Dragul meu și scump părinte,/ Eu îți scriu, al tău Ion/ Mă întreb,…de ce tataie,/ Mă tot vinzi pe-acest Dodon?!”. (Îndemnul unui emigrant din Diasporă)

Zilele trecute a fost dat startul oficial al campaniei electorale, dar doar pentru unii. Pentru alții campania electorală a început cu mult înainte. Dodon în general nu coboară de pe baricade de vre-o șapte ani de când a devenit mare boss la partidul furat P.S.R.M., având în spate „experiența bolșevică” a altor vreo zece ani de aflare printre valeții lui Voronin. El este fidel învățăturii idolului său V. Lenin despre „revoluția permanentă” (dar când să mai construiești ceva!). În campania prezidențială din anul 2016 Dodon se lansase cu mult înaintea doamnei Maia Sandu, care a avut doar trei săptămâni la dispoziție și care a câștigat alegerile furate de binomul Plahotniuc-Dodon. În loc să devină „președinte al întregului popor” el a rămas doar președinte al socialiștilor. Sub conducerea sa, cu vreo trei luni de zile în urmă (cu mult înaintea startului campaniei electorale!) valeții săi organizau așa numitele „mișcări populare” la care au înaintat candidați pe cele 46 de circumscripții uninominale în interior, împărțind și pomeni electorale (cum ar fi cele 10 KaMAZ-uri dăruite de bossul său Putin!). Dar cine să-l oprească pe acest obraznic „președinte”, care în loc să fie garantul Constituției, singur o încalcă flagrant, fiind mână în mână cu Plahotniuc.

Și partenerul său Plahotniuc nu a rămas în urmă. Are o problemă gravă cu raiting-ul mult prea jos pentru un unic partid de guvernământ, pe care încearcă s-o rezolve prin diferite trucuri electorale (cum ar fi, de ex. sistemul mixt de alegeri, votat împreună cu valetul său Dodon). Ei au început campania electorală de când au „prihvatizat” întreaga putere în acest stat falit prin tot soiul de șmecherii electorale: „drumuri noi” (de pe care asfaltul se duce la vale împreună cu primele ape de la topirea zăpezii); „Prima casă”, de care beneficiază, în special, susținătorii P.D.M.; coruperea și constrângerea administrațiilor locale (de la 270 de primari aleși au ajuns la peste 700 de primari susținători ai P.D.M.); pomeni electorale gen supliment la pensii, la alocațiile pentru copii (atunci când bugetul nu prevede); pomeni electorale prin „Fundația Edelvais” și multe alele. Lozinca lor este o copie fidelă a unui crez al interlopilor „Pațan scazal, pațan sdelal” (Băiatul a spus. Băiatul a făcut).

Pentru a tulbura apele în alegeri cât mai mult, Plahotniuc a mai găsit un șiretlic electoral: petrecerea unui referendum care nu are nici un sens, nicio finalitate. Este pur și simplu un șiretlic electoral de a tulbura și mai mult apele pe parcursul campaniei electorale și în ziua alegerilor. Atunci când ceilalți concurenți electoral așteptau ziua lansării oficiale P.D.M. se lansa prin puzderia de televiziuni și bilborduri, de pe care (culmea!) tocmai deputații traseiști care au trecut cu hurta de la cei care i-au ales ne cheamă să votăm Legea privind posibilitatea rechemării deputaților și reducerea numărului deputaților. Iar în ziua lansării oficiale a campaniei electorale, 26.01.2019, P.D.M. a organizat cu mare fast (tribune, sonorizare bună, televiziuni!) lansarea națională a candidaților pe circumscripții nominale și a partidului pe circumscripția națională.  

Valetul Șor nu a rămas în urmă: și-a lansat oficial partidul și candidații pe circumscripții în capitala sa Orhei. Neoficial de vreo patru ani face campanie electorală pentru partidul hoților prin deschiderea așa numitelor „magazine sociale” (din miliardele furate!), prin tot soiul de mașini speciale (în perioada sovietică se numeau „avtolavki”) care brăzdează zilnic întreaga Republică (tot din miliardele furate!), prin acest Șorheiland, unde timp de două luni de zile (înaintea alegerilor) sunt aduși pe gratis din toată Republica (tot din miliardele furate!). Dar cine să-i oprească dacă pâinea și cuțitul se află în mâinile lor. Culmea însă, toți cei trei „crai de la răsărit” (Plahotniuc, Dodon și Șor) procedează precum curva cu prăjina. Ascultam deunăzi cu dezgust aiurelile plahotniucist-dodonist-șoriste despre „încălcările” comise de blocul „Acum”. Doamnei M. Sandu i se incrimina faptul că ar fi făcut campanie electorală în timpul vizitei în România, pedalând pe faptul implicării altui stat (adică al României) în procesul de alegeri. Culmea, dar acest Dodon câte întâlniri electorale a avut cu Putin în ultimii doi ani? Doar cazul cu anularea de către Putin a unor încălcări de ședere a celor peste 170.000 de moldoveni care lucrează în Rusia, cu obligativitatea de a reveni acasă doar în perioada alegerilor, este o mostră crasă de implicare a altui stat (adică al Rusiei) în procesul de alegeri. Dar minciunile trâmbițate de Dodon pe parcursul acestor doi ani de deschidere a pieței rusești pentru produsele alimentare moldovenești nu sunt gogoși electorale? Cât face doar decretul premierului Medvedev (emis la ordinul lui Putin pe 29 decembrie 2018, un cadou de Anul Nou în adevărat stil rusesc pentru producătorii moldoveni!) despre închiderea vămii rusești pentru produsele care tranzitează Ucraina, adică și celor moldovenești.

