce le va permite lor să ceară să lucreze de acasă, se va da permis de liberă practică unor firme particulare să angajeze soldați privați, care vor fi scoși în stradă împreună cu grupe de vameși privați.

P.S. De ce „Haz de necaz-2020”? Pentru că am mai făcut un „Haz de necaz” în 2014, dar atunci alta era beleaua