Kiev 1 - 2014, art-emisPromisiuni duse pe apa sâmbetei 

„Fiind  fiii şi fiicele Neamului Românesc din Ucraina şi purtătorii aceleiaşi istorii şi limbi, indiferent cum ne numim - români, moldoveni sau volohi, - suntem cu toţii îngrijoraţi de agravarea situaţiei politice din ţară. Drept urmare a acestei situaţii alarmante ne adresăm cu un apel de a Vă respecta obligaţiile de cetăţeni şi de a Vă apăra doar în mod paşnic drepturile acordate de Constituţia şi legislaţia în vigoare, inclusiv a Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat. După stabilizarea situaţiei în Ucraina de a convoca şedinţa senatului Uniunii interregionale « Comunitatea Românească din Ucraina », la care să fie examinată starea implementării legii Ucrainei « Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat » în toate zonele cu populaţie românofonă din Ucraina. Şi aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”. Apelul a fost semnat de Ion Popescu, preşedintele  Consiliului Naţional, Vasile Tărâţeanu, preşedintele senatului, Aurica Bojescu, secretar responsabil. Mănăstirea Bănceni, 8 februarie 2014.

O, sfântă naivitate!  Dar câte apeluri privind implementarea Legii cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor a adresat respectivul deputat „fiilor şi fiicelor Neamului Românesc”? Nici unul!Cu toate că de la adoptarea legislaţiei respective s-a scurs nu puţin timp - peste un an şi jumătate - din iulie 2012, iar promisiunile s-au dus pe apa sâmbetei. „...implementarea oricărei legi noi presupune anumite cheltuieli din Bugetul de Stat”, citez cuvintele deputatului Ion Popescu din interviul amintit mai sus. „”Dacă ea nu era adoptată şi semnată până la 15 august a.c. (2012 -n.a.), se tărăgăna prea mult aplicarea ei, până prin 2014. Noi, însă, am făcut tot posibilul ca implementarea ei să poată fi prevăzută în bugetul pe anul viitor (2013 - n.a.). Cu atât mai mult, cu cât nu toate normele legii prevăd cheltuieli suplimentare din Bugetul de Stat. Ea are acţiune directă, implementarea ei urmează să se realizeze în trei luni, adică după ce Cabinetul de Miniştri va elabora mecanismul de realizare  a acelor prevederi sau norme care presupun cheltuieli bugetare. Legea prevede foarte multe norme cu acţiune directă. În şcolile din toate unităţile administrativ teritoriale (sat, orăşel, raion, regiune, unde vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare întrunesc 10 la sută din populaţie conform datelor de statistică) se studiază în mod obligatoriu nu numai în limba de stat, ci şi limba regională. În acest fel, începând cu noul an de învăţământ 2013-2014, limba română va fi predată obligatoriu şi în şcolile ucrainene din localităţile româneşti...”. [1]

Hrăniţi din nou doar cu promisiuni

Consiliile săteşti în care limba română a obţinut statut de limbă regională le poţi număra pe degete -  cu excepţia Ţinutului Herţa, care a adoptat hotărârea respectivă la sesiunea Consiliului Raional - Tărăsăuţi, Mahala, Boian -  raionul Noua Suliţă; Iordăneşti, Voloca, Oprişeni, Suceveni, Dimca, Carapciu, Tereblecea -  raionul Hliboca (Adâncata); Pătrăuţii de Sus, Ciudei, Igeşti, Crasna, Ropcea - raionul Storojineţ. Dar şi primăriile, deputaţii cărora au votat hotărârea nu se grăbesc să întocmească documentaţia în limba română, conform legislaţiei în vigoare. Şi mai puţine au adoptat heraldica localităţii.

