Cu titlul de umor, există și  „Dileme pascale”! „Dacă de împărțirea luminii se ocupă Poliția și Jandarmeria, de spovedanie și împărtășanie se ocupă SRI-ul?!” În mod cert, simțul umorului, profesionalismul și răbdarea ajută. Din perspectiva psihologiei politice, evenimentele nu lipsesc nici în Săptămâna Mare a Sfintelor Patimi. În lume, avem fantome pe post de patrule pentru cei mici! Avem reglări de conturi la nivel mondial, suspendări de fonduri către Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) și un număr record de victime COVID-19. Avem vindecați și vindecători, avem nori și vânt de la Vest la Est de la Sud la Nord!  

Vremea se schimbă!

Avem 362 morți și cu 7.216 pacienți confirmați de autorități. Avem nevoie de încredere și de siguranță. Speranța noastră rămâne izolată în casă?  Sănătatea este cea mai importantă. Totuși, tensiunea crește. Românii așteaptă ziua de mâine. Datoriile se adună. La fel și discuțiile. Psihologia se schimbă. Oare cât va mai dură?

Radiografia realității îndeamnă la cunoaștere.

Știrile cu morți și cu persoanele infectate se multiplică de la o zi la altă. Carantină există și nu există. Ordonanțele subliniază războiul cu un inamic nevăzut. Măsurile obligă. Surprizele nu încetează să apară. Producția internă este închisă. Exporturile sunt reduse. Exportul cu orezul era interzis și el! Orezării? Cum bine întreba un bun prieten, fin cunoscător al culturilor agricole asiatice, de când este România o țară producătoare de orez? Importurile cresc, iar producătorii externi câștigă. Magazinele rămân deschise cu indicatoare de păstrarea a „distanței”, în timp ce preoții  ţin predicile cu ușa închisă, regulă indicatoarelor nefiind permisă!  Sfânta lumină a Învierii va bate din ușa în ușa! Copiii se vor ascunde după ușa când voluntarii cu mănuși și cu măști vor aduce lumina!  Dumnezeu?  Cine nu a fost cuminte? Impactul emoțional lasă urme. 

Pătrunjel la preț de sparanghel?

Istoria socială se scrie cu litere mici, dar se scrie. Europa nu așteaptă!  Sparanghelul german anulează starea de urgență?  Infectați sau nu, românii pleacă din Țară. Prioritățile se schimbă de la o zi la alta! Diplomația lucrează. Autoritățile acționează. Cancelariile europene folosesc apelul cu taxă inversă!  Să fie sparanghelul și căpşunii mai importanți decât „distanțarea socială”!  Dacă românii devin soluția salvatoare pentru culturile străine, atunci cine mai lucrează,  în Țară, pământurile rămase nelucrate încă din Toamnă? Iarba crește, așa cum cresc dobânzile la împrumuturile externe! 

România are nevoie de speranță. 

Milioane de români rămân în casă! Măsurile nu sunt valabile în mod constant. Excepții? Alte câteva mii de români iau cu asalt liniile aeriene din Țară. Ce să înțelegem acest lucru?  Afacerile rămân afaceri? Cine câștigă? Cine vede? Cine vrea să audă? Disponibilizările și amenzile penale atacă starea de bine. Efectul pe termen mediu?

Ipohondria rămâne o certitudine. 

Experții îndeamnă să stăm acasă. „Nu ieșiți din casă! Astfel, vom avea înmormântări”! Speranța de bine? Încredere? Angoasă alterează rațiunea! Realitatea este tot mai dură.

Șomajul tehnic rupe echilibrul, așa cum datoriile lovesc liniștea celor mulți prinși în credite cu buletinul. Soluția? Depresia îmbolnăveşte sufletul! Absenţa locului de muncă şi COVID -19 împing deja la sinucidere!

Coronavirusul tulbură mintea!

Bunicii din casele de bătrâni sunt încălțați cu saci menajeri prinși cu bandă adezivă, în loc de botoşei, asistentele sunt amenințate pentru revoltă, medicii sunt împiedicați să demisioneze, promisiunile sunt cărate cu sacul, înțelegerile Binecuvântate pentru primirea  de lumina sunt anulate! 

Comunicatele accentuează alertă! 

