Despre limbaje se pot scrie căruțe întregi de cuvinte. Dacă am noroc, o să ajung și la ce vreau eu să spun. Filologii ar putea umple câteva tomuri numai despre limbajele folosite de oameni în comunicare. Câte seminții sunt pe Pământ, dacă înmulțim cu 3, cu 4, sau chiar cu mai mult, obținem numărul limbajelor folosite în comunicarea inter-umană.
Pe urmă ar veni cei din I.T., cu alte mormane de tratate despre limbajele folosite de ei. Că au și I.T.-iștii la limbaje, de au început și ei să le încurce. Practic, au evoluat și limbajele I.T.-iste tot cam ca limbajele alea de vorbit. Așa că, la fel ca-n cazul oamenilor, s-a ajuns în faza în care, doi inși vorbesc unul către altul, dar niciunu nu înțelege ce spune celălalt. Ar veni, apoi, rândul psihologilor cu limbajele lor nonverbale. Acele limbaje prin care comunicăm, uneori fără să știm și chiar fără să vrem, fără să scoatem o vorbă. Și, deși nu scoatem o vorbă, transmitem mai mult decât am fi transmis dacă vorbeam. Apoi, ar veni cei care cunosc limbajul norilor, cei care înțeleg limbajul florilor, poate chiar și cei cărora le este cunoscut limbajul ciorilor.

Probabil, ar mai încăpea câteva duzini de limbaje, dar n-am eu habar de existența lor. Asta îmi permite mie să trec la limbajul pe care l-am sesizat eu de curând. Este limbajul în care bebelușii de până-ntr-un an jumate-doi, se adresează bunicilor. Rectific, nu limbajul prin care li se adresează, ci limbajul prin care le dau dispoziții, chiar ordine de luptă. Pentru că, de cum primesc acele ordine, bunicii trec imediat la executare. Uneori, e adevărat, se mai răsfață și ei zicând „Aoleu, oare ce-o vrea acuma?!?”,  dar imediat se lămuresc. Pentru că, cei mici au grijă să se facă bine înțeleși. Ei nu sunt ca oamenii mari, să vorbească doar ca să se afle în treabă și să nu le pese ce înțeleg ceilalți, sau dacă înțeleg ceva. Bebelușii sunt atât de grijulii față de bunici, încât nu-i lasă până când nu înțeleg exact ce vor ei, astfel încât bunicii să poate trece imediat la executare. Ce ordine în armată, ce ordine la biserică, bebelușii sunt singurii care dau ordine în legătură cu care nimeni nu mârâie, nimeni nu cârâie, ci sunt executate absolut întocmai și la timp. Dar, ca toate limbajele, nici limbajul bebelușilor nu este universal valabil. Adică, nu-l înțeleg chiar toate ființele umane. Nici măcar părinții bebelușilor nu-l înțeleg întotdeauna, atât de specializat este acest limbaj. Numai bunicii îl înțeleg.Ca de obicei, în viață, cel mai bine înțelegi ceea ce trăiești.

Cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 6 luni, 2 săptămâni și 4 zile, de Crăciun, Moș Crăciun i-a adus nepoatei mele Diana-Maria o jucărie muzicală. O chestie d-aia cu mai multe clape, pe care, când apeși, scoate diverse note muzicale, sau diverse sunete specifice unor păsări sau animale. Astăzi, din palatul în care locuiește Diana-Maria, personalul ei de deservire mi-a comunicat că, de dimineață, a fost găsită stând în funduleț și jucându-se cu clapele acelei jucării. Cred că oricine poate traduce, căci semnificația acestui limbaj al Dianei-Maria este clară: „Moșule, du-te, bă, de mai caută jucărele d-astea muzicale! Da’ vezi să fie altfel, să scoată și altfel de sunete, să și arate altfel. Hai, dă fuguța!”.

Acuma sper că a înțeles tot omul, inclusiv cei care n-au apucat să fie bunici, că ceea ce am scris eu despre limbajul bebelușilor este știință curată. Se îndoiește cineva că moșul va trece la executare, chiar în pas de defilare!? Nu vreau eu să-mi dau doctoratu’, că, dacă vroiam… Nu vreau, fiindcă mi-e teamă să nu mă ia deneau că, dacă sunt doctor de bebeluși, de ce nu profesez și mă mulțumesc cu foloase necuvenite, sub formă de… zâmbete îngăduitoare. După 3 ore am executat ordinul! Altfel de sunete, altfel arată. Exact cum mi s-a ordonat. Adevărul este că poți să nu execuți asemenea ordine doar dacă ești alcătuit din piatră și rumeguș precum cei din relatările care urmează şi care folosesc alt limbaj.