Cum rămâne atunci cu respectarea şi îndeplinirea legilor în Ucraina? E puţin probabil ca „După stabilizarea situaţiei în Ucraina” să nu fim hrăniţi din nou doar cu promisiuni chiar de acelaşi deputat. Or, cei de la putere şi deputaţii poporului îşi amintesc de legi doar în preajma alegerilor şi în situaţii critice, când  le fuge pământul de sub picioare. Şi aşa să-i ajute Dumnezeu să-şi onoreze promisiunile, să nu fie precum unii „patrihoţi”, ci să-şi iubească cu adevărat conaţionalii, să-şi apere cu demnitate naţională, nu cu făţărnicie, Graiul, nu doar de ocazii, ci „de-a pururi”, cum spunea marele nostru Eminescu.Kiev-2, Ion Popescu

P.S. După ce materialul prezenta mai sus era pregătit pentru tipar, pe Facebook a fost postată informaţia ziaristei cernăuţene Halyna Eremiţa, activistă, ce se află pe Euromaidanul din Kyiv. O publicăm mai jos: „În timp ce în Kyiv continuă confruntările armate, deputatul bucovinean Ion Popescu din fracţiunea Partidului Regiunilor a fost observat printre cei care au luat cuvântul, la 18 februarie, pe scena AntiMaidanului din parcul Mariinskyi. În deosebi, deputatul poporului a declarat că protestatarii încearcă să repete scenariul din Bosnia şi Herţegovina”.

În Ucraina a început războiul civil - 20 februarie 2014 - Bilanţul confruntărilor de la Kiev: 25 de morţi şi peste 1.000 de răniţi[2]

Consecinţă a escaladării violenţelor din centrul Kievului, sunt deja 25 de morţi (20 de manifestanţi şi 5 reprezentanţi ai forţelor de ordine), informează T.S.N., TV5. Printre decedaţi e şi jurnalistul V. Veremii de la ziarul kievean „Вести”. A fost rănit şi opozantul V. Turcinov, locţiitorul conducătorului Partidului „Батьківщина”.  Spitalele din capitala Ucrainei sunt arhipline cu răniţi - peste 1.000, nu mai sunt locuri şi suferinzii sunt transportaţi cu ambulanţele în Ternopil, Lviv, Ivano-Frankivsk etc. or, situaţia tensionată, dar paşnică până ieri, s-a transformat într-un adevărat război civil, ambele părţi folosind de-acum şi arme de foc. Mai mult de atât, în seara precedentă (18/19 februarie 2014 - n.r.), în jurul orei 20.00, forţele de ordine au atacat cu un camion de mare tonaj şi un tanc, baricadele, înălţate de protestatari, însă aceştia le-au incendiat. Ambele tabere se învinovăţesc reciproc de agravarea conflictului din capitală. A ars în flăcări Casa Sindicatelor, unde manifestanţii îşi adăposteau  proviziile alimentare şi punctele medicale,  unde se odihneau în timp de răgaz. Protestatarii răniţi au fost transferaţi la Mănăstirea Mihailovsk.

Vă amintim că revoluţia a fost generată nu atât din cauza nesemnării de Ianukovici a Acordului de asociere cu U.E., cât, mai ales ca o consecinţa traiului anevoios din Ucraina, unde „puterea” îşi iese din pene, înălţându-şi  palate, iar oamenii de-abia îşi duc viaţa de azi pe mâine, trăiesc în sărăcie, majoritatea, cu o pensie şi/sau un salariu de 80-90 de euro, în timp ce preţurile sunt europene.

Kiev-3, 2014Starea de urgenţă nu a fost decretată, dar acţionează - Deşi n-a fost încă decretată  starea de urgenţă, TV 5 şi T.S.N. informează că ea acţionează. A fost închis Metropolitanul în Kiev, care, conform autorităţilor, va fi deschis doar după stabilizarea situaţiei din capitală. Şoselele centrale ce duc spre Kiev sunt blocate de miliţieni, care verifică aproape fiecare maşină pentru a împiedica deplasarea „activiştilor maidanelor” din regiuni, spre inima ţării. În unele ţinuturi vestice: Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, protestatarii locali, aflând despre violenţele din centrul Kievului, au luat din nou cu asalt clădirile administraţiilor de stat, procuraturilor, judecătoriilor şi serviciilor securităţi de stat.

Studenţii cernăuţeni protestează împotriva regimului Ianukovici - La Cernăuţi, după cum informează Bukinfo, studenţii Universităţii Naţionale Iu. Fedkovyci au declarat grevă în legătură cu evenimentele din Kiev. Intrarea în corpul principal al fostei Reşedinţei Mitropolitane a fost blocată, studenţi ţin în mâini placarda: „Nu putem învăţa, în timp ce sunt omorâţi oameni!”. Un miting stihinic au organizat şi studenţii de la Institutul de economie a Comerţului Bucovinean de Stat, care s-au alăturat grevei tuturor studenţilor cernăuţeni - peste 1.000 -, dintre care, în coloană, au trecut prin centrul oraşului, chemându-i pe colegi să se unească la aceeaşi cauză revoluţionară. În curtea Serviciului Securităţii Ucrainei din regiunea Cernăuţi ard documente. Flăcări până la cer. Femeilor care lucrează la Procuratura Regională li s-a permis astăzi să nu meargă la serviciu, iar în caz de asediu, lucrătorii au fost sfătuiţi să părăsească sediul. După trei zile de confruntări sângeroase, centrul Kievului ramâne ferm în mâinile protestatarilor anti-guvern. In pofida numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti, de partea manifestanţilor şi a forţelor de ordine, ambele părţi ale conflictului ucrainean se afla încă pe baricade.

21 februarie 2014[3] - Piata Independenţei arata ca după război. Focuri aprinse în toate colţurile scot un fum gros, iar la adăpostul baricadelor improvizate, manifestanţii din piaţă aşteapta încordaţi. Din timp în timp răsuna focuri de arme. Noaptea a trecut într-o linişte apăsătoare, în vreme ce preşedintele Viktor Ianukovici a continuat să negocieze cu şefii diplomaţiilor franceză, germană şi poloneză (potrivit unor rapoarte, şi rusă).

12:09 - Două autobuze pline cu politişti din Liov s-au alăturat manifestanţilor din Piaţa Independenţei.
12:07 - Putin a condus, vineri, o sedinţă a Consiliului de Securitate, pe tema Ucrainei (Interfax).
11:42 - Şi în parlament ar fi avut loc ciocniri între sustinătorii Guvernului şi Opoziţie. Sedinţa Parlamentului a fost întrerupta pentru o pauză.
11:18 - Miile de protestatari din Piaţă resping acordul ce urmează a fi semnat la prânz. Cer demisia imediata a lui Ianukovici şi trimiterea lui ân judecată.
11:13 - Ministerul de Interne a ridicat bilantţul morţilor în confruntările de săptămâna aceasta la 80.
11:04 - În Piaţa Independenţei răsuna zgomotul produs de arme de foc. Ministerul de Interne a confirmat ca „elemente radicale” au atacat trupele de poliţie.
10:54 - Parlamentul ucrainean s-a reunit într-o sesiune de urgenţă şi va vota pentru revenirea la constituţia din 2004, ce limitează puterile preşedintelui şi pentru o nouă lege a amnistiei, a anunţat Vladimir Ribak, preşedintele Legislativului.
10:52 - I.T.V. relatează că protestatarii au deschis focul asupra politiştilor, nu departe de Piaţa Independenţei.Kiev-4, Zorile-Bucovinei 20-02-2014
10:42 - La ministerul ungar de Interne s-a organizat o intâlnire extraordinară, consacrată coordonarii activităţilor serviciului de situaţii de urgenţă, poliţiei, departamentului de imigraţie, serviciilor mediacle şi altora, după escaladarea crizei din Ucraina.
10:18 - A început exodul politicienilor pro-Guvern din Ucraina. Presa locală citeaza angajaţii unui aeroport kievean care spun că sosesc multe limuzine scumpe, din care coboară în general femei, şi numărul avioanelor charter care pleacă de aici este de trei ori mai mare decât într-o zi obişnuită.
Kiev-5, 201410:15 - Vitali Klitchko, lider al Opoziţiei ucrainene, a cerut ţărilor U.E. să intervina militar, scrie publicaţia germana „Tagesspiegel”, citată de „Vocea Rusiei”. Fostul boxer îl acuza pe Ianukovici de „crime împotriva umanităţii”.
10:07 - Agenţia franceză A.F.P. scrie că ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat că nu se poate spune nimic definitiv deocamdată în ceea ce priveşte acordul cu Ianukovici. Fabius arată că mai sunt necesare consultări.
09:59 - In Cernăuţi nu se înregistreaza violenţe, iar Armata a trecut de partea poporului, a declarat, pentru Ziare.com, Alexandrina Cernov, directoarea singurei biblioteci româneşti din regiune, „Glasul Bucovinei”.

22 februarie 2014 Ianukovici nu mai este Preşedinte - În legătură cu faptul că Ianukovyci s-a autoînlăturat de la îndeplinirea împuternicirilor constituţionale de Preşedinte al Ucrainei, Rada Supremă, azi seara, a hotărât să-l elibereze din post (328 de voturi „pentru”) şi a anunţat alegerile preşedinţiale la 25 mai 2014. Auzind despre această hotărâre, Ianukovici, care se află în Harkiv, a declarat că nu recunoaşte nici o hotărâre de azi a Radei Supreme, numindu-i pe deputaţii opozanţi şi manifestanţi bandiţi, care au înfăptuit o lovitură de stat. Pentru a ţine sub control activitatea organelor de forţă a Ucrainei, parlamentul ucrainean a hotărât să introducă postul de împuternicit al Radei Supreme. Astfel, V. Nalyvaicenko, a fost numit împuternicit pentru verificarea activităţii Serviciului Securităţii (299 de voturi „pentru”), V. Zamana - pentru activitatea Ministerului Apărării (306 de voturi), iar O. Mahniţkyi - pentru activitatea Procuraturii Generale.

Iulia Timoşenko a fost eliberată  - Tot în astă seară, ex-premierul Iulia Timoşenko a fost eliberată din spitalul din Harkiv şi, însoţită de un cortegiu de automobile de lux, s-a îndreptat spre EuroMaidanul din Kiev

Separatiştii au fugit în Rusia - M. Dobkin, guvernatorul regiunii Harkiv şi G. Kernes, primarul oraşului, împotriva cărora serviciul securităţii a deschis un dosar penal pentru intenţiile de federalizare a Ucrainei şi separatism, au fugit în Rusia, neluând cuvântul, după cum planificaseră, la mitingul de lângă Palatul Sportului, unde se încheiase Congresul deputaţilor de toate nivelele din regiunile estice şi sudice ale Ucrainei.

Ianukovici a zburat la Harkov - Odiosul şi criminalul preşedinte Ianukovici, principalul vinovat de moartea a peste 100 de protestatari, a zburat, Kiev-6, Victor Ianukoviciastă noapte, la Harkiv, unde astăzi are loc congresul deputaţilor de toate nivelele din regiunile estice şi sudice ale Ucrainei. Împreună cu el se află câţiva dintre cei mai devotaţi adepţi – şeful Administraţiei Preşedinţiale, A. Kliuev , speakerul  V. Rybak şi deputatul poporului N. Novynskyi, a afirmat A. Gherman. Cenzor. net informează că mii de oameni s-au îndreptat spre aeroport pentru a-l întâmpina pe dictator, scandând: „Зека геть” („Jos cu pușcăriașul!”). Iar P Lededev,, ministrul apărării Ucrainei  a zburat în Crimeea. Tot ieri noapte, activiştii AutoMaidanului au incendiat castelul prorusului Medvedciuk, situat în apropierea capitalei,  implicat în violenţe faţă de activiştii proeuropeni, care a ars în flăcări mistuitoare. Reacţionând la faptul că membrii fracţiunii Partidului Comunist au lipsit joi seară de la sesiunea Radei supreme, sute de manifestanţi din 11 oraşe ucrainene - Jytomyr, Volyn, Brovarî, Bila Ţerkva, Hmelmyţkyi, Kirovograd, Slavutyci, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Poltava, Boiarka, au demontat monumentele conducătorului proletariatului V. Lenin.