Să nu uităm, însă, că încrederea se câștigă greu, dar se pierde într-o clipă, chiar și în cazul autorităților.  Instituțiile au nevoie de  solidaritate. Cine dorește amplificarea tensiunii românilor? Clopotul bate în dungă! Exemplele sunt multiple. „Războiul cu coronavirusul scoate în prima linie medicii!” Războiul cu coronavirusul are nevoie de donații! „România are nevoie de terapie intensivă”! Ce să înțeleagă nenea Vasile? Vin rușii peste noi? Să fie acesta un test al evaluării rezistenței  la români?

Ține zgomotul foamea în loc?

„Psihologia mulțimilor” necesită lectură! Expertul Vladimir Volkof, autor al „Tratatului de Dezinformare” nu poate fi neglijat! Cine are nevoie de „spovedania” spionilor?

Ce-i de făcut?

Trebuie să ne oprim din alegare și să gândim la ziua de mâine! Trebuie să învățăm să  citim printre rânduri! Nu tot ce reclamă adevărul este și adevărat!  Analiza de intelligence oferă alternative. Din păcate, analiza de intelligence nu are puterea de a furniza decizii.

Pro normalitate!

Dincolo de fantome operative, de cârtițe sau șopârle fixate cu agrafe de birou pentru vremuri de schimbare, vreau să cred că normalitatea înseamnă scopul tuturor decidenților.  Avem nevoie de un viitor mai bun. Fără strategii unitare, inclusiv în comunicare, fără măsuri centrate pe problemele reale ale românilor, fără respect pentru persoanele cu vârste înaintate, fără o atitudine pro normalitate, România  riscă să rămână o Țară umilită!

După 30 de ani de la „decembriadă” am ajuns furnizori de mâna de lucru ieftină pentru Europa? Cum este posibil să avem în procent de peste 40% analfabetism instituțional?  Să fie adevărat că  din producători am ajuns  piață de desfacere pentru produsele second hand?  Să fie adevărat că „resursele solului și  subsolului nu mai aparțin statului român”?  Minele au rămas amintire, așa cum în curând vor fi și pădurile.

COVID-19?

Știu că poate supăr! Mizez însă pe bună credință! România are nevoie de sănătate și de  normalitate! Românii au nevoie de  lumină și de certitudinea locului de muncă.  Românii au nevoie de adevăr. „Istoria sinceră a poporului român” nu trebuie uitată.  Autorul, distinsul Florin Constantiniu, academician și iubitor de Țară plecat dintre noi mult prea devreme - sus la Cer - rămâne un reper pentru identitate . Ce vroia să spună, oare, domnia sa când aprecia că „un popor de oi naște un guvern de lupi?”

Libertatea are preț?

Realitatea este cruntă, așa cum a fost și trecutul nostru: domnitori vânduți de boieri, domnitori decapitați din porunca sultanilor, alianțe primejdioase, copii cedați puterilor străine pentru plata peşcheşului, asasinate politice în Sfânta zi de Crăciun! Istoria nu iartă niciodată!

Dumnezeu să ne lumineze mintea și sufletul!

Cum este posibil ca în săptămâna durerii și sacrificiului,  să uităm de rugăciune pentru iertarea păcatelor? Cine are nevoie de acuzațiile conspiraționiste promovate online și de acuzații cu privire la reiterarea unui posibil scenariu 10 august, împiedicat prin măsuri vigilente? Coronavirusul rămâne acțiune teroristă?
După un ministru al sănătăţii demisionar,  invocata demisie a ministrului  Afacerilor Interne aduce normalitatea? Specialiştii în comunicare, din spatele domnului ministru, trebuiesc împrumutaţi şi la alţii!
Săptămâna în curs este încinsă!
România încotro? Circul nu mai ţine de foame!
Săptămâna Mare a Sfintelor Patimi îndeamnă la înțelepciune și la iertare. Staționarea în casă îndeamnă la lectură! Trebuie să ne păstrăm optimismul și să respectăm regulile pentru sănătate. Drumul celor patru cuie trebuie să rămână un reper pentru toți cei care se cred nemuritori! Puterea vine și trece, precum apa râului. Ce lăsăm tinerilor care vin după noi?

Credință înalta.

În Săptămâna Mare a Sfintelor Patimi este bine să iertăm și să rugăm să fim iertați!  COVID - 19 trebuie să dispară cât mai repede!          
Datoria noastră este să ne protejăm părinții și bunicii. Trebuie să ne păstrăm speranța!

Paşti cu Lumină!