Inovații românești

Tovarășul ministru al externelor românești, cel care, pe când era tovarășul ministru al apărării românești, consiliat de minunații consilieri juridici românești, a statuat principiul de drept conform căruia încălcarea unei Legi Organice este legală, a făcut două declarații pentru care eu i-aș acorda nota 25 și voi explica de ce:
- mai întâi, în legătură cu cererea Rusiei ca rachetele de la Deveselu să dispară, tovarășu’ ministru a recunoscut oficial că România nu este stat independent și suveran, ci colonie, afirmând că această chestiune o vom discuta cu aliații. Adicătelea, România nu are voie să ia decizii în legătură cu propriul teritoriu. Car’va’zică, România e Colonie;
- apoi, tovarășu’ ministru a lansat inovația cu rachetele defensive. Adică, doar te poți apăra cu ele, nicidecum nu poți trage în cineva, ca să-l omori cu intenţie. N-ai cum, dom’le, că alea ie defensive! În legătură cu chestia asta i-aș pune o întrebare tovarășului ministru: dacă mă găsește miliția cu un pistol în buzunar, despre care eu spun, și chiar cred, că îl am numai ca să mă apăr, deci cu rol exclusiv defensiv, tovarășul ministru mă scapă din ghearele miliției interpretând în stilul lui specific prevederile legilor? Adică, le spune el milițienilor că încălcarea legii privind portul armelor este legală, deoarece o aveam doar cu rol defensiv?!?
Tare curios sunt dacă-mi răspunde, deși cred că o să-mi răspundă la fel cum mi-a răspuns când l-am întrebat ce o să facă atunci când niște militari vor încălca restricțiile ce le sunt impuse prin legea aia organică, a cărei încălcare a zis el că e legală. În schimb, nu m-aș mira dacă unu care a fost mai marele presei militare, care m-a ironizat atunci când i-am atras atenția ministrului apărării românești că încalcă legea, să sară acuma în barca asta și să-mi dea dreptate. Căci, nu-i așa,… „Noi suntem români ! noi suntem români!...”.
În ton cu cele de până aici se potriveşte şi scrisoarea pe care am trimis-o unuia, Tândală:

Nestimate Tândală,
Știu că nu vei citi ce-ți scriu eu, dar ai acolo, pe lângă tine, niște ființe care stau cu ochii pe mine și nu stau de drag ce le sunt, deși… Poate-ți vor traduce acele ființe ceea ce-ți voi scrie eu. Tot ar fi ceva, chiar dacă ai citi la traducerea lor vreo nouă luni, cam atâta având tu nevoie să înțelegi ce citești, de parcă… Deci, nestimate Tândală, întrucât știu că tu nu știi nici să citești, necum să mai și scrii, îți semnalez că ai pe lângă tine oameni care te împing spre prostii. De data asta te-au împins chiar pe marginea prăpastiei, căci te-au pus să le ridici mingea la fileu ălora care atâta așteptau, ca să ți-o troznească în cap. Și, știi cum e, când îți cade minge-n cap, degeaba strângi din fălci (specialitatea casei - n.r.). Deci, ăia care te învață pe tine ce să spui te-au pus să zici că nu o numești pe duduia aia ministresă întrucât n-are experiență și face declarații controversate. Băi, Tândală, nici eu n-aș fi fost în stare să te împing în cușcă, așa cum au făcut-o oamenii tăi. Căci, știi cum se traduce ce ziseși despre duduia aia? Se traduce prin mărturisiri d-ale tale, care pot fi folosite împotriva ta:
-  nu-i așa, dacă aia nu are experiență de ministru, deși a mai fost ministresă, e clar că tu nu ai experiență de președinte și trebuie să fii dat afară ;
- dacă invoci experiența de primar, îi ridici mingea la fileu chiar duduii. Oricum o răsucești, ți-ai dat singur peste gioale cu chestia asta;
- dacă umbli la gogoașa aia că ai fost ales de popor, îți cade în cap ailaltă afirmație a ta, precum că duduia face declarații controversate.
Aminteşte-ţi, când ai reușit o dată să-ți desfaci fălcile, ai zis despre niște parlamentari că sunt o gaşcă. Iar parlamentarii ăia au fost aleși tot de popor, la fel cum ai fost tu ales. Car’va’zică, tu, Tândală, conform propriilor tale declarații, nu ești decât un membru al unei găști, și ești și lipsit complet de experiență.

Băi, Tândală, zău dacă nu mă umflă râsu’! Auzi, da cât le dai, bre, ălora care te împing în puț, punându-te să scoți asemenea perle din puțul propriei tale gândiri?!? Fii atent ce-ți spun - vezi că ăia te sapă Tândală! Da’ știi cum te sapă? Îți pun săpăliga în mână, iar tu, îți dai cu ea peste dește, scrâșnind din măsele… de plăcere.

Aranjament grafic - I.M.