Azi dimineaţă, manifestanţi, însoţiţi de cei din Autoapărarea AutoMaidanului, au intrat liber pe teritoriul celei mai pompoase dintre cele 13 reşedinţe, privatizate de sângerosul dictator,  „Mejghyrea”. Trupele forţelor de ordine din Harkov, Odesa, Hersom, Crimeea etc. au părăsit centrul Kievului, îndreptându-se, conform hotărârii organului legislativ suprem, spre locurile permanente ale dislocării. kievenii, împreună cu miliţia trecută de partea poporului, patrulează străzile capitalei şi altor oraşe pentru a nu permite jafuri şi distrugeri. În faţa parlamentului şi pe strada Bankova n-a rămas nici un „Berkut”.

Spitalele din Kiev şi cele din unele oraşe din vestul Ucrainei sunt pline de grav răniţi - peste 2 000. Iar ieri seara, câteva zeci de mii de protestatari şi kyiveni i-au petrecut în ultimul drum, cu ochii scăldaţi în lacrimi, pe eroii ce şi-au sacrificat tinereţea pentru Dreptate şi Libertate. Panahida s-a desfăşurat în centrul EuroMaidanului, unde au fost aduse sicriele cu trupurile neînsufleţite ale 36 de tineri patrioţi, care au căzut eroic în sângeroasele lupte din ultimele trei zile, iar rudele îndoliate le-au spus ultimul cuvânt de „Adio!”, funerarele altor câteva zeci urmează să aibă loc astăzi. Activiştii Maidanului i-au fluierat pe liderii opoziţiei, care au ieşit în scenă pentru a-i informa despre semnarea cu Ianukovyci a acordului de reglementare a crizei, înaintându-le un ultimatum: demisionarea necondiţionată a lui Ianukovyci. Iar în caz că dictatorul nu-şi va anunţa demisia până dimineaţă, vor porni la asaltul sediului, comunică TV5.

Kiev-7, Iulia TimoşenkoAstăzi şi mâine au fost anunţate oficial zile de doliu în întreaga ţară - „Ministrul Zaharcenko noaptea precedentă a trecut frontiera în Belarus”, comunică, pe pagina sa de Facebook, activista  Tatiana Moktidî. Intendantul EuroMaidanului, A. Porubii, deputat din  fracţiunea „Батькивщина", a declarat că personal va face tot posibilul ca vinovaţii de moartea tinerilor manifestanţi să fie pedepsiţi după merit, oriunde ei nu s-ar afla. Vineri, cei peste 380 de deputaţi ai poporului au îndeplinit o parte din cerinţele Maidanului - demisionarea din post a ministrului Zaharcenko, revenirea la Constituţia din 2004,  au adoptat legea cu privire la amnistia tuturor manifestanților, împotriva cărora au fost deschise dosare penale, au votat legea ce permite eliberarea Iu. Timoşenko. Astfel, scopul propus de statele U.E. şi S.U.A. în decursul ultimilor doi ani a fost atins, dar cu se preţ? Cu moartea a peste 100 de oameni nevinovaţi din popor, care şi-au dorit o altă soartă. Să sperăm că o vom avea, totuşi, şi jertfele tinerilor patrioţi ucraineni nu vor fi zădarnice. Politicienii, oligarhii, conducătorii, toţi cei care îşi zidesc nemurirea aici pe pământ, îşi înalţă împărăţii şi îşi adună bogăţii pe osemintele nevinovate ale sărmanilor iubitori de dreptate şi libertate, poate că vor lua aminte, vor înţelege că poporul e o putere şi nu trebuie călcat în picioare, că nimic nu e veşnic, că totul are un sfârşit şi nu pot lua nimic cu ei pe lumea cealaltă, decât un sicriu şi o cruce la căpătâi. Îi susţinem prin cuvânt şi fapte pe fraţii noştri ucraineni, alături de care dorim să convieţuim în deplină înţelegere şi armonie, precum ne-am unit sufletele într-o unică cauză, luptând umăr la umăr, în anii’90, pentru independenţa Ucrainei, să nu ne fie încălcate drepturile de cetăţeni minoritari, să nu ni se fure graiul matern prin ucrainizarea şcolilor româneşti, după cum au procedat conducerile anterioare ale Ucraine. Vitregiile sorţii au dorit ca Ţara părinţilor şi străbuneilor noştri - România - să rămână pe veci în sufletele noastre ca Patrie Istorică, iar Ucraina - să devină ţara în care trăim. Or, nu ne-a părăsit speranţa că vom fi înţeleşi, nu vom fi şi în continuare intimidaţi, presaţi cu ucrainizarea, ne vom putea  preţui şi păstra valorile naţionale, învăţând în Graiul Matern, cunoscând bine limba de stat - ucraineana -  şi iubindu-ne  ambele Ţări – pe acea în care trăim - Ucraina, şi  pe cea de dor, de unde ne cresc rădăcinile - România.

Ucraina îşi schimbă faţa, dar conţinutul? 

Rada Supremă a Ucrainei, în consecinţa dispariţiei criminalului preşedinte, a rămas unicul organ  ce urmează să stabilizeze situaţia critică din Ucraina, şi-a început lucrările la ora 10.00, a adoptat destul de operativ hotărâri importante, menite să stabilizeze situaţia din ţară. Astfel, deputaţii i-au eliberat din posturi, în conformitate cu cererile depuse pe V. Rybak, preşedintele Radei Supreme, şi I.Kaletnyk, locţiitorul lui, alegându-l, cu 288 de voturi „pentru”, în postul de speaker pe O. Turcinov („ Батьківщина”), ministru-interimar al Ministerului Afacerilor Interne a devenit A. Avakov (275 de voturi „pentru”), Procurorul  General al Ucrainei -  A. Parubii, care l-a înlocuit pe V. Pşonka, căruia deputaţii i-au exprimat neîncredere. Totodată, aleşii poporului  au hotărât ca Ucraina să se reîntoarcă la textul Kiev-8Constituţiei din 2004 (325 de voturi), să fie îndeplinite angajamentele internaţionale ale statului privind eliberarea Iu. Tymoşenko (322 de voturi), i-au încredinţat lui O. Turcinov să coordoneze activitatea guvernului până la alegerea noului conducător al organului executiv suprem (314 de voturi). Deci, putem spune că bătălia pentru Ucraina între cele două mari puteri s-a încheiat cu victoria S.U.A., euforia biruinţei nu se simte în rândurile protestatarilor, care au încă multe dorinţe şi întrebări. Liderii opozanţi s-au ales cu posturi înalte în conducerea Ucrainei. Mă întreb: cum vor trăi deputaţii poporului, care n-au dorit să voteze la timp pentru a opri vărsările de sânge, miliţienii care au tras în manifestanţi cu arme de foc,  toţi acei pe conştiinţa cărora rămâne moartea a peste 100 de suflete nevinovate? Vom trăi şi vom vedea cu ce s-a ales poporul ucrainean, care a  avut de suferit cel mai mult în consecinţa declanşării de către regimul lui Ianukovyci a războiului civil, care trebuie să fie un viu exemplu pentru viitorii conducători ai ţării şi deputaţi, ca asemenea crime odioase, cele mai sângeroase din istoria Ucrainei,  să nu se mai repete.

23 februarie 2014 - Ucraina a fost lovita de un val de schimbari în urma amplelor manifestaţii pentru libertate şi democraţie. Poporul s-a ales cu un preşedinte fugar şi cu un îndrăgit opozant eliberat din închisoare, dar ce urmează pe o scenă politică zguduită de recentele evenimente?
Intoarcerea la vechea constituţie îi va potoli pe manifestanţi?
Fostul premier, eliberat. Va deveni Timoşenko liderul Opoziţiei?
Cine preia controlul până la alegerile prezidenţiale din mai?
Unde a dispărut presedintele?
Cum va răspunde Rusia?[4]
--------------------------------------------------
[4] Ibidem