Umblă acest Dodon ca un handicapat cu mâna întinsă la Moscova, se întâlnește de zeci de ori cu Putin, prezintă toate acestea drept „mari succese al politicii sale” (de slugă la stăpân!), dându-le speranțe (deșarte!) bieților producători, iar stăpânul îi închide ușa’n bot. Purul adevăr a spus ultranaționalistul rus Nevzorov că „Dodon este cel mai prost președinte pe care l-a cunoscut”. De fapt sluga niciodată nu a fost stimată de către stăpân. Sluga rămâne slugă, oricine ar fi stăpânul ei.

Un alt caz vehiculat pe larg a fost ieșirea liderilor „Acum” la postul de televiziune Jurnal TV, fiind considerată drept campanie electorală. Consiliului Coordonator al Audiovizualului spune că nu a fost nicio încălcare, iar judecătoria lui Plahotniuc îi ordonă să găsească încălcarea. Libertate de presă în pur stil moldovenesc! Iar cazul mult mediatizat cu așa numita finanțare a P.A.S. de către fundația „Open Dialog” este chiar ridicol. Ce sunt câteva bilete procurate (să fi fost cheltuieli de 1-2 mii Euro!) comparativ cu milioanele de euro primite de Dodon (vă mai amintiți de „Operația Bahamas” de finanțare a lui Dodon în campania electorală trecută, rămasă - știm de ce! - fără atenție din partea organelor!), cu mulțimea de vizite ale lui Dodon și a întregii fracțiuni parlamentare a P.S.R.M., invitate la Moscova de partidul „Edinaia Rossia”) finanțate din alte surse, de mulțimea de concedii anuale finanțate de alte părți (vă mai amintiți declarația lui Dodon că Erdogan i-ar fi finanțat unul din concediile petrecute în Antalia! Într-adevăr, pasărea pre limba ei piere!). Dar vizitele grangurilor democrați în S.U.A. și alte țări din ce surse au fost finanțate?

Revenind la subiect, țin să menționez că această campanie electorală, fraudată masiv cu mult înainte de demararea ei, a început cu o serie de acțiuni destul de periculoase. Să amintim doar adunătura lui Dodon din 22 ianuarie curent numită „Mișcare populară patriotică” (copia fidelă a frontului popular al lui Putin!) cu implicarea unor foști ofițeri ai ministerelor de forță, la care i s-a dat jurământ lui Dodon că unionismul nu va trece. Drept primă consecință a acestor chemări la răfuială este și cazul tânărului Dinu Plângău agresat în timpul unei întâlniri electorale la Edineț sub tăcerea polițiștilor care aveau obligația de a asigura derularea pașnică a acestei adunări. Să ne uităm și la puzderia de megapanouri electorale (costurile de execuție și întreținere se ridică la zeci de mii de euro). Cine să contorizeze din ce bani sunt făcute și întreținute? În pofida tuturor intimidărilor PromoLex încearcă să mai scoată în vileag găinăriile electorale, în special, ale guvernanților. Ultima avertizare venită din partea unui mucos cu caș la gură, a unui traseist de profesie pre nume Serghei Sârbu este chiar ridicolă. El le-a cerut celor de la PromoLex să-i consulte pe ei la alcătuirea rapoartelor înainte de difuzarea lor.

„Și atunci ce facem noi, cei mulți dar…” (vorba lui Lăpușneanu!). În fața acestei avalanșe plahotniuc-dodonist-şoriste este strict necesară coalizarea tuturor forțelor antisistem. Este vital (pentru perspectiva eurounionistă a acestei așchii de popor român) de a evita pe circumscripții duelarea între ei a eurounioniștilor, fapt ce asigură câștig garantat exponenților trinomului Plahotniuc-Dodon-Șor. Deosebit de importantă în acest sens mi s-a părut declarația lui D. Chirtoacă (sinceră, cred eu!) că se vor retrage candidații săi din circumscripții unde se vor candida mai mulți eurounioniști dacă șansele celui rămas sunt mai mari pentru a câștiga în fața exponenților trinomului. Acest lucru trebui să-l înțeleagă toți exponenții aflați în cursa electorală, să dea dovadă de realism, să judece cu creierul, nu cu inima. Pe circumscripții sunt cazuri între cazuri. La Cantemir, baștina mea, l-aș susține pe maestrul Nicolae Botgros care are cele mai mari șanse chiar dacă nu mi-au plăcut ultimele sale acțiuni (fiind un mare artist nu avea nicio nevoie de pupătura otrăvitoare cu P.D.M.!).

Să facem totul (fiecare la locul în care ne aflăm!) să nu treacă trinomul. Mi-a plăcut în acest sens acțiunea extrem de binevenită a tinerilor din afara ţării, a cuplului Nata Albot și Andrei cu animații electorale sub denumirea „Gândacul”. Au dreptate, să nu fim gândaci. Să ne piese și să participăm la alegeri. Ar trebui să fie făcute animații interesante având ca subiect corupția electoratului cu litrul de ulei, kilogramul de zahăr, pachetul de crupe ș.a. făcută de trinom.

Să ne trezim - cum ne îndeamnă și imnul Națiunii! - din apatia, lehamitea, care i-a pătruns pe unii până în măduva oaselor (din păcate de prea multe ori trădați!), din această amorțeala care  ne-a cuprins și care ne poate costa foarte mult. Să demonstrăm că suntem ființe cu rațiune, nu gândaci.

Grafica - I